Utgiven i Forum nr 2010-05

Råd till investerare

av Nicholas Andersson Forum 2010-05, sida 14, 27.05.2010

Taggar: Teman: investering

EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 5 2018

ANDERSON

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Finland oc chef för SEK:s rådgivningsenhet.

Råd till investerare

Jag flög från Stockholm till Helsingfors i början av maj och märkte till min förvåning att taxiresan från flygplatsen till min lägenhet i Helsingfors centrum kostade 45 euro! Det är en förhöjning på 8 euro från senaste år då samma färd brukade kosta 37 euro. Det är en ökning på 22 procent. Taxifärden var faktiskt dyrare än flygresan med ett verkligt bra nytt flygbolag, Norwegian, som börjat flyga mellan Stockholm och Helsingfors, Min enkelbiljett med det bolaget kostade 39 euro. Taxi i Stockholm mellan flygfältet och city betingar ett fast pris, 40 eller 50 euro beroende på bolag, men sträckan är dubbelt så lång.

Vad berättar denna prisskillnad om Finland och investeringar? Har du skäl att vara bekymrad?

Priset på taxi i Finland är vansinnigt jämfört med Sverige. Med dagens tekniska utveckling borde taxikörning öppnas för låglönearbetskraft. De flesta ansvarsfulla vuxna med körkort, bil och GPSsystem kan köra passagerare från punkt A till punkt B utan större svårigheter. Taxi är en normal standardtjänst, inte lyxservice, och borde stå till buds till avsevärt lägre priser.

Att så höga priser ändå betalas kan vara symptomatiskt för bristen på priskonkurrens också i andra sektorer i Finland. Tre stora banker har lejonparten av bankmarknaden, liksom de tre dominerande försäkringsbolagen, de två enorma pensionsbolagen, de två stora kedjorna inom dagligvaror och de fyra byggjättarna. Behöver mer sägas om konkurrensen här?

Ovanstående kan försätta exporten i underläge jämfört med länder där kostnaderna är hårt konkurrens utsatta. I hela Europa, inklusive Sverige, konkurrerar låg Tre stora banker har lejonparten a ligheter till högre levnadsstandard och gjorde en insats i sitt nya hemland.

Obligationsmarknaden ger en avkastning på endast 2 eller 3 procent för säkra emittenter. Detta är anmärkningsvärt lågt, och räntorna kommer att gå upp under de närmaste åren. Aktiemarknaden har blivit allt livligare. Priserna på fastigheter har skjutit i höjden. Ingen av dessa kan i dag ses som heta investeringar. Kontanter är trumf, så var försiktig och tålmodig.

De nya PS-kontona för långtidssparande som bankerna nu trugar på sina kunder är bankernas nya stora kommissionskvarnar. Du kan vara säker på att ingen av bankerna kommer att stiga ur ledet och erbjuda ett reellt bättre paket än konkurrenterna.

Här fem tumregler för dina investeringar » Gör en investeringsplan för 10 och 20 år på en A4:a där du skriver vad du vill göra med dina pengar, och håll fast vid den oavsett vad bankerna säger. » Investera endast i aktier, obligationer och direkta depositioner med pålitliga namn som du förstår och känner till. Försäkra dig om att du betalar lägsta möjliga kommissioner och att din portfölj är förnuftigt diversifierad.

» Om du vill eller har behov av att investera i en fond, välj en med låga förvaltningsavgifter. Välj inte blandfonder och inte heller ”fonder-i-fonder” alldeles oavsett vad bankerna rekommenderar.

» Köp inte strukturerade obligationsprodukter. Ingen vidare förklaring behövs — vi har alla i färskt minne Mermaid -masskuldebrevslånen.

» Knappast någon investerare har någonsin vunnit ett mål mot en bank. Så se till att du får skriftliga offerter innan du tar något köpbeslut. Det är ditt enda skydd. Gör anteckningar vid konsultationer med banken och be dem definier gjor enes bankmarknaden, — föesemsa enär sälen Handeln, restaurangbran- liksom de tre Det kan du bara göra om du har ofschen, kollektivtrafiken, häl- d omin eran d e ferterna på papper. Bankerna tycke illa om att ge skriftliga offerter, men det bör du kräva, och sedan jämföra prisalternativen.

Lycka till, och kom ihåg att privata entreprenörer som Norwegi sovården, städbranschen, underhåll och byggsektorn är alla öppna för detta slag av konkurrens. I ett land som är beroende av export kan de försäkringsbolagen, de två enorma pensionsbolagen, d läget är skaligt. Vag är et för UVA SLOTA kedjorna maeramed självskrivna Finnair fel med utländsk arbetskraft? INOM dagligvaror, och SAS. Du måste röra upp dam Över 200 000 finländare utvandrade till Sverige under de senaste 50 åren. De såg möj met ordentligt — se på Grekland om du vill göra vinster på dagens marknad. och de fyra byggjättarna.

Utgiven i Forum nr 2010-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."