Utgiven i Forum nr 2007-06

Skäl att motarbetafinansfiffel

av Patrik Lindfors Forum 2007-06, sida 07, 18.06.2007

Taggar: Teman: insiderinformation

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 28087

LEDARE

Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.

Färsk statistik från Finansinspektionen visar att antalet misstankar om brott på finansmarknaden har ökat under 2007.

Skäl att motarbeta

Det upphör inte att förvåna att personer med de högsta inkomster na i landet använder insiderinformation för att kunna göra en vinst på några tiotusentals euro. Det handlar ändå om fickpengar isammanhanget. Risken att åka fast är uppenbar, och den vinst en affär kan ge uppväger knappast den negativa publicitet som en misstanke om insiderbrott leder till.

De chefer som sitter på de högsta posterna har givetvis tillgång till information som kan påverka bolagets aktiekurs. När den informationen används för att nå personlig ekonomisk nytta innan uppgifterna getts offentlighet handlar det om insiderbrott.

I USA har nyligen några stora insiderskandaler uppdagats, och Sverige skakades under våren av den största insiderhärvan i landets historia med den så kallade Cevianmannen som huvudmisstänkt.

I Finland har några högt uppsatta näringslivsprofiler anklagats för att ha utnyttjat icke-offentlig information i samband med aktiehandel, Vissa har fällts i domstol, men böterna har allmänt betraktats som lindriga eller till och med skrattretande små, Två personer har dömts till villkorligt fängelse för insiderbrott.

Färsk statistik från Finansinspektionen visar att antalet misstankar om brott på finansmarknaden har ökat under 2007, Finansinspektionen har under årets fem första månader inlett undersökningarna i 26 misstänkta insiderfall. Det handlar om en rejäl ökning, eftersom Finansinspektionen sammanlagt undersökte 29 misstänkta insiderfall under hela fjolåret.

En allmän uppfattning är att endast en bråkdel av insiderfallen upptäcks, och at en ännu mindre delleder till fällande dom. Det är ytterst svårt för myndigheterna att i efterhand bevisa att en viss person vid ett visst tillfälle utnyttjat insiderinformation i samband med aktiehandel.

Straffen för insiderbrott måste vara tillräckligt stränga för att ha en avskräckande effekt. Samtidigt måste reglerna för vad som är tillåtet och inte tillåtet vara så tydliga som möjligt. Börsstiftelsen har gjort en viktigt insats genom att ge ut en handbok för personer som berörs av insiderlagstiftningen.

Väsentligt är också att de övervakande myndigheterna har tillräckliga resurser för att dels kunna spåra oegentligheter och dels effektivt kunna undersöka misstänkta fall för att snabbt kunna avgöra om brott har begåtts.

En stark trend inom näringslivet har under de senaste åren varit att den högsta ledningen ska äga aktier i företaget. I dag är det många chefer som inte vill äga aktier i bolaget som de leder. Helt enkelt för att undvika att bli misstänkta för att använda insiderinformation, Det är en rädsla som sannolikt är överdriven, men som visar på behovet av tydliga spelregler. m

Idetta summer

Tidigare norska statsministern Kjell Magne Bondevik är mannen bakom fredsinstitutet Oslo Center, som finansieras av norska storbolag. Företagen räknar med att stabilitet i omvärlden gynnar dem på lång sikt.

» Skogsindustrin står inför ett paradigmskifte.

I stället för att pressa mer papper ur maskinerna måste bolagen gå in för att ytterligare förädla såväl råvara som slutprodukt.

» Kristian Meurman är Idols-idolen som i själva verket är företagare och vd för sitt eget artistförmedlingsbolag. www.forum.fi

FORUM

FÖR EKONOMI OCH TEKNI 13607

Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi

Adress: Mannerheimvägen 20 A, 00100 Helsingfors

Telefon: (09) 549 555 00, Fax: (09) 549 555 77 Prenumeration: (09) 549 555 11.

Postgiro: 800013-390532. Bank: Nordea (H:fors-Forum) 240438-4485

Redaktion:

Patrik Lindfors, chefredaktö (09)549 555 33, patrik lindforseaforum.fi Johan Svenlin, redaktionssekreterare/reporter (09)549 555 66, johan.svenlineforum.fi Heidi Backas, reporte (09)549 555 55, heidi.backasforum.fi Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Grafisk design: Kristofer Pasanen, kacopperdesign.fi,

Tuukka Rantala, johtajaeminu.fi

Fasta medarbetare:

Leif Bergström (USA)

Henric Borgström (Norden)

Janne Salonen (ekonomi, samhälle) janne.salonenQhut.fi

Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Esko Antola (kolumnist, EU-hörnan) Annonser och prenumerationer:

Sam Björklund: (09) 549 555 2 sam bjorklundforum.fi

Maj-Len Lundgren: (09) 549 55511 (fakturering, prenumerationer, kassa) maj-len.lundgrenforum.fi

Delägare:

Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf

Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningenrf

Föreningen Konstsamfundet rf

Utgivare:

Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:

Sam Björklund: (09) 549 555 22 Nettoupplaga: 11.409 exemplar (januari-december 2006)

Prenumerationer:

Helårsprenumeration inom Norden: 82 euro Lösnummerpris: 7,90 euro

Tryckeri: tt-urex Borgå 2007

ISSN 0533 070X

Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Novatech gloss 150 g/m2 och Bianca 90 g/m2 Medlem i Tidskrifternas Förbund rf

Utgiven i Forum nr 2007-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."