Självuppoffrande kemiska robotar

av Johan Svenlin Forum 2009-07-08, sida 36, 27.08.2009

Taggar: Personer: Frantisek Stepanek Teman: vetenskap

FORUM FÖR EKOMÖMI OCH TEKNIK

VETENSKAP

LÖSER EVIGHETSPROBLEM.

Frantisek Stepanek forskar ikobotar, kemiska robotar som kan användas inom medicin eller vattenrening.

NR 7-5 200 2 JOHAN SVENLIN IH PRAG Att få ut rätt dos aktivt ämne till rätt adress vid rätt tidpunkt är ett av läkemedelsbranschens evighetsproblem. Kemiska robotar kan snart göra jobbet, tror doktor FRANTISEK STEPANEK. Efter sex år på IMPERIAL COLLEGE i London fick han förra året chansen att med finansiering från EU:s elitsatsning European Research Council bygga upp ett eget team på 16 personer. Med institutet för kemisk teknologi i Prag som huvudkvarter sammanför teamet nu sju olika forskningsområden till en världsunik forskningsgren - chemical robots eller chobots.

mM

Robotar är mekaniska och agerar i en makroskopisk värld. Kobotar är syntetiska encelliga organismer som utför exakta order och därefter utplånas. De kan inte utvecklas eller fortplanta sig’, beskriver Frantisek Stepanek sina små tjänare. Han ser medicinska applikationer som det primära användningsområdet, där kobotarna kan transportera botemedel till de exakta om älvuppot = = = 2 3 = råden där de behövs i stället för att dosera hela kroppen.

“Ett exempel är den naturliga komponent i vitlök som tar kål på bakterier, men den har en kort livstid och dör ofta innan den kommer fram. Om en kemisk robot aktiverar ett antibakteriellt ämne på programmerat kommando blir medicineringen effektivare!

Ett annat tänkbart användningsområde ä rande kemiska robota inom vattenrening, där kobotar kunde skickas ut iförorenat vatten för att hitta smitthärden och sedan neutralisera den på kemisk väg.

“Det svåra är att styra de kemiska robotarna och få dem att reagera som vi vill, men det finns örebilder i naturen’, säger Frantisek Stepanek.

Han syftar på svärmar av bland annat bin eller myror, som sprider information utan att varje enskild individ förstår helheten. Kobotarna skickas ut för att leta och när någon av dem hittat sitt mål meddelar den de andra via molekyler. “Det fungerar enligt samma princip som feromoner i naturen som gör att honor och hanar Jockas till varandra, men det är ganska nytt att orskare kan starta och stoppa en kemisk reaktion med fjärrkontroll Även om kobotarna har likheter med levande celler är de inte levande.

“Nej, vi är inte ute efter att skapa intelligent liv som kan reproducera sig”, försäkrar Frantisek Stepanek.

Utgiven i Forum nr 2009-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."