Utgiven i Forum nr 1973-14

Samnordiska Bella-Centret får ansiktslyftning

av Sigyn Alenius Forum 1973-14, sida 16-17, 19.09.1973

Taggar: Teman: mässor

" Samnordiska Bella-Centret få e Platsen för de samnordiska mässorna och utställningarna framom andra, Bella-Centret i Köpenhamn, ska få en ansiktslyftning. Breddas, utvidgas, effektiveras. Det lönar sig, detta med samnordiska manifestationer säger de som har varit med.

Bella-Centret flyttar och lägger nya områden under sig. I konkreta hektar 25, ute i stadsdelen Amager på väg till Kastrup, och också Saltholmen, när den planen en gång blir verklighet. Det blir 30 000 kvadratmeter utställningsområde under tak plus 43 000 meter permanenta marknader, helst samnordiska, restauranger, kontor, bio, mötessalar m m. Man hoppas i Bella-Centret också få resten av Nörden med o 1 finansieringen — i allt 220 miljoner danska kronor, därav 200 i direkta byggnadsinvesteringar, resten omkostnader för flyttning, etablering m m. Men huvudparten av investeringarna blir dansk.

e Med ett brett smll och tänder som biter

I det nuvarande Bella-Centret som uppfördes 1965 och gavs en livslängd på tio-tolv år har de vart halvår återkommande samnordiska modemässorna alltid hållits, också de årliga mödelmässorna. I centret bor också den permanenta samnordiska möbelutställningen. Man hoppas i det nya BellaCentret få likadana marknader för bla sko- och läderbranschen. Förhandlingar med de andra nordiska länderna pågår. Också ett samnordiskt brett anlagt designcenter är planlagt.

Forum 14/197 ansiktslyftnin på alla tänkbara områden.

  • Sgrensen — mannen som kan göra’ inväntar de två andras svar först.

Forum 14/1973

Nordens ansikte mot stora världen — med brett smil och tänder som också kan bita i sig en del av den-ekonomiska kakan — som annars bla Nordtysklands dynamiska expocentrum Hamburg slukar. Här i Köpenhamn kan den internationella köparen lika bekvämt som i Hamburg — och på nordisk mark — uppleva den så aktuella Scandinavian Design

Mannen som ska göra’t är samma Anker Serensen, i dag 47, som på sin tid hämtades från den danska landsorten för att stapla upp det nuvarande Bella-Centret — och gjorde det (oerhört!!) på tre månader kortare tid och en halv miljon kronor billigare än utlovat. Nu ska han iscensätta operation flyttning och nybyggnad. Det tycker han är trevligt; breda ut sig, flyga i större ringar. Sverige och Norge förhandlar han med som bäst. Finland har svarat att man är intresserad me + Första spadtaget grävs i hös — Kommer de andra nordiska länderna med så är det inte bara som aktionärer, de ska också ha sin man — en svensk, en norsk och en finländsk i styrelsen, säger Anker Serensen till Forum.

Bolaget ägs och drivs av det danska näringslivet (industrin, storbankerna) och den organisation som motsvarar Industriförbundet i Finland (Industriraadet).

Det nya huset ska också ha kongresscenter med alla moderna faciliteter. Bilder finns inte än men modeller (se ovan) och ritningar — första spadtaget grävs i höst. Centret står färdigt, lovar Anker Serensen, året efter! Invigning i september 1975. Arbetsprogram med utställningar och nordiska mässor föreligger redan för det första arbetsåret. O

Sigyn Aleniu 17

Utgiven i Forum nr 1973-14

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."