Utgiven i Forum nr 2008-09

Ryssland och Europa

av Richard Brander Forum 2008-09, sida 25, 25.09.2008

Taggar: Teman: politik

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2088

BRANDER

Richard Brander forskar i EU-integrationens historia.

Ryssland och Europa

I Nya Argus nr 18/1949 ingick en artikel med rubriken Ryssland och Europa, Skribenten Georg Henrik von Wright, den store filosofen, analyserar Fjodor Dostojevskijs romanfigurer som exempel på den mänskliga naturens kluvenhet. I de enklare fallen, som till exempel Raskolnikov, är det en dubbelhet som man fortfarande kan fatta, men i de mera invecklade figurerna som Versilov är det en mångdubbelhet som ”hopplöst undandrar sig varje förnuftsmässig uttolkning” Då det gäller relationen mellan Ryssland och Europa når ambivalensen hos Dostojevskij sin höjdpunkt, anser von Wright.

Orsaken till att jag har grävt fram von Wrights femtionio år gamla artikel är förstås krisen mellan Ryssland och Georgien. I efterdyningarna av krigshandlingarna talades om allvarligt försämrade relationer mellan Ryssland och ”väst” eller ”Europa” i betydelsen Europeiska unionen.

Dostojevskij får enligt von Wright ofta gälla för panslavist, rysk populist och högkyrklig reaktionär. Å andra sidan utmålar Dostojevskij ryssen som en form av supereuropé, Den nationella splittringen i Europa förhindrar uppkomsten av en universell europeisk människa, och européerna fångas i de nationella fördomarnas snärjgarn. Endast den ryska vandringsmannen är fri att förstå och känna med dem alla.

von Wright citerar Dostojevskijs Versilov (Ynglingen, 1875): ”Europa har alstrat en förfinad typ av fransman, engelsman och tysk tojevskij Europa som är något annat än Ryssland. Versilov säger: ”Europa är lika kärt för ryssen som Ryssland: varje sten där är dyrbar och älskad. Europa har varit vårt fosterland lika mycket som Ryssland” Något resonemang om att Ryssland skulle vara en del av Europa kan man inte hitta.

Det är tydligt, skriver von Wright, att Dostojevskijs förhoppningar om Rysslands framtid livats av den universella, av inga nationalitetsgränser inskränkta förståelsen och assimilationsförmågan hos den kultiverade ryssen. Å andra sidan lyfter Dostojevskij i sitt författarskap också fram exempel på storrysk chauvinism. I Sjatov (Onda andar, 1872) porträtterar Dostojevskij en uttrycksfull talesman för den heliga nationalismen i allmänhet och den ryska messianismen och populismen i synnerhet. Guds utvalda folk är det ryska folket, deklarerar Sjatov.

Frågan om Rysslands framtid ansatte Dostojevskij under hela hans livstid. Men överallt i hans synkrets periferi, skriver von Wright, ”stiga onda förebud upp och fylla hans sinne med den djupaste oro”. Dostojevskij är rädd för att andra folk till en början ska stiga åt sidan, av fasa och kanske avsky, för de framrusande ryssarna. Men i slutet av Bröderna Karamasov (1880) skriver han dystert profetiskt ”.. kanhända de [andra folken] en dag ej längre göra så, utan sluta sig samman till en damm för vår laglösa och vilda framfart, till skydd för sin egen sä kerhet, upplysning och kultur” Med detta välvalda citat avslutar Georg Henrik von Wright sin artike men om framtidens människa M en är d etinte iNya Argus. År 1949 var situationen vet Europa i dag just ingen- . en annan än i dag. Men är det inte ting. Och, tror jag, vill inte hel- Just en just en sammanslutning mot Ryss1 - Ör- a i i er veta. . Det kan man gott för samman slutnin lands vilda framfart som vi nu ser ex stå; de äro inte fria, men vi äro. empel på i Europa och speciellt i förJag med min ryska melanko- MOt Rysslands svarsalliansen Nato? Tänk bara på i fria människani + N 2 da lönn maa ramar vilda framfartsom ZP an Uvs förra. tjäna mänskligheten baraun- VI NU Ser exempel giens sak. der förutsättning att han för- Sd von Wright föddes 1916 (i storblir fransk i högsta potens. på 1 Europa och furstendömet Finland) och dog 2003. —– Endast ryssen har fått speciellt 1 Det är svårt att veta hur han hade förmå k Ir . s Förmågan att vara mest rysi + för svars alli ansen kommenterat den dagsaktuella krisen när han är mest europeisk? i Kaukasus, Resonemanget i Nya ArSamtidigt beundrar Dos- Nato? gus ger lite vägledning. m

Utgiven i Forum nr 2008-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."