Rock’n’Roll Management

av Johan Svenlin Forum 2007-06, sida 38-40, 18.06.2007

Taggar: Bolag: Experience Productions KB Personer: Kristian Meurman Teman: företagande

FORUM FÖR M TEKNIK

Skivdebutanten

KRISTIAN MEURMAN tar musikframgångarna med ro. Han ser sig i första hand som företagsledare och nästa vår tar han upp studierna på Hanken.

JOHAN SVENLIN TEXT KARL VILHJÄLMSSON [6

Riktigt framgångsrika artister kännetecknas av att de själva har kontroll över affärerna och vet vem de ska lita på. MADONNA må tala om konstnärlig frihet, men det är hennes sinne för affärer som håller henne på toppen.

För Idolsartisten KRISTIAN MEURMAN är rockbusinessen ingen ny värld. Sedan 2002 har han drivit företaget EXPERIENCE PRODUCTIONS KB som sköter artistbokningar. Till sin hjälp har han sales managern MIKAELA KURKISUONIO, men till hösten planerar han att utöka personalstyrkan med två-tre personer.

För att separera den personliga ekonomin från företagets ekonomi planerar han att ombilda firman från kommanditbolag till aktiebolag.

”Nackdelen med kommanditbolag är att om firman konkar så dras jag med i samma veva. Sommaren kommer att visa riktningen för hur vi ska for! a inom firman, och om det blir aktiebolag kommer jag att anställa en vdsåattjag kan stiga åt sidan från den rollen; säger vd Kristian Meurman.

Lättsåld. Efter framgångarna i vinterns Idolstävling har Meurman haft lätt att sälja sig själv för spelningar runtom ilandet.

”Tidigare år har vi mest bokat in andra, men just nu kretsar firmans verksamhet kring att sälja mig själv”

I musikbranschen finns många som vill ha en del av framgången och pengarna, men det är artisten själv som är ansvarig för att det går runt. Bokföringen har han lagt ut, men

ROCK anagemen 30

FORUM FÖR EKONOMI OCH r ”Med lite livserfarenhet och en god uppfostran kan en kille som jag bli salongsduglig. as i

Juni är en hektisk månad för Kristian Meurman, men i juli tänker han ta någon vecka semester för at orka med höstturnén.

löneräkning och vissa andra administrativa uppgifter behåller han.

”Jag ägnar två hela arbetsdagar per månad åt administrativa ärenden som att kalkylera kostnader, gå igenom kvitton, räkna löner åt alla anställda, bland annat bandet AGATHON’s LEGACY. Och mina arbetsdagar börjar tidig morgon och slutar sen kväll ”Om det har varit en bra månad, tar jag ut lön. I det här jobbet är det svårt att bestämma vad som är arbetstid och vad som är fritid. En del av mina utgifter betalar företaget, men det blir inga fyrarätters luncher på Sa voy”, konstaterar Kristian Meurman.

Han sprudlar av planer på hur företaget kan utvecklas i framtiden. Bland annat funderar han på att gå in på den tekniska sidan och hyra ut ljudutrustning för konserter. Där har han upptäckt en nisch.

”Det är ingen idé att utmana stora aktörer SOM EASTWAY, men jag vet av egen erfarenhet att det är svårt att få tag på ljudanläggningar att hyra till rimliga priser. Jag skulle rikta mig till nya band som behöver utrustning för klubbspelningar”

Den verksamheten kräver förhållandevi stora investeringar medan intäkterna är blygsamma. Men han skulle svara på en efterfrågan från musikscenen. Affärsmannen visar ett mått av idealism.

”Självklart måste man ha andra intressen med sitt företag än rent kommersiella. En företagare som inte brinner för sitt jobb blir inte långlivad i sin verksamhet”

Klar vision. Många nya artister som lanseras har stylats till strömlinjeformade kommersiellt gångbara produkter. Kristian Meurman har en spretig profil - en sillsallad kalllar han den själv - och har fått odla den av skivbolaget.

ärsta möten sa skivbolagsdirektören att jag är en färdig artist med en klar vision. Alla försök till styling har misslyckats och folk har tagit emot mig som den oslipade diamant jag är och kommer att förbli”

Som skivdebutant har han gett sitt fulla förtroende åt producenten och annan ljudteknisk expertis, men låtvalen bestämde han isista hand själv. Stylisten från Idols har han anlitat för skivomslaget, men i övrigt är han trogen sin egen stil.

Under det halvår som Kristian Meurman stått irampljuset har han i medierna visat upp både en rock/n’roll-attityd och en artig eftertänksam sida.

”Med lite livserfarenhet och en god uppfostran kan en kille som jag bli salongsduglig. Jag är en öppen och social person och skivbolaget har inte visat tecken på att de vill kontrollera vad jag säger. Det är en fördel att jag är lite äldre än de flesta som slår igenom och har hunnit skaffa en förståelse för hur man agerar bland människor”, förklarar Meurman.

Även om hans musikkarriär just tagit fart, ser han sitt framtida yrke som ledare för sitt eget företag som expanderar utomlands. Han skrev in sig på Hanken förra hösten, men hann knappt börja studera förrän Idolscirkusen drog i gång.

”Nästa vår återvänder jag till studierna. Jag siktar på att ta en magister från Hanken och en kandidat från Soc&kom”

Och den kunskap i företagsledning och organisation som han skaffar genom studierna kommer han att utnyttja som företagsledare isitt eget företag.

Utgiven i Forum nr 2007-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."