Utgiven i Forum nr 1980-17

S/y Svanhild: En unik konferensskuta

av Maria Planting Forum 1980-17, sida 15-16, 05.11.1980

ansson i Grannäs nära Borgå 1 drygt hon ombyggd till en mötes- och konferensbåt.

S/y Svanhild: En unik konferensskut Ännu så sent som 1971 fraktade S/y Svanhild af

Borgå sand från Sibbo och

S/y Svanhild är en tvåmastad galeas som byggdes år 1948 av brödern tjugo år var hon fraktfartyg, idag

Borgå till Helsingfors.

Idag är hon en unik konferensskuta. Helt ombyggd inuti — dock med pietetsfull respekt för att allt skall vara ”äkta” — erbjuder hon ett alternativ för den verkligt kräsna mötesarrangören.

Ö I år är seghipssäsongen för S/y Svanhilds del visserligen över, men snart efter att isarna gått nästa vår kan vi igen se henne ligga i Sandviken vid Busholmskajen vid infarten till Västra humnen 1 Helsingfors, redo at ta emol nya passagerare och äka ut chartrad.

Random Lines heter företaget bakom Svanhilds verksamhet, ett företag som föddes ur DI Juhani Salovaaras brinnande intresse för sjöfartstraditioner och traditionell sjöfart. Svanhild är inte hans första satsning, sandskutan hade sin föregångare i ångbäten Warkaus.

Warkaus köptes i tiden tll familjebåt, men det visade sig snart att det inte bara var familjen Salovaara som var intresserad av bäten. Den var också en utmärkt mötesbåt för mindre grupper, och hyrdes då ut till någonting som man kallade ”strömmingssafarin” en ångbätstur till havs med delikata strömmingsrätter till traktering ät passagerarna.

Efterfrågan på denna typ av chartermöjligheter ökade, och då Random Lines år 1972 fick möjligheten ati köpa en av de sista sandskutorna som ännu var 1 regelbunden trafik, Sjy Svanhild. utvidgades företagets verk FORUM 17/8 samhet. Warkaus såldes och istället köptes Svanhild.

Tvåsmastad galeas

Svanhild är en tvåmastad galeas som år 1948 byggdes av bröderna Johansson | Grannäs nära Borgå. I drygt tjugo är hann hon vara fraktrartyg. I början seglade hon med trävaror Ull Sverige. senare fraktade hon sand. Då hon köptes av Juhani Salovaara säg hon ganska annorlunda ut än hon pör idag.

Bla var hon utan master då hon köptes. Erfarna skeppsbyggare från Sibbo byggde riggen som är typisk för en sandgaleas från tiden efter kriget: Två försegel. gaffel-storsegel och bermudamesan. Masterna är av et träd, utan toppstänger.

Svanhild har en huvudmaskin — en Scania Vabis DN diesel på 150 hk och et G & M dieselgeneratoraggregat som alstrar hjälpeffekten på 12 kW.

Med stor respekt för skutans särar byggdes hennes lastrum och besättningsutrymmen om till hytter och pentry. mäss och salong. Profile bibehölls, om man fränser den verkstad som byggdes bakom stormasten. Inte heller det sistnämnda är något stilbrott. en dylik däcksbyggnad va vanlig på Östersjöskonare av denna storlek.

Svanhild är ”vä betyder att hon är försedd med mänga saltfickor mot röta. Ännu på 1960-talet var skeppet ”blankt”, dvs struket med ljus genomskinlig tjära. Nu är hon svarttärad.

Svanhild är minsann ingen trettonpå-dussinet-mötesplats. Det märks också på hennes klientel. Toppmöten är vanliga ombord hon har redan ett troget klientel av företag som håller sina styrelsemöten, ledningsgruppsmöten eller planeringsmöten på hög nivå där.

Bland ”stamkunderna” har det också under årens lopp blivit allt populärare alt la ut sina utländska gäster på en lur, eller varför inte alt hälla ett några dagars seminarium ombord. Givetvis är Svanhild också väldigt populär bland de utlänningar som fått uppleva henne.

Det är inte bara själva skutan som sådan som väcker berättigad uppmärksamhet. utan minst lika mycket bätfärden och den skärgård man kör igenom, Har man tur och om vädret och kapten Göran Tackman (eller ibland Juhani Salovaara själv) vill. kan man få vara med om den storartade upplevelsen då Svanhild för fulla segel.

Ombord på Svanhild finns allt en mötes- eller seminariearrangör behöver. Och det som inte Finns, det skaffar man, lovar Salovaara.

Det finns 7 dubbelhytter, en skans för tre personer och en 25 m? stor salong. Serviceulrymmena bestär a saltad”, vilke 15

Om m kan de få uppleva Svanhild med fulla segel.

mässen med pentry, tre WC:n, duschrum och bastu. Svanhild har centralvärme och rinnande kallt och varmt valten. Det elektriska systemet möjliggör användning av 24, 220 och 380 volls ström.

Arbetsutrymmen är förpiken. maskinrummet, styrhytten och verkstaden på däcket.

Enligt Juhani Salovaara lämpar sig Svanhild mycket bra för möten och konferenser med omkring 20 deltagare. då finns det furstligt med utrymme. 17 personer sover bekvämt ombord. även om det har hänt att man tom varit fler, då ett gäng so deltagarna har tur med vädret och om kapten Göran Tackman vill hade föresatt sig all sova ute i täll inte ville göra det pga ruskigt väder också det en faktor att beakta då man planerar sill möte eller seminarium. För en del grupper går det bra at arrangera sovandet mer eller mindre improviserat, andra kan inte tänka sig all göra det. Det mäste möte gören själv avgöra i planerin det. AV-material och traktering Svanhild kan erbjuda mötesarrangören alla twaditionella AV-tillbehör som kan tänkas behövas vid eu möte eller eu seminarium. Ombord finns en stor vit filmduk, en diaprojektor. en

FAT VIEN brer

END

Konferer flygterminal 350 m. Hamn/terminal 1200 m.

78 dubbelrum med balkong, bad och separat WC, 8 sviter varav 2 med egen bastu. Totalt 172 platser. Luftkonditionering.

RESTAURANGER

Antal gästplatser 600. Frukostrum. Stor dansrestaurang. Nattklubb varje kväll. Vid kurser och konferenser kan måltide serveras i separata matsalar för deltagarna. KONFERENSLOKALER

Kaptenssalen 150 personer vid bord. Styrmansrummet 30 personer vid bord. Båtsmansrummet 30 personer vid bord. Matrosrummet 40 personer vid bord. Grupparbetsrum 14 st för 10 personer vardera. Konferenssekreterare, konferensvärdinnor, teknisk personal och vaktmästare, alla flerspråkiga och med stor erfarenhet av konferenser.

på Aland

Hotell Arkipelag ligger i centrum av Mariehamn, invid havsviken Österhamn. Avstånd till flygfält 3 km overhead. magnetofon och även en vanlig flaptavla. Behövs filmprojekto - eller tex videoutrustning — går det också alt ordna.

Till en av den gångna sommarens höjdpunkter på Svanhild hörde den charter som de arkitekter. som deltog i den beryktade internationella arkitektkonferensen i Helsingfors. äkte på i den nyländska skärgården Bätfärde - som också refererades i dagspresse gav arkitekterna en uppskattad chans till avslappnad samvaro under konferensarbetets gång och till an beundra den finländska skärgården. Alla deltagare höll sina föredrag och hade bla med sig diabilder av sina egna verk som de visade för kollegerna ombord.

”Swömmingssafarin” gick ur tiden i och med att ångbåten Warkaus säldes. Med Svanhild började en ny era i Random Lines verksamhet.

Visst ordnar Random Lines foörtfarande traktering för sina passagerare ombord på Svanhild. Mässen och serveringen förestås av husmor Irina Ignatius. Under kryssningarna erbjuds olika måltidsalternativ enligt kundens önskemål.

Då man frågar Juhani Salovaara om kostnader, ser han fundersam ut.

Det är klart att det är dyrt att hålla en segelskuta i atomåldern. Men alt hyra den – tja. med beaktande av allt som ingår i den totala konferensservicen är Svanhild iallafall e konkurrenskraftigt alternativ. Maria Planting =

ES op Pe ER HOTELL ARKIPELAG ERBJUDER OCKSÅ

KONGRES i omedelbar anslutning till hotellet. Högklassiga utrymmen för upp till 600 deltagare. Topprustat med bl a trådlös simultantolkanläggning på tyra språk och intern-TV.

För närmare upplysning och bokning ring 928/14020.

FRITID

Inom hotellet: Två bastur, motionsrum, bordtennis, biljard och swimmingpool både inomoch utomhus.

I anslutning till hotellet: Minigolfbana, tennis, fritidsområde med promenadstigar och motionsslingor, uthyrning av segel- och motorbåtar. Fiske, segling och windsurfing.

Stor gästhamn.

STRANDGATAN 31, SF-22100 MARIEHAMN. TELEFON 928/14020, TELEX 6362.

Utgiven i Forum nr 1980-17

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."