Sanningen finns där inne
av Ragnhild Artimo Forum 2008-05, sida 36, 22.05.2008
Taggar: Organisationer: CERN Teman: fysik
VETENSKAP
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 5 2088
KOLLISIONER.
Då blyjoner koliderar uppstår spraymoln av nya partiklar. Energin den hårfina partikelstrålen motsvarar ett framrusande tåg, men de enskilda partiklarna är bara pyttesmå energipaket.
Sanningen finns där inne
RAGNHILD ARTIMO För att hitta världsalltets minsta byggstenar har man byggt världens största maskin. CERN:s nya partikelkross LHC, Large Hadron Collider, startas enligt tidtabellen i juli, och ett par månader senare räknar forskarna med att kollidera de örsta protonstrålarna - accelererade till g3,99 procent av ljusets hastighet. Då håller forskarvärlden andan: Ska Higgs-bosonen hittas? Ska LHC kasta ljus över den mörka materien och universums uppbyggnad? Kommer man rentav att upptäcka exotiska supersymmetripartiklar?
Den cirkulära LHC-tunneln på gränsen meljan Schweiz och Frankrike är som en storskalig modelljärnväg, och experimenten utförs vid fyra stationer längs banan. Protonerna accelereras som två ultrasnabba ’tåg’ som kör i motsatt riktning i rör och bringas att kollidera i topphastighet, varvid protonerna’krossas’till mindre partiklar. Tåget accelereras och styrs av starka magneter utplacerade längs spåret. Vid ‘stationerna’ registreras data om kollisionerna och de nya partiklar som uppstår då protonerna smäller ini varandra.
Jakten på Higgs-bosonen har så mytiska di sm CERN:s tunnel
Kostnaderna för den nya acceleratorn upp km långa LHCr 100 meter under mar går till drygt 6 miljarder euro.
ålarna = tunna som hårstrån gar till nära
Totalt sm Partikelstrålarna fokuseras och styrs a 9300 Su im ner kylts med flytande helium till -271,3 grader.
aledande jättemagne mensioner för att partikeln - om den finns - ger facit till elementarpartiklarnas massa och cementerar standardmodellen: om inte Higgs hittas, är standardmodellen för materiens uppbyggnad, sådan deni dag är accepterad, felaktig. Ett annat område LHC kan ge ny kunskap om är mörk materia, som utgör 96 procent av världsalltet: den synliga materien utgör bar 4 procent. Man hoppas också göra upptäckter som belyser skillnaden mellan materia och antimateria.
Dessa fundamentala vetenskapliga frå gor har forskare sökt svar på också med tidigare partikelacceleratorer, men de energinivåer man uppnått i dem - bland annat CERN:s numera nedskrotade LEP, Large Electron-Positron Collider - har inte varit tillräckligt höga för att möjliggöra dessa upptäckter.
Det mest spännande är kanske inte om LHC ger eller inte ger svar på definierade frågor. Varje nytt spektakulärt vetenskapligt instrumen ställer också i sikte upptäckter som ingen kunnat föreställa sig eller ens drömt om. Efter LHC kommer fysiken aldrig att vara vad den varit.
NY3II