Utgiven i Forum nr 2008-02

Privatiseringar riskerar skjutas upp i Sverige

av Henric Borgström Forum 2008-02, sida 30-31, 28.02.2008

Taggar: Bolag: Vin & Sprit Teman: företag

Storsäljande Absolut Vodka höjer värdet på tillverkande bolaget Vin & Sprit.

Privatiseringar riskerar skjutas upp i Sverige

De svenska statsägda bolagen sjunker i värde i takt med nedgången på börserna. Den svenska regeringen missade att sälja de utlovade andelarna i statsbolagen när kurserna låg på topp. Sannolikheten är stor för att staten nu låter bli att sälja aktierna.

HENRIC BORGSTRÖM I ÖRESUND

X Det som skulle bli populär politik för den borgerliga fyrpartiregeringen efter regeringstillträdet i november 2006 - privatisering av statliga företag — ser nu ut att i stället bli en belastning.

Även de grupper som är positiva till att staten säljer ut företag har blivit alltmer irriterade och besvikna över allt schabbel och förseningar. Till den gruppen hör aktiespararnas riksförbund, finanskretsar på banker och börsmäklerier, folk på de aktuella företagen och en aktieintresserad allmänhet.

Den borgerliga alliansregeringen pekade snabbt ut sex företag där staten skulle sälja sina aktieinnehav. Tre av företagen är börsnoterade: NORDEA, TELIA SONERA och OMX, som är ägare till aktiebörserna kring Östersjön. Tre är helstatliga: vIN & SPRIT, fastighetsbo laget VASAKRONAN och bolåneinstitutet SBAB.

Allt detta skulle säljas före nästa valiseptember 2010. Men senfärdighet, valhänthet och ren otur är på väg att förvandla utförsäljningspolitiken till ett fiasko.

Ansvarig blev finansmarknadsminister MATS ODELL, kristdemokrat. Han betraktades allmänt som kompetent från sin tid som kommunikationsminister i CARL BILDTS regering 1991-94. Nu är han hårt kritiserad inte bara av den socialdemokratiska oppositionen.

Odell tillsatte en rådgivande kommitté. Men det måste betraktas som missgrepp att landets två ledande privata maktsfärer fått representanter i denna: LARS O GRÖNSTEDT och ADINE GRATE AXÉN. Grönstedt är styrelseordförande i HANDELSBANKEN som kontrollera investmentbolaget INDUSTRIVÄRDEN med stora ägarposteriledande börsbolag. Grate Axén har tidigare varit direktör i familjen WALLENBERGS investeringsbolag INVESTOR.

För många framstår det som stötande att Odell inte ansträngt sig mer för att hitta oberoende personer, även om kommittén ska undvika jävssituationer.

Dessutom anställde Odell som närmaste medarbetare CARNEGIES tidigare vd KARIN FORSEKE plus finanskoncernens bolagsjurist som statssekreterare. Carnegie råkade i svårt blås väder sedan några anställda fifflat med värderingen av värdepapper så att vinsten blåstes upp med cirka 65 miljoner euro vilket bidrog till att de anställda fick felaktig bonus på nästan 20 miljoner euro.

Även om Forseke och juristen inte var in FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 200 ”Svenska folket minns mycket väl hur den fiaskoartade privatiseringen av statliga Telia gick till år 2000, före fusionen med finländska Sonera. blandade i svindlerierna ifrågasattes deras kontrollsystem. Mats Odell gjorde misstaget att låta tiden gå innan de tidigare Carnegiecheferna insåg att deras situation blivit ohållbar och sade upp sig, möjligen ombads sluta.

Dessutom dröjde det ännu längre innan Carnegie kopplades bort som konsultbolag vid försäljningen av OMX och SBAB.

Jättearvoden till bankirfirmor. Mats Odell har försökt pressa ned arvodena för inkopplade finanskonsulter, till exempel MORGAN STANLEY för Vin & Sprit, JP MORGAN för Vasakronan och DEUTSCHE BANK för SBAB. Men det finns ändå stort missnöje med att utländska bankirfirmor får svindlande arvoden för tjänster som knappast är värda någonting, nämligen värdering av bud på aktierna.

Svenska folket minns nämligen mycket väl hur den fiaskoartade privatiseringen av statliga TELIA gick till år 2000, före fusionen med finländska Sonera. Den socialdemokraiska regeringen sålde först ut 30 procent av aktierna till allmänheten och dess fonder för 85 kronor per aktie. Men aktien sjönk som en sten under IT-krisen ned till cirka 20 kronor vå år senare (i dag drygt 50 kronor).

Arvodena till bankirfirmor och reklambyråer överskred 100 miljoner euro. Näsan en miljon svenskar köpte aktier och kände sig mer eller mindre lurade. Framför allt hade både de svenska och utländska rådgivarna totalt missat i framtidsbedömningen av TELIA SONERA - av det enkla skälet att ingen vet hur en aktie går i framtiden. Men därmed är det också stötande att betala mångmiljonarvoden för rådgivning som är lika värdelös som amatörers gissningar.

Absolut inte till börsen. Mats Odell framhärdar dock, omgiven av finansiella rådgivare. Han verkar rädd för att upprepa tidigare misstag: att göra småaktieägare besvikna vid framtida kursfall eller att staten säljer för billigt före framtida kursstegringar.

Odell avvisar helt tanken på att det mest populära bolaget Vin & Sprit ska börsnoteras. I stället har han inlett diskussioner med världens största sprittillverkare plus Wallenbergarnas Investor och dess närstående riskkapitalbolag eot i hopp om att få högsta möjliga pris. Deras företagsledningar har varit p > STATSÄGDA BOLAG I SVERIG cirka 250 miljoner euro. Stö ka svarar för t Marlii Åbo som p ponia, Chymos och Min

Sprit äge Aalbor vavit, Gammeldan: jan; etlav Sve d1,85 miljone: gheter, huvudsi en kontor och kom ella lokaler. F.

g Uppsala

Malmö samt un och Lund. Mark ghetern ående krediter

Iseresultat cirk besök och lovat att tillverkningen av succén Absolut Vodka ska få fortsätta i Åhus utanför Kristianstad. Men livsmedelsarbetarnas fack och många andra är oroliga för att ett av Sveriges internationellt mest kända varumärken efter några år ska försvinna utomlands. Vis serligen har bolaget nyligen investerat miljardbelopp i Åhus men det utgör ingen garanti på lång sikt.

Bolaget bedömdes tidigare vara värt uppemot 5 miljarder euro, i dag är det osäkert om staten skulle få ens 4 miljarder. Många kräver därför att försäljningen ställs in, alternativt att bolaget noteras på börsen.

Regeringen har också haft otur med den internationella finanskrisen och börsnedgången, den som nyligen gjorde att den danska borgerliga regeringeni sista stundinställde den planerade utförsäljningen av landets ledande energibolag DONG.

Den socialdemokratiska norska regeringen har dock inga planer på privatisering, snarast på stärkt fortsatt kontroll via de många statliga bolagen. Vid den stora fusionen förra året mellan oljebolagen STATOIL och NORSK HYDRO fick norska staten det dominerande ägandet med 62 procent av det börsnoterade bolaget.

Kan förbli osålda. Odell hade tidigare kunnat sälja bostadslåneinstitutet SBAB till någon annan nordisk storbank som utlovat att bättre konkurrera med oligopolet, de fyra svenskastorbankerna seB, Handelsbanken, Nordea och SwEDBANK. Men nu har värdet på SBAB minskat starkt, speciellt som dess kreditvärdighet blivit nedgraderad.

Vasakronans värde har sannolikt sjunkit med några tiotals procent itakt med börsnoterade fastighetsbolag. Förra året bedömdes det vara värt drygt 3 miljarder euro, i dag kanske 2,5 miljarder.

Regeringen har nyligen accepterat budet på OMX från amerikanska Nasdaq och Dubaibörsen. I maj 2007 minskade staten innehavet i Telia Sonera från 45 till 37 procent (finska staten äger knappt 14 procent). Svenska staten äger också cirka 20 procent i Nordea, en aktie som fallit från nästan 13 euro större delen av förra året ned till cirka 10 euro idag.

Börsfallet är naturligtvis oturligt för Odell och den borgerliga regeringen. Men med lite mer raskhet hade aktierna sålts före raset. Nu lutar det åt att större delen av aktierna i de sex bolagen inte blir sålda, åtminstone inte i så god tid före valet att de eventuella positiva effekterna hinner visa sig.

Utgiven i Forum nr 2008-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."