Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Silicon Valleyväntar på nystart

av Carl-Gustav Lindén Forum 2009-07-08, sida 28-30, 27.08.2009

Taggar: Personer: Michel Wendell Orter: Silicon Valley Teman: teknologi

RESER SIG IGEN.

Silicon Valley har länge varit ett ekosystem för innovationer.

Silicon Valley väntar på nystart

H Teknologifinansiering. Trots krisen i den amerikanska ekonomin finns optimismen kvar i Silicon Valley. Riskkapitalisten MICHEL WENDELL säger att antalet entreprenörer som söker finansiering har ökat rejält under det senaste halvåret.

CARL-GUSTAV LINDÉN IH PALO ALTO

X Den amerikanska delstaten Kalifornien är djup ekonomisk kris, men i hjärtat av Silicon = skulle inte tro att arbetslösheten är över tio

Valley pågår livet i stort sett som förut. procent”, säger riskkapitalisten MICHEL WEN”Se dig omkring, här är fullt vid alla bord — DELL.

Han har bott i världens mesta teknikcentrum ända sedan 1990-talet. Numera kan denna före detta västnylänning också titulera sig honorärkonsuli San Francisco-området.

med folk som dricker femdollars latte. Ma 2 5 å z 7 > Zz pd d 3 3 3 3 2 = å 3 3 3 2

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 280 ”Jag har aldrig sett så stort intresse för innovationer inom alternativ energi och livsmedel.”

Vi sitter på Caffe del Douge vid University Avenuei den lilla staden Palo Alto, hem för STANFORD-universitet som är hjärnan i detta unika ekosystem för innovationer.

I Palo Alto finns inga skyltar om tvångsförsäljning, ”foreclosure;) utanför bostadshusen och av bilparken att döma gör BMW fortfarande bra affärer. Men allt är inte som förr. Silicon Valley drabbades hårt när dotcom-bubblan sprack år 2000-2001 och problemen var delvis självförvållade: övertron på nya internetbaserade affärsidéer möttes av en bister verklighet. Återhämtningen började 2003 och precis när aktivitetsnivån var på väg mot en ny topp tog uppgången slut.

Från skyldiga till offer. Nu har problemen skapats av bankerna och bolåneinstituten. ”Förra gången kände folk sig skyldiga, nu upplever de sig själva som offer” Alla söker tecken på att krisen ska ta slut.

I maj dök två nya bolag upp på Nasdaq-börsen - för första gången uppbackade med riskkapital sedan augusti 2008 - och kursern steg kraftigt. San Francisco-baserade oPEN TABLE har utvecklat system för bordsreser vationer i restauranger medan SOLAR WINDS EE 2 Lr åa & = z 2 & 3 2

Annons

Handelsgallet

HI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2800 ”Vi har ett otroligt inflöde av folk som söker pengar första halvåret ligger definitivt över förra halvåret. från Austin, Texas utvecklar programvara för företagsledning. Open Tables aktiekurs steg nära 60 procent under första dagen.

Det här i samband med andra svagt positiva signalerledde till spekulationerna om att det värsta nu kanske är förbi inom den amerikanska ekonomin.

”Alla är förstås glada över att det blir börsintroduktioner, det är en enormt stor business som snurrar runt IPO:n. Hela vår verksamhet är också avhängig av det”, säger Michel Wendell.

Han är en av riskkapitalbolaget NEXIT VENTURES grundare. För tillfället har Nexit omkring 160-170 miljoner euro under förvalt ning. En ny fond som stängdes tidigare i år lockade 85 miljoner euro i kapital, främst finländska pensionspengar, och det här har entreprenörerna märkt.

”Vi har ett otroligt inflöde av folk som sö ker pengar - första halvåret ligger definitivt över förra halvåret”

Nexit placerar pengarinya företag - nordiska och amerikanska - som utvecklar mobila tjänster och produkter för mobiltelefoner. Det är en nisch som hittills inte varit så stor, men med APPLES Iphone-telefon har läget förändrats. Nu arbetar många ingenjörer iSilicon Valley med utveckling av applikationer för mobiltelefoner.

Gröna jobb. Om Apple har bidragit till en boom inom mobila applikationer så har BARACK OBAMAS valseger lett till motsvarande optimism inom miljöteknik. Obama vann valet med löften om att skapa mängder av nya ”gröna” jobb med en omläggning av miljöoch energipolitiken.

MICHAEL KANELLOS, som är miljöanalytiker PÅ GREENTECH MEDIA i San Francisco, säger att

Annons Solvall budskapet om gröna jobb har gått väl hem.

”Jag har aldrig sett så stort intresse för innovationer inom alternativ energi och livsmedel”, säger han.

Det är inte bara fokus på den nya generationen av elbilar som TESLA och FISKER (som ska tillverkas i Nystad). Det handlar framförallt om solpaneler, vindkraft och det ”smarta” stamnätet, bättre metoder för att mäta och styra elkonsumtionen.

I Silicon Valley har många riskkapitalister satsat stora pengar på att miljötekniken ska slå igenom och ge bra avkastning under de kommande åren. Samtidigt ger det regionen ytterligare ett ben att stå på tillika med datorindustrin (HEWLETT-PACKARD, SUN MICROSYSTeMS, Apple), halvledarindustrin och komponenttillverkningen (INTEL, ADVANCED MICRO DEVICES, LSI CORP) eller den nya ekonomins jättar GOOGLE och YAHOO.

Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."