Sluka så mycket data du orkar!
av Torsten Fagerholm Forum 2013-12, sida 05, 23.12.2013
Taggar: Personer: Jukka Leinonen
Sluka så mycket data du orkar!
Jukka Leinonen, 51, är ny vd för mobiloperatören DNA. Han var tillförordnad vd sedan september, och följer omedelbart förra vd Riitta Tiuraniemi som lämnade uppdraget efter 14 år i augusti.
Leinonen har jobbat på bolaget sedan 2010, tidigare som affärsverksamhetschef, och har 25 års erfarenhet av telekommunikation, bland annat från Telia-Sonera.
Hur möter DNA telekombranschens brytningsskede med nya affärsmodeller “Genom att lyssna noga på kundens perspektiv och behov och möta dessa genom aktivt partnerskap med andra bolag. Ett exempel är lanseringen av Jolla-telefonerna”
Hur klarar sig DNA som utmanare i en bransch med hård konkurrens “Vireder oss genom att agera kvickt, modigt och okomplicerat. Närhet till kunden och kostnadseffektivitet är nyckelfaktorer. DNA har dessutom en 38 procents marknadsandel inom finländsk kabel-TV, vi når 85 procent av antenntittarna, och har det bredaste kanalutbudet inom båda segmenten. Det senare växer vidare genom vårt förvärv av Plus TV?
DNA var först ute med att sälja Jollas telefon. Är “blåvita produkter viktiga för er “Aktiva partnerskap är en grundsten för oss och Jolla är ett utmärkt exempel. DNA är ett finländskt bolag, och det inhemska är en central del av vår identitet” [Red.anm.: DNA fortsätter som förut med finska ägare, trots att bolaget isommar utredde både en börsnotering och breda re ägarskap]
Teleoperatörers intäktsmodeller naggas i kanterna av Skype och Whatsapp, medan telefonsamtal och SMS minskar. Samtidigt mångdubblas datatrafiken årligen. Hur reagerar ni? ”Mobildataverksamheten befinner sig endas i början av sin livskurva. Då verksamheten utvecklas så blir kundernas behov allt mångsidi ob sla ken inl när bj hirender e elltlat leo uvdarde seres e vs åre lererar yllerligere i irkahål en e ibid sor” streanze jansler sova Ye he och Netflixoh ssalens nen. ry edlör O slet alvariy gare, och det uppstår behov för nya produkter och intäktsmodeller. Jag tror vi även i framtiden kommer att erbjuda “all you can eat”- abonnemang [red.anm.: fasta priser med obegränsad data, vid sidan om andra prismodeller. Kunden avgör”
Telia-Soneras vd Johan Dennelind säger att konsumenten bör betala mer för datatrafiken. Detta tillämpas i Sverige, Norge och Danmark. Hur tänker DNA “fall man vill bevara den nationella konkurrenskraften på längre sikt — informationssamhället stöds av mobila nät - så måste man trygga operatörernas förmåga att skapa intäkter och att göra investeringar. Man behöver en stabil grund att bygga på, med olika prissättningsmodeller, för att trygga en ekvation med allt fler användare som konsumerar allt mer data. Än så länge har DNA inte beslutit sig för att ändra på prissättningen, men vi följer noga med hur kundbehoven utvecklas 46G-auktionen slutade i jämnt spel för TeliaSonera, Elisa och DNA: alla fick två frekvansband på 800 MHz var, Det betyder att oparatörerna kan bygga ut snabba nät på Ilka grunder. Är ni nöjda “Vi är nöjda med auktionsresultatet. Det gynnar också samhället som helhet, eftersom det garanterar att en äkta konkurrens fortlöper. Tack vare denna konkurrens har Finland både Europas mest högklassiga mobilservice och de billigastepriserna?
Auktionen tog hela nio månader, finns här en lärdom? Är det klokt för staten att auktionera, eller borde man istället satsa resurserna på att utveckla näten “Auktionsmekanismen utgör i sig en alldeles fungerande metod att dela ut nya frekvenser.
I framtiden, då man slår fast reglema för kommande auktioner, så bör man se bättre till att både främja konkurrensen och hindra att frekvenserna anhopas hos större aktörer”
Undervisnings- och kulturministeriet vill tvinga operatörerna att sakta ned datatrafikhastigheten för illegal fildelning. Ser ni risker vid att scanna all webbtrafik och identifiera illegalt material “Att bromsa datahastigheten för illegalt material är varken meningsfullt eller kostnadseffektivt. Det är kanske inte ens tekniskt möjligt. Istället borde man i första hand ingripa vid källan ur vilken det illegala materialet sprids. Det allra effektivaste sättet är att främja utvecklingen av marknader för lagliga tjänster.”
Samma metod, deep packet inspection (dpi), används i Kina för webbcensur. Är det motiverat att ta den i bruk i Finland? “Teleoperatörerna fungerar som budbärare. Yttrandefrihet och sekretess inom data- och meddelandetrafiken är grundpelare inom informationssamhället. Operatörerna bör under inga omständigheter åläggas plikten att granska eller censurera det innehåll man förmedlar. Åtgärder där man blockerar eller avbryter datatrafikentill en viss tjänst bör alltid bygga på domstolsbeslut” IH
FORUM FÖR EKONOMI OCK TEKNIK NE 12 2013