Utgiven i Forum nr 2011-09

Religionen får viktig roll i presidentvalet

av Leif Bergström Forum 2011-09, sida 20-21, 29.09.2011

TRON DELAR VÄLJARNA.

Barack

Obarna kan gynnas av att många väljare är orade för att en kandidat som baserar sin politik på religionen vinner i presidentvalet.

Religionen får vikti rolli presidentvalet

IH USA, Separationen mellan stat och kyrka är en av grundpelarna i den amerikanska författningen. Men flera av de ledande republikanska politiker som siktar på presidentposten baserar sitt beslutsfattande på bibeln och beskriver den vetenskaplig forskningen som struntprat.

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK X De republikanska presidentkandidaterna hoppas nästa år vinna Vita huset från BARACK OBAMA, inte bara med hjälp av löften om en fiskalt konservativ politik, utan också med hjälp av Gud. Eller åtminstone en fundamentalistisk religiositet, paketerad för att attrahera miljoner evangeliskt kristna väljare. Den amerikanska ekonomin vacklar än en gång på randen av en nylågkonjunktur. Obamas opinionssiffror faller. Det gör att uppsjön av republikanska kandidater tror sig ha en god chans att vinna Vita huset, under förutsättning att de först kan vinna nomineringen från partiet. Och vinterns första primärval äger rum i Iowa och i South Carolina. Det ä delstater där de evangeliskt kristna utgör en särskilt stor andel av den republikanska väljarkåren. Det gör att kandidaterna slåss om att vinna deras gunst.

Den nya favoriten, Texas -guvernören RICK PERRY, höll ett webbsänt bönemöte med direkta citat från Bibeln. Kongressledamoten MICHELE BACHMAN betonar sin tro och har försäkrat att hon underkastar sig makens auktoritet. Kongressledamoten RON PAUL understryker att han anser att livet börjar vid befruktningen och att han i sin tidigare läkarkarriär förlöst 4 000 barn — och inte utfört en enda abort.

Såväl Perry som Paul har beskrivit utveck lingsteorin som just det — en teori bland andra. Båda har liksom senator RICK SANTORUM ifrågasatt hela debatten om växthuseffekten. Santorum beskriver bevisen för klimatförändring som ”skräpvetenskap” Perry har attackerat de forskare som lagt fram bevisen ”Jag tror vi har ett stort antal vetenskapsmän som manipulerar data så att de kan fort sätta få dollarbelopp för sina projekt?”

Anti-vetenskapligt parti, Sådana citat fick förre Utah-guvernören JOHN HUNTSMAN att beskriva det republikanska partiet som ett ”anti-vetenskapsparti” Huntsman söker också bli partiets kandidat, men anses inte ha

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 201 ”Cirka 70 procent av republikanska väljare och mer än hälften av demokratiska väljare ser en presidentkandidats starka religiositet som en avgörande faktor någon chans. Dels har han arbetat för Obama, som ambassadör i Kina. Dels har han i ett par fall berömt den sittande presidenten, bland annat för den miltära räd som dödade USAMA BIN LADIN. Men framför allt är han förmodligen chanslös därför att han växte upp som mormon. Det är ett handikapp han har tillsammans med förre Massachusettsguvernören MITT ROMNEY, som fram till dess Perry offentliggjorde sin kandidatur ledde i opinionsmätningar. Mormonerna betecknas av många evangeliska kristna som en sekt.

Romney försökte för fyra år sedan bemöta oron över sin religion genom att likt JOHN KENNEDY försäkra att hans religion var en privat affär och att ingen kyrka skulle tilllåtas påverka hans beslut. För Kennedy, som blev USA:s första katolska president, fungerade det. Men det var 1960, innan den konservativa evangeliska rörelsen tagit riktig fart. Romney förlorade 2008 nomineringen till JOHN MCCAIN. Om han lyckas bättre nästa år återstår att se. Huntsman har valt en annan strategi att kringå frågan — genom att framhålla att han själv inte är särdeles religiös. Bedömare tror knappast att den försäkran blid kar de evangeliska väljarna.

Bibeln rättesnöre för politiken. Utsikterna inför nästa år är för progressiva fritänka re skrämmande nog om de analyserar kandidaternas ord och gärningar. Observatörer har påpekat att politiska möten med religiösa inslag traditionellt haft åtminstone ett symboliskt inslag av accepterande av andra trosriktningar.

En judisk rabbi, en katolsk biskop, kanske till och med en muslimsk mullah har ofta funnits med på scenen. Perrys bönemöte försökte inte ens påskina tolerans av andra uppfattningar.

Men än mer skrämmande ser kritiker situationen om de granskar de religiösa ledare som stöder respektive kandidat.

Bachmann har bakom sig religiösa ledare som manar kristna att vara misstänksamma mot alla idéer som kommer från icke-kristna och som beskriver sydstaterna före det amerikanska inbördeskriget som en plats där slavar och slavägare förenades i sin tro. Världsliga institutioner ska enligt dessa ledare styras enbart av kristna.

Perry har sagts utnyttja den evangeliska rörelsen av pragmatiska skäl. Men en av hans understödjare är JOHN HAGEE, en pastor vars stöd John McCain för fyra år sedan såg sig nödsakad att avvisa. Det skedde sedan Hagee beskrivit katolicismen som ”en hatets teologi” och beskrivit förintelsen som del av Guds plan att driva judarna till Pales Annons Handelsgille tina. Perry har hittills inte avvisat Hagees stöd. Perry har också stöd av DAVID BARTON, som hävdar att Bibeln innehåller konkreta direktiv för offentlig politik.

President Obama tvingades för tre år sedan svära sig fri från sin pastor, sedan dennes hatfyllda predikningar kommit ut viainternet. Ändå sågs Obama som den demokratiska kandidat som mest förtroendeingivande kunde förklara sin personliga tro och dess inflytande över honom.

Enligt en opinionsundersökning ser omkring 70 procent av republikanska väljare och mer än hälften av demokratiska väljare en kandidats starka religiositet som en avgörande faktor.

Ändå undrar en del politiska bedömare vad följderna av den pågående kampen bland republikanska kandidater att framstå som mest gudfruktande blir den den vinnande kandidaten så småningom måste vända sig till en bredare väljarskara än den som deltar i bibelbältets republikanska primärval?

En av grundpelarna i den amerikanska författningen är trots allt separationen mellan stat och kyrka. Om nu den amerikanska ekonomin inte lyckas komma på fötter under det närmaste året, kan blotta oron för en sådan kandidat ge Obama sin bästa chans för återval?

Utgiven i Forum nr 2011-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."