Slå ihop SoK
av Nicholas Anderson Forum 2015-11, sida 13, 21.12.2015
[caption id=“attachment_6866” align=“alignright” width=“220”] Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur och klimatförändring.[/caption]
Kesko och S-gruppen fortsätter att dominera nyheterna med sina låga priser och starka ställning på detaljhandelsmarknaden. Nu när Kesko köper upp Suomen Lähikauppa Oy, kommer deras sammanlagda marknadsandel att överstiga 70 procent.
Men efter att ha läst nyheten i dagstidningen kunde jag inte värja mig för en spontan tanke. Att ha Kesko och S-gruppen att slås ihop skulle ju vara underbart för Finland. Det är lätt att inse fördelarna. Listan kunde enkelt sammanställas i 12 tweetar, för dessa fördelar är helt uppenbara:
1. De två jättarna kunde samordna sina logistikenheter till ett enda enormt digitalt system som skulle köra fram Finland som en aktör i världsklass i Internet of Things (IoT). Det skulle trigga cutting-edge IT-lösningar och ge enorma kostnadsbesparingar.
2. Samordnad och slipad transportlogistik skulle decimera behovet av så många lastbilar och lastbilsförare. Vi skulle på köpet få renare luft och mindre trubbel med tranportarbetarförbundet ATK.
3. Antalet lågprisbutiker och citymarketar kunde dramatiskt minskas – en oerhörd kostnadsinbesparing.
4. Rikstäckande hemleverans- och stamkundsprogram skulle bli kostnadseffektiva genom skalekonomiska lösningar. Vi skulle alla få råd med hemleverans av mejerivaror och bröd – som i Storbritannien.
5. Reklam i tv och dagspress kunde stoppas. Det skulle vara onödigt, med bara en butikskedja för konsumenter – all reklam kunde bli helt digital, vilket i praktiken betyder gratis! Sedan kunde vi läsa Hesari utan helsidesannonser för lågprisbananer.
6. Storlek skulle också ge prisförhandlingsfördelar inom importprodukter som frukt, grönsaker och konsumentvaror – vi vill alla få lägre priser hos utlänningar, lite som nätbutiker typ Amazon.com och Flygresor.se.
7. Denna nya champion skulle visa förståelse för finska jordbrukare och livsmedelsproducenter genom att betala dem bättre. Det vore trevligt att ge dem lite lättnader efter att de i åratal straffats med ständigt nedpressade producentpriser. Billigare importmat skulle ge oss möjlighet att betala lite mer för finska livsmedel i världsklass. Finsk mat av hög kvalitet skulle vara toppen att exportera till Italien – jag slår vad om att Berlusconi skulle stå först i kö.
8. Regeringen kunde avskaffa konkurrensmyndigheterna, för det skulle inte finnas någon konkurrens att försvara. De har ändå aldrig varit till nytta för konsumenterna. Detta skulle resultera i stora skattenedskärningar, något alla politiska partier lovar, men sällan har möjlighet att leverera. Tänk bara på senaste val!
9. Färre butiker och logistikcentraler medger personalnedskärningar. Ett större utbud utbildad personal att välja från betyder att man kunde sänka lönerna till en mer realistisk nivå. Åter en betydande kostnadsbesparing för konsumenterna.
10. En ny detaljhandelsjätte kunde ha egen bank, egna servicestationer, eget digitalt mediebolag, egna sjukhus och en massa annat, alltihop med enorma marknadsandelar. Okej, jag glömde nästan att de ju redan har det.
11. Allt det här bör resultera i att vi till omväxling får några egna oligarker, i stället för att de alla bor i Ryssland, Ukraina och Moldavien.
12. Och medan vi är igång, borde vi slå igen Lidl, som inte skulle kunna erbjuda samma kostnadsskärningar. Hursomhelst vet vi ju alla att Lidl är ett otyg, då kedjan fortsätter att öppna nya lågprisbutiker som stör lönsamheten för våra nationella hjältar.
Ja, vi borde absolut stöda Finlands Näringsliv EK och landets SSS-regering i dessa strävanden, om vi vill ha lägre matpriser. Faktum är att vi alla vet att duopoler är bra för ekonomin, eftersom vi redan har så många här som styr och bestämmer. Om statens tjänstemän och politikerna tycker att det är en bra mall, måste vi ta dem på orden. Och låt oss hoppas att Sannfinländarna lyckas hindra EU:s konkurrensmyndigheter att blanda sig i finska marknadslösningar. Det vore en katastrof för konsumenterna om EU skulle kräva mer konkurrens, i stället för mindre.