Ren energi blirkapitalmagnet
av Leif Bergström Forum 2007-04, sida 20-21, 26.04.2007
Taggar: Orter: Silicon valley Teman: energi
ES FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 2887
VÄRLDEN:
USA
Ren energi blir kapitalmagne
Solceller blir historiens bästa investering, förutspår mediemiljardären TED TURNER. För riskkapitalister i Silicon Valley håller ren energi på att bli en lika het bransch som internet var för tio år sedan.
LEIF BERGSTRÖM TEXT VESTAS BILD
Den entreprenörsanda som födde internet, datorindustrin och en rad annan högteknologi börjar nu göra sig gällande på ett nytt fält — i sökandet efter kommersiella lösningar för alternativa energikällor.
Nu flockas även riskkapitalister till branschen. I Silicon Valley liksom här uppe kring Kaliforniens huvudstad Sacramento talar man om att dot.com-eran ersatts av watt.comeran.
Beräkningarna av hur mycket riskkapital som satsas varierar enormt, men samtliga försök att analysera fenomenet pekar på en explosiv ökning under bara det senaste året. Konsultfirman CLEANEDGE anger siffran för år 2006 till 2,4 miljarder dollar, mer än dubbelt så mycket som satsades 2005.
Bakom såväl grundandet av ny ”Vi ska lösa energiproblemet inom 30 år, precis som vilöste internetproblemet på 30 år. startup-företag som riskkapitalfonder står i flera fall veteraner från internetyran. I några fall är det tidigare högteknologipionjärer som nu blivit riskkapitalister. Ett exempel är ROBERT METCALFE, SOm 1973 uppfann ethernetstandarden för bredbandsnät. 1979 grundade han nätverksföretaget 3 com. Nujobbar han för riskkapitalfirman POLARIS VENTURE PARTNERS.
”Viskalösaenergiproblemet inom 30 år, precis som vilöste internetproblemet på 30 år”, säger han.
Vinstintresse som drivkraft. Finansiärer talar om det nya fältet som ren teknik” hellre än som ”grön teknik! Den senare termen för associationerna mer till välmenande miljöaktivister äntill fondernas och entreprenörernas drivkraft - vinstintresset. Det hindrar inte att det också skymtar ett ideellt motiv bakom den ny aktiviteten. Uttrycket ”Do well by doing good” hörs ofta.
Och argumenten är självklara. Det räcker med ett besök till bensinmacken för att se att teknik, som för några år sedan tedde sig extremt dyr, åtminstone kommit närmare kommersiell potential. Terrordåden 2001 och situationen i Mellanöstern har klargjort riskerna med oljeberoendet. Förre vicepresidenten AL GORE vann en Oscar för sin varning om växthuseffekten och risken har bara understrukits av vårens dystra FNrapporter.
En skillnad jämfört med interneteran är att det då gällde att skapa en helt ny marknad vars värde var i det närmaste omöjlig att säkert förutse. Nu gäller det i stället att finna alternativ på den redan befintliga gigantiska energimarknaden. Och även om riskkapitalet till sist börjat flöda utgör det ännu en spottstyver jämför med de etablerade energijättarnas utvecklingsbudgetar.
Seriösa affärsplaner. En annan skillnad är att det den här gången gäller att ta fram reella produkter. När internethypen var som värst räckte med ganska flamsiga affärsidéer, men nu krävs genomarbetade affärs planer och väl underbyggda vetenskapliga teorier för att locka investeringar.
Dessa skillnader gör också att riskkapitalisterna den här gången räknar med att det kommer att dröja längre innan de får avkastning från sina insatser. Men nu som då väntas vi få se några fenomenala vinnare och en hel mängd lovande projekt som aldrig håller måttet.
Inågra fall menar sektorns pionjärer att steget från deras tidigare verksamhet inte är så stort som det först kan tyckas. Solceller byggs av samm kisel som datorernas halvledare. En del projekt som utvecklar biobränslen använder processer från biotechindustrin. Hittills sprids riskkapitalet över en mängd företag som villutveckla vindkraft, vågkraft, solceller, bränsleceller, biobränslen, nya batterier. Ett par företag hoppas odla alger och utnyttja deras normala fotosyntes för att producera biobränsle.
Kabel-TV-miljardären TED TURNER, som bland annat grundade nyhetskanalen Cnn vet ett och annat om investeringar. Han anser att solceller blir historiens bästa investering någonsin.
I vilken mån det blir de små entreprenörsföretagen som leder utvecklingen återstår att se. APPLIED MATERIAL är världens största tillverkare av den utrustning halvledarindustrin använder sig av och har förklarat att man nu också kommer att satsa på solceller. Det fick BANK OF AMERI ”Ett par företag hoppas odla alger och utnyttja deras normala fotosyntes för att producera bio bränsle.”
NYA VINDAR.
Rent vinstintresse driver många riskkapitalister att investerai rena energiformer, bland annat i vindkraftparken Montezuma Hills, Bo kilometer söder om Kaliforniens huvudstad Sacramento.
CA att i april uppgradera aktien till en köprekommendation.
Kalifornien, med dess smogproblem, har länge gått i täten för hårda miljökrav, bland annat med USA:s striktaste regler för bilavgaser. Den republikanske guvernören ARNOLD SCHWARZENEGGER har visserligen kritiserat Bush-administrationen för att inte göra tillräckligt, men förespråkar samtidigtlösningar drivna av marknadskrafter.
Delstatskongressens demokrater har samtidigt lagt fram ett långt gående förslag som kräver att en tredjedel av Kaliforniens energi år 2021 kommer från nya energikällor och att hälften av de nya bilar som säljs år 2020 ska drivas av alternativa bränslen.
Oberoende av hur den striden utlöper räknar delstaten med att spela en huvudroll också i watt.comeran.