Profetian besannas
av Kaj Hedvall Forum 2015-03, sida 20, 26.03.2015
2 oc
Kaj Hedvall är ekonomie doktor direktör med ansvar för affärsutveckling på Senatfastigheter.
Profetian besannas
På den senaste tiden har en uppsjö av artiklar kring fenomene “internet ofthings” dykt upp. Det så kallade ”ubiquitous” (överallt närvarande) internet, det industriella internet eller apparaternas nät är tre samlande begrepp som används för att beskriva hur webben sprids från mellanmänsklig kommunikation till att täcka det mesta omkring oss, inklusive apparater. Vi är alla uppkopplade på något sätt, frivilligt eller omedvetet.
Skeptikerna har förundrat sig över huruvida kaffet blir bättre eller drickupplevelsen mer gedigen om kaffekokaren är uppkopplad till nätet.
Att apparaterna i vår vardag har nätkontakt är inget nytt i sig. Kylskåpet som meddelar att äggen tagit slut och automatiskt beställer mer har förevisats på mässor för framtidens kök. Nyttan av allt i vår vardag ligger ute på nätet kommer inte egentligen ur att enskilda ting blir smartare, utan snarare från faktumet att uppkopplingen ger oss möjligheten att bättre hantera komplexa helheter, Hur många av oss använder i praktiken de avancerade egenskaperna som en modern spis har?
Teori och verklighet. Verkstadsindustrin i Finland har insett vikten av att kunna utnyttja informationen som nätuppkopplingen möjliggör. Wärtsilä övervakar driften hos sina dieselmotorer världen över, Kemppi följer på distans med kvaliteten hos svetsfogarna.
Något som började som en optimering av service och underhåll har vivdit till något klart mer betydelsefullt. Att förstå sig på så kallad ”big data” och kunna analysera och tolka informationen har visat sig vara ett sätt att förändra affärsmodellen, från produkter till helhetslösningar och tjänster åt kunden.
Informationen om produkten kan utnyttjas för att optimera prestandan, minska underhållskostnaderna och för att förbättra kundupplevelsen. Grundidén är givetvis att en helhetslösning för kunden är svårare för konkurrenter att kopiera än enskilda produkter. Det har finsk industri fått erfara. Det är lätt att påstå att man skapar helhetslösningar för kunderna, men svårt omsätta i praktiken,
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 82018
Ubikvitet. Det allestädes förekommande internet och ”big data” verkar vara grundplåtarna för ett framgångsrecept för teknologiföretag då det gäl ler särskilja sig från riva Ur placerarsynvinke erna. är det industriella inter net och “big data” mycket spännande när det gälle mer vardagliga ting. De förändring somen ständi uppkoppling medför kommer att påverka tjänste sektorn lika mycket som Det industriella inte högteknologin. net kan skapa nya affär sidéer i traditionella branscher som inte ännu förmått utnyttja alla möjligheter. Webben skapar förutsättningar att sammanlänka små bäckar till större värdeskapande helheter.
Professor Seppo Junnila på Aalto-universitetet har studerat energibesparingsprojekt i fastigheter. Uträkningarna visar att avkastningen är ofta mångfalt bättre på dessa mindre projekt än på själva fastighetsinvesteringen. Ändå har branschen inte förmått, eller förstått att utnyttja chanserna.
Närmiljö. Med ny, lättare och mer flexibelteknologi, samt genom att kombinera olika informationskällor kan vi tillgodogöra oss möjligheterna.
Att Google systematiskt investerat i teknologi för hem och lokaler genom att bland annat köpa upp Nest som tillverkar trådlösa sensorer tyder på en vilja att penetrera en marknad som hittills inte riktigt tagit fart.
Min gissning är att Google inser mervärdet i att kombinera persondata med information om omständigheterna i våra hem och arbetsplatser, för att skapa helhetslösningar som hjälper oss att optimera och styra vår närmiljö.
Det har uppstått flera intressanta företag även i Finland som jobbar kring detta.
Betydelsen av det industriella internet har hittills synts i enskilda storbolags verksamhet, men den verkliga revolutionen sker på ett mer vardagligt plan. När persondatorn blev till var en av gissningarna att vi skulle styra våra nio-till-fem-liv med hjälp av personlig informationsteknologi.
Nu, mer än 30 år senare, verkar profetian småningom besannas. + Ubikvitet (def.). ur latin ubi que, “var som helst” “överallt”.