Säljvecka i Stockholm
Forum 1968-17, sida 23, 25.10.1968Taggar: Personer: Caj Lindén Teman: handel
aktuellt
Säljvecka i Stockholm
I syfte att ge starkare eftertryck åt de finländska exportansträngningarna i Sverige, anordnar Finsk-svenska handelskammaren i samverkan med ett konsultföretag i december en s.k, Säljvecka i Stockholm.
Tidigare har handelskammaren förmedlat kontakten mellan finländska exportörer och deras presumtiva kunder i Sverige. Det har skett för enskilda företag och för grupper av ej inbördes konkurrerande företag.
— Nu går vi ett steg längre, säger handelskammarens direktör Caj Lindén. Kursens arrangörer stiger fram som aktiva handledare, penetrerar säljsituationen för kursdeltagarna, deltar aktivt som säljtränare och följer med på kundbesöken. Handelskammaren har inte resurser att på egen hand genomföra en aktivitet av denna omfattning, Därför har samarbetet etablerats med AB konsulterna för industri och handel samt ytterligare med direktör Robert Ehrnrooth, som kan det finländska säljkynnet och har mångårig erfarenhet av att sälja finländska produkter i Sverige.
Med denna säljvecka tacklar arrangörerna avgjort ett mycket aktuellt problem. Situationen i ett nötskal är väl den att finländska produkter i Sverige har ett betydligt bättre rykte än det sätt på vilket de marknadsförs. »Produkterna är bra — men de (finländarna) kan ju inte sälja, ..», är ett omdöme man hör rätt ofta.
Säljveckan avser att dels skåpa kundkontakter, dels träna
Nya åtgärder för sysselsättninge statsunderstöd tidigare än normalt.
Inför en ny svår arbetslöshetsvinter har regeringen vidtagi deltagarna i att »sälja på svenska». Antalet deltagare har begränsats till 15 med hänsyn till de högt ställda krav på utbyte varje deltagare bör kunna ställa. — Anmäler sig tillräckligt antal deltagare skulle vi gärna dela upp säljveckan i två, framhåller Caj Lindén. En för konsumentartiklar och en för producentvaror. Det skulle göra det möjligt att renodla budskapet så att var och en fick exakt vad han behöver.
— Utöver besöken hos kundämnen får deltagarna möjligheter att i olika sammanhang träffa en rad inköpsledare och marknadsexperter. För att understryka de svenska företagens krav och synpunkter på sina leverantörer — och för att tipsa de finländska tillverkarna om praktiska åtgärder — har Säljveckans arrangörer i förväg förvissat sig om medverkan från en rad framstående experter, huvudsakligast på inköpssidan, men även beträffande kreditväsendet, design, multinationell marketing etc. Dessa företräder såväl konsumentprodukter — varuhuskedjor, grossistföretag — som producentvaror — generalagenter, industriinköp etc.
— Trots att handelskammaren givetvis medverkar utan att debitera för kostnaderna, blir kursavgiften förhållandevis hög. Kostnaden måste emellertid ställas i relation till utbytet. Och, förresten, företagen skall se det som en investering i marknaden och inse att ytterst få — om ens någon — har lyckats »smyga sig in på den svenska marknaden».
Ny nordisk bank
Nordiska Föreningsbanken har beslutat att gemensamt me nellt stora engelsk-nordiska ‘handelsutbytet ytterligare ut en rad åtgärder för att bereda sysselsättning och lindra arbetslöshetens verkningar.
I det fjärde supplementära arbetsprogrammet för i år bereds över 9000 personer sysselsättning till en kostnad av drygt 84 miljoner mark.
— Kommunerna och kommunalförbunden har erhållit tillstånd att sätta i gång sådana arbeten som erhåller
Forum 17/6 — Lagarna om arbetslöshetskassor och arbetslöshetsersättning ändras så, att maximiantalet — ersättningsdagar utökats med 50 till respektive 200 och 170 dagar.
Största delen av sysselsättningsoch arbetslöshetsarbetena kommer att förläggas till norra Finland, där arbetslösheten är värst. OO
Skandinaviska Banken, Bergens Privatbank, Den Danske Landmandsbank, och Den Danske Provinsbank starta en bank i London under förutsättning att myndigheterna i respektive länder ger sitt bistånd till en sådan investering.
Londons betydelse som ledande internationell bankplats har under senare år alltmer befästs, och London utgör i dag centrum för den internationella penning- och kapitalmarknaden. Samtidigt har det traditio vidgats och fördjupats genom EFTA. Nordiska Föreningsbanken och de övriga samverkande bankerna i Danmark, Norge och Sverige har därför ansett det naturligt att gemensamt etablera sig i London med fullständig bankrörelse.
Banken kommer, under förutsättning att tillstånd erhålles, att bli den första nordiska banken i London. Den kommer att börja sin rörelse under 1969 och avses få ett aktiekapital på 3 miljoner pund. 23