Rött kött har ett högt pris
av Ragnhild Artimo Forum 2009-06, sida 36, 16.06.2009
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
VETENSKAP
HUR MYCKET ÄR LAGOM?
Vuxna rekommenderas att begränsa sitt totala intag av rött kött till 500 grami veckan, och hålla portionerna under 85 gram. Mängderna avser tillrett kött.
RAGNHILD ARTIMO
Käöttkonsumtionen per capita i de rika i-länderna har fördubblats under de senaste 50 åren. Söndagsstek och bjudningsbiff har blivit vardagsmat. Rött kött är en tung favorit som stek, grillbiffar, hamburgare och också som processat ött i charkuterivaror, korv, konserver, halvfabriat och färdigmat.
Rött kött innehåller mera mättade fetter som har en koppling till tjocktarms- och brästcancer - än vitt kött. Vid tillredning av rött kött, framörallt vid stekning eller grillning i hög temperatur, kan carcinogena ämnen bildas på köttets yta.
Rött kött och mortalitet. Det finns ett samband mellan hög konsumtion av rött kött och cancer och hjärtsjukdomar. En undersökning av över 500 000 amerikaners matvanor och hälsoutveckling under tio år visar att dödligheten i cancer och hjärtsjukdomar är högre bland storkonsumenter av rött kött än dem som äter genomsnittliga eller bara små mängder rött kött.
l undersökningen som leddes av RASHMI SINHA
NR 6 2899
OTt KÖtt nar ett n & AN t m rött kött definier
Vidl NATIONAL CANCER INSTITUTE deltog 322 263 män och 223 390 kvinnor i åldern 50-71 år (ARrCHIVES OF INTERNAL MEDICINE 2009, 169/562571). Intaget av rött kött varierade hos de undersökta från under 30 gram till 120 gram per dygn (medeltal), för processat kött var maxintaget runt 50 gram per dygn.
Under den tio år långa uppföljningen avled 47 976 män och 23 276 kvinnor. Tidpunkter och orsaker till dödsfallen analyserades av forskar = = z & Ä = = g z 3 2 2 i 2 =
CI teamet. Dödligheten i cancer och hjärtsjukdomar var 20-40 procent högre för personer med stor konsumtion av rött kött. På basis av rapporten rekommenderas vuxna att begränsa sin veckokonsumtion av hamburgare till två och sin biffkonsumtion till en (liten). I dag är snittkonsumtionen betydligt högre. Studien visar också att intag av vitt kött, framför allt fisk, förebygger de sjukdomar rött kött ger ökad risk för.
Resurshungrig och miljötung. Produktionen av ett kilogram nötkött kräver 16 kg spannmål. Och svarar för mer växthusgasemission och annan kontaminering är tre timmars körning med personbil medan man lämnar alla lampor tända hemma. Miljöpriset’ för nötkött utgörs av metan från kreaturens metabolism, grundvattenförorening från exkrement, produktion och transport av foder och erosion av betesmarkerna för utegående djur. En bild av problemets omfattning ger köttproduktionen i USA: tio miljarder djur slaktas per år.