Utgiven i Forum nr 1973-16

Ska exporten falla på teknisk knock-out?

Forum 1973-16, sida 05, 17.10.1973

Taggar: Teman: export

LEDAREN

Forum 16/197 17.10.1973

Ska exporten falla på teknisk knock-out?

TULLARNA ÄR INTE DE ENDA hindren för internationell handel. För att export och import ska löpa friktionsfritt måste mycket annat synkroniseras och koordineras. I handeln mellan världens industriländer kan produkternas tekniska utformning utgöra ett av de rent praktiska hindren för utrikeshandeln.

Behovet av systematisering och standardisering av tekniska specifikationer har lett till ett internationellt beslut om att införa ett enhetligt måttsystem. Ett sådant har redan utarbetats och har fått namnet SI-systemet (Systeéme International d’Unités). Man strävar efter att övergången till de nya måttenheterna ska ske ungefär samtidigt I hela den industrialiserade världen. Förarbetet för detta pågår överallt och är I vissa länder praktiskt taget slutfört.

I SEV-länderna kommer övergångsperioden att vara genomförd inom år 1974, i Storbritannien inom 1975. EEC-länderna och Sverige har en något längre övergångsperiod till utgången av år 1977. Finland har beslutat följa Sverige. FÖR VÅRT LANDS DEL har en tidtabell utarbetats av Finlands Standardiseringsförbund Ii samråd med de finsk- och svenskspråkiga tekniska föreningarna samt Akademin för Tekniska Vetenskaper. I sju punkter slås fast ett tidsschema för övergången. Det är inget fel på programmet. Det sorgliga är bara att dess genomförande ser ut att bli en veritabel blamage.

e Informationskampanjen som ska upplysa om det nya systemet och som ska rikta sig till skolor, statliga institutioner, näringslivet och den stora allmänheten, bör enligt programmet ha varit slutförd den 1 junl detta år. Den har till dags dato inte ens påbörjats. En av orsakerna: Inga pengar finns anslagna för ändamålet.

  • De viktigaste standarderna för SIenheter ska publiceras före utgången av detta år. Här släpar arbetet efter åtminstone ett halvt år.

e Senast från den 1 augusti nästa år ska SlI-enheterna användas Ii all undervisning i alla läroböcker i teknisk litteratur samt också internt inom företag institutioner och organisationer. Är företagen medvetna om att de har tio månader på sig till denna deadline? Har läroböckerna redan författats för läsåret 1974—75? Också på svenska + Alla mät- och provningsapparater och -instrument som tillverkas efter utgången av 1974 ska levereras med Sl-skalor. Har produktionen av dessa redan planerats och kommit i gång e Lagstiftningen som berör mätning och måttenheter ska vara reformerad före utgången av 1974. Här finns ännu hopp om att man ska kunna hålla tidsschemat. Inom handels- och industriministeriet sitter sedan ett halvt år en kommitté med många sakkunniga. Dessa förefaller emellertid för tillfället att ha en så hög ambitionsnivå, att de försummar den viktigaste delen av sitt uppdrag: att snabbt få ut praktiska resultat. 1 stället har det funnits tendenser att utvidga kommitténs verksamhet till att skapa ett ”bättre” system. Vi ska hoppas att detta inte fördröjer primäruppdraget, för arbetet brådskar verkligen. Från och med nästa år godkänns nämligen inte till SEV-länderna importerade produkter om ritningar, bruksanvisningar, specifikationer och varudeklarationer inte uppges I SI-enheter. För EEC-ländernas del gäller samma sak etter två år.

VEM BÄR I SISTA HAND ANSVARET för att denna viktiga reform genomförs i vårt land enligt de utstakade planerna? Tydligen ingen. En stor del av det praktiska arbetet kan troligen utföras av Finlands Standardiseringsförbund. Men de har inga pengar. Kan det vara meningen att finansieringen av en för hela vår exportindustri viktig reform ska falla tex på de tekniska föreningarna?

NU BEHÖVS KRAFTTAG för att få till stånd en centraliserad och effektiv övervakning och uppföljning av att systemet genomförs i tid. Vårt land torde för tillfället internationellt sett ligga sist I planeringen. Bara ett land — Albanien — håller oss sällskap i långsamhet. CI

Utgiven i Forum nr 1973-16

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."