Utgiven i Forum nr 2021-02

Skidframgångarna börjar i labbet

av Johan Svenlin Forum 2021-02, sida 32, 04.03.2021

Skidframgångarna

VETENSKAP

Världens snabbaste skidor och automatisk vallatestning ska ge Sverige nya medaljer inom elitskidåkningen. Friktionsforskare slår sig ihop med statistiker och fysiologer när Sverige trappar upp sin skidforskning.

JOHAN SVENLIN TEXT xX Kommer ni ihåg OS i Turin 2006, när svensken Björn Lind vann två guld genom att dubbelstaka hela banan? Omvärlden gnuggade sig i ögonen, men Lind blev nationalhjälte med sin armstyrka och sin nyskapande teknik. Dubbelstakningen var ett resultat av omfattande fysiologisk forskning och blev snart allmängods inom elitskidåkningen. Bakom framgången stod Hans-Christian Holmberg, i Sverige känd som skidprofessorn. Fyraår senare, inför OS iVancouver, var Holmberg i elden igen med en löpmatta för skidåkning. Det rullande bandet kunde programmeras med olika lutningar för att simulera banprofiler.

”Det enda vi inte kunde simulera i labbet varutförsbackarna, men det var ändå en fördel för de svenska skidåkarna att de kunde träna på att åka OS-banan redan under förberedelserna i Sverige”, säger Holmberg.

Skidåkning till nya nivåer. Han har nu värvats till Luleå tekniska universitet för att leda en stor vetenskaplig satsning inriktad på skidåkning. Satsningen har tre huvudområden prestationsteknologi, prestationsanalys och materialoptimering - och en specialistgrupp med ett tjugotal forskare har ställt siktet på atttasportentill nya nivåer. Ett förstasteg är att utveckla världens snabbaste skidor med hjälp av tribologi, vetenskapen om ytor i glidande eller rullande kontakt.

”Vi kommer att studera skidans kon AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 2202 struktion och struktur väldigt detaljerat för att förstå hur friktion minimeras. Vi får tillgång till ett avancerat labb med bland annat en högteknologisk slipmaskin och två snöhallar.”

Forskargruppen består av en rad olika vetenskapliga kompetenser.

”Det somär fascinerande med skidåkning är att det är så många faktorer som påverkar resultatet. När man lyckats med utrustningen och den fysiska formen, ja då krävs det ännu att idrottaren har den mentala biten under kontroll”, säger Holmberg som inledde sin akademiska karriär inom psykologi.

Mångsidig expert. Efter psykologin har han rört sig tvärvetenskapligt i många discipliner inom forskning. Han disputerade i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet 2005 med avhandlingen “Physiology of Cross-Country Skiing, with special emphasis onthe role of the upper body”. Fem år senare blev han professoriidrottsvetenskap vid Mittuniversitetet, där han byggde upp forskningscentret Nationellt vintersportcentrum. Parallellt har han varit både träningschef och utbildningsansvarigiSvenska Skidförbundet och forsknings- och utvecklingschefför Sveriges Olympiska Kommitté. Från och medjanuari 2021 är han alltså även adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

Där kommer tribologi att bli hans vardag en tid framöver. Ordet tribologi kom N0OLS 3800 mer för övrigt från grekiskans tribo, som betyder gnida. De tribologiska studierna antas bli ännu viktigare när flourvallor förbjudits på grund av de hälsoskadliga effekterna som drabbat vallateamen. Samtidigt siktar de svenska forskarna på att automatisera och standardisera vallning och testning.

”I dag är vallningen tidskrävande, när varje skidpar testas av en skidåkare som åker nerför en backe och sedan ska ta sig upp igen. Vi kommer att utveckla system som gör vallatest maskinellt. Även om kampen i skidspåren är strikt nationellsker mycket samarbete bland skidforskare över nationsgränser.

”TJag har publicerat 204 vetenskapliga rapporter, varav ungefär hälften handlar om skidåkning. I dessa har jag samarbetet med 357 forskare från 23 länder, så nog är forskningen internationell.”

Han har också samarbetat med forskare från Finland och bedömer att satsningarna inom skidforskningen avtagit lite i Finland, medan de ökat i Norge. Det förekommer ändå ett visst hemlighetsmakeri kring forskningsresultaten. Vissarönärlättare att hemlighålla för konkurrenterna, medan andra snart blir kopierade.

”Dubbelstakningen var förstås svår att dölja, men när det till exempel gäller fysiologiskaresultat kan man designa träningsprogram som man får ha några år för sig själv”, säger Hans-Christian Holmberg. Il

Utgiven i Forum nr 2021-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."