Utgiven i Forum nr 1994-09

Semestertider nalkas

av Eero Tervonen Forum 1994-09, sida 20-21, 09.06.1994

Taggar: Teman: arbetslöshet

SEMESTERTIDE (som kan ge napp i arbetssökandet)

Eero Tervonen

Snart är sommaren här och det är tid att planera för en välförtjänt semester — åtminstone för dem, som har semesterpengar att vänta. Men alla har ju som bekant inte det. Den som är arbetslös har bokstavligt talat inte råd att hålla semester från arbetssökandet ör den, som aktivt söker arbete FE är det knappast att rekommen dera att nu ta en tre månaders paus i sökprocessen, med förklaringen ”se på sommar’n lönar det sig ju inte att söka jobb — alla är ju på semester!” Tyvärr känner jag en del arbetssökande, som resonerar just så här! De kommer säkert att vara arbetslösa ännu nästa höst.

Sedan finns det — alltför — många, som redan gett upp sökandet för i vår med förklaringen ”inte anställer dom någon nu längre före semestrarna så jag börjar väl på nytt sedan i september” 20

Båda resonemangen låter förbluffande logiska — precis som en hel mängd andra undanflykter, som vi människor är så förtjusta i. Men låt Oss se en aning kritiskt på dessa påståenden och granska sommartiden ur en annan vinkling. Jag påstår nämligen, att det vore synd och skam för en arbetssökande ”att kasta bort sommaren” på enbart vatteniekar och solbad. Hur skojigt det än vore.

Några kommentarer för Dig som verkligen vill ha ett nytt jobb — verkligen vill gå vägen vidare — ut tillbaka till förtjänstmarknaden.

Alla som kan tänkas anställa just

NALKAS

DIG är faktiskt inte på semester. För en hel mängd småföretagare är semester på sommaren någonting de bara drömmer om!

Företagare jobbar

De har inte möjlighet att vara på semester för deras medarbetare skall ju ha sin lagstadgade semester i juni-juli — och då måste företagaren jobba så förbannat för att få det hela att gå ihop.

Visst kan det tänkas att han/hon inte är på sitt allra bästa humör under denna stress, men de är på plats. Det kan t.o.m. hända att Du kommer i just rätt ögonblick och blir anställd ”ögonaböj”, Det kan hända, att Du blir en räddande ängel — en lösning på företagarens akuta problem.

Men sitter Du på Din ryggända i tre, fyra månader — övertygad om att detinte lönar sig att söka jobb på sommaren — ja, då får Du garanterat inte ett jobb.

Stora bolag — speciellt koncernbo lag — börjar syssla med följande års budgetplanering redan under sensommaren. Den första delbudget, som skall lämnas in, är vanligen personalbudgeten. Normal tidtabell för den är i många fall slutet av augusti — början på september.

Var på plats — alert År Du då på plats — vältrimmad och förberedd — och marknadsför och säljer Dig effektivt — så kan det rent av hända, att Du kommer in i budgeten, M.a.o. Du kan lyckas med det verkliga konststycket — Du skapar Din nya arbetsplats genom att vara på plats, när det garanterat inte finns någon konkurrens.

Men OK — det är ju så skönt att sitta ute på stugan och trösta sig själv med att ”när nu bara sommaren är över, så skall jag nog börja på skarpen med att söka ett nytt jobb igen…"

Inte sade Du väl händelsevis samma sak också för ett år sedan?

Med det ovansagda vill jag för all del inte påstå att en arbetssökande inte skulle vara förtjänt av semester också. Tvärtom, att söka ett nytt arbete idagens Finland är mången gång betydligt tuffare än att ha ett jobb från åtta till fyra. Men det kan löna sig att fundera på när det är den lämpligaste tiden att ta ut semestern. Som arbetssökande är Du ju Din egen herre — Du kan bestämma själv, när Du tar Din semester. Du är inte bunden av avtal och bestämmelser.

Aktiv arbetssökning…

Vad kan Du då göra på sommaren för att förbättra Dina chanser att få en anställning? Här några tips att tänka på! 9 Ifall Du jobbat med ett kontaktnät — se till att Du går igenom det före midsommaren en gång till. Ring Dina kontakter — prata en stund med dem och önska dem en riktigt god semester! Samtidigt kan Du passa på och fråga om han/hon kunde ge Dig ett tips om ett eventuellt sommarjobb, där just Du skulle passa in. Men huvudorsaken med Ditt samtal är att önska Din kontakt en välförtjänt semester. Och se till, att Du låter glad — positiv — när Du säger det. På detta sätt förbereder Du en bra fortsättning på Sökprocessen — D får reda på när Din kontaktperson kommer tillbaka — pigg och nyter — från sin semester. Och då ringer Du naturligtvis upp på nytt — frågar hur semestern gått osv.

e Gå till biblioteket och läs igenom alla de bransch- och facktidskrifter. som Du slarvat med att läsa under våren. Sök efter tips — bolag, som de går bra för eller som sanerat under vintern,

I båda fallen kan det finnas — finns — ett dolt behov av att eventuellt anställa någon eller några på hösten. Om inte på hösten, så i alla fall kommer linjechefer att föreslå nyanställningar i sin budget för följande år.

9 Jobba en gång till genom Ditt JAG-INVENTARIUM och se om Din CV. Sitt i lugn och ro och gå igenom den och se om den kunde omformuleras — göras mera säljande.

€ Sköt Din kondition — långa promenader gör susen. Du behöver samla krafter för den höst som kommer. Plocka bär och svamp, fiska — huvudsaken är att Du håller Dig i gång.

Var aktiv. Följ ett planerat dagsprogram — utveckla Dig själv. Läs upp Dig — gärna facklitteratur, men också annat. € Ta ut fritiden med förlängda veckändar — men jobba planenligt med Dig själv — med att förkovra Dig — disciplinerat minst tre, helst fyra dagar i veckan, Tag ut Din semester — två , tre veckor efter midsommar — men se till, att Du fortsätter Din sökprocess i månadsskiftet juli/avugusti — med full fart och nya krafter.

…ger konkurrensfördel

Du kommer att ha ett försprångikonkurrensen, Många av Dina konkurrenter kommer — trots att de t.o.m. skulle ha läst detta — att fundera som så: ”int’ lönar de’ ju sig att söka jobb på sommar’n — jag börjar väl på nytt igen i september!”

Sedan tar det dem hela september att komma igång igen — och så försitter de än en gång en månad. En pågående arbetssökningsprocess bör inte — får inte — avbrytas. Den skall rulla på hela tiden.

Vi önska er alla arbetssökande en god och glad sommar — i sökandets tecken. För er som har jobbet kvar, kan det vara skäl att fundera på det där med att förkovra sig själv — också under semestern. &

Artikeln har skrivits av Eero Tervanen vid konsult- och utbildningsföretaget

I Oy Ura-Net Ab. Han är medförfattare till boken Uudelle uralle — verkot veteen ansaintamarkkinoille, som presenterades i I Forum nr 8/93.

Strutshörnan

Psalmen

Kära Adolf,

Det har nyligen varit skolavslutning här. Då brukar man sjunga psalmen “Den blomstertid nu kommer”. Den känner de flesta till, medan andra psalmer är mera okända. Visste du att de finns de som tolkar psalmen “Bliv du hos mig” som en reklam för tvålen Bliw?

Att tvätta kläder är ju numera lekande lätt. Smått sjungande brukar jag fylla tvättmaskinen med smutsiga kl er samt dosera tvätt- och sköljmedel. Sedan vrider jag på vattnet, trycker på avbrytaren och allting sköter sig själv. Efter en timme är det bara att hänga upp tvätten. År det inte lite för lätt?

Du har kanske märkt att det i TV brukar gå ännu snabbare att tvätta smutsiga kläder. För att bevisa att ett plagg blir rent tvättar man endast ett plagg åt gången. År det ekonomiskt och ekologiskt att tvätta halvfulla eller rentav halvtomma tvättmaskiner? Är det inte slösaktigt, så säg?

I TV är det väldigt viktigt att man har rätt tvättmedel, annars blir byken inte ren. Tror du att ett tvättmedel är det bästa bara för att man gör reklam för det? Eller är det så dåligt att det behövs reklam? Hur bestämmer du det bästa tvättmedlet?

I butiken har jag sett att det finns flere olika tvättmedelsfabrikat. De lovar alla att med just det medlet blir tvätten renast, mjukast och doftar bäst. Men hur rena kläder skall man egentligen ha rätt att kräva? Och till vilket pris? Ett plaggs smuts tilltar väl genast man börjar använda det? Eller alternativt hur smutsiga kläder skall man ännu behöva klä sig i?

Den som strävar efter att ha så rena kläder som möjligt borde väl byta och tvätta dessa konstant. Men det är väl inte gratis?

Dels är det arbetsamt att fylla tvättmaskinen, dels kostar tvättmedtet. Men ytterligare behövs ju två globala bristvuror: elström och rent vatten. Slutprodukten är, förutom rena kläder, varmt, luktande och odrickbart smutsvatten. Det är det väl lättast att kalla “waste” och strunta i?

Men i dessa krassa tider återstår en fråga för den ekonomisk lagda: hur ta tillvara den energi som finns lagrad i tvättvattnet? Snål som man är borde man väl utbrista ”Bliv du hos mig".

Din Ma 21

Utgiven i Forum nr 1994-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."