Utgiven i Forum nr 2008-10

Radikal metod för att åtgärda syrebristen

av Heidi Backas Forum 2008-10, sida 44, 30.10.2008

Taggar: Personer: Marko Reinikainen Teman: vetenskap

EI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

VETENSKAP

På Tvärminne forskningsstation på Hangö udd är det möjligt att testa olika metoder för att på kemisk väg binda fosfor i havsbottnen, säger amanuens Marko Reiniainen.

NR 18 2008

Radika

HEIDI BACKAS TEXT Ö& FOTO Syrefria havsbottnar är i dag ett av de största miljöproblemen i Östersjön. Mängden har fördubblats de senaste tio åren och särskilt i kustzonen är ökningen explosiv. En radikal metod att :omma åt problemet är att på kemisk väg försöka binda fosfor i havsbottensedimentet. Fosfor är en av ingredienserna i den onda cirel där döda bottnar och övergödning förstärer varandra. Övergödningen beror på att ökade mängder näringsämnen rinner ut i vattnet. En öljd av övergödningen är att det behövs alltmer syre för att bryta ner den ökande mängden biomassa, vilket leder till syrebrist på bottnen. Då det inte finns tillräckligt med syre på bottnen rigörs den fosfor som finns i bottensedimenten, vilket i sin tur påskyndar algblomningen.

Att enbart begränsa tillflödet av fosfor från land räcker inte för att komma åt algblomningarna, eftersom de mängder fosfor som redan finns i havet är väsentligt större. SVEN BLOMQVIST, som är docent i systemekologi vid STOCKHOLMS

UNIVERSITET utredde i våras på uppdrag av Naturvårdsverket i Sverige vilka kemikalier som kunde tillföras för att binda fosforn i bottensedimentet igen. De alternativ han presenterade var aluminium, kalk eller kalcium.

Aluminium har använts för att binda fosfor i ar, men om metoden fungerar i salt vatten är ännu oklart. I oktober vände sig Blomqvist till forskarna vid Tvärminne zoologiska station vid HELSINGFORS UNIVERSITET för att höra om de har möjlighet att utveckla fosforbindning i havsmiljö.

”I första hand handlar det om att testa metodeni specialbyggda akvarier i laboratoriemiljö och efter det i slutna system i naturen. Om metoden visar sig vara ofarlig kan vi i försökssyfte testa metoden ien avskild havsvik”, säger doCent MARKO REINIKAINEN SOM är amanuens för Tvärminne.

”Riskenär att om man en gång tillför en kemikalie kan man inte ta bort den", säger Reinikainen som därför förhåller sig försiktigt till metoden.

metod för att atgärda syrebristen

Utmaningen för forskarna blir att hitta en kemisk förening som är billig och som inte är för reaktiv. Ett alternativ kunde vara rödslam som är en restprodukt vid aluminiumframställning.

“Eftersom man har utvunnit det mesta ur rödslammet finns inte så mycket potentiellt giftiga ämnen kvar”

Forskningsstationen i Tvärminne kan erbjuda utrymmen och personal för att testa metoden, men finansieringen måste ännu säkras.

“Vi har presenterat idén för några organisationer, bland annat Tekniska Föreningen i Finland och Driftingenjörsförbundet, som är intresserade av att finansiera något projekt’ säger Reinikainen.

Arbetet medatt testa fosforbindningkan komma igång under våren, men det är ännu långt kvar tills man vet om metaden kan användas i stor skala i naturen. Andra tekniska lösningar som diskuteras för att åtgärda syrebristen i Östersjön är att pumpa ner syre till bottenvattnet eller att blanda vattnet runt salthaltsskiktningen.

Utgiven i Forum nr 2008-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."