Utgiven i Forum nr 2011-06

Smarta appar för smarta lurar

av Henry Clay Ericsson Forum 2011-06, sida 29, 21.06.2011

Taggar: Teman: appar

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2011

Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackOforum.A

Smarta appar för smarta lurar

HENRY CLAY ERICSSON

Vilka applikationer har man ER nytta av i sin smarttelefon?

Den aktuella frågan debatterade 20 av Forums läsare på Linkedin. I 33 inlägg namngavs inte mindre än 81 olika applikationer. Termen ”applikation’ står egentligen för all programvara som kan användas till någonting nyttigt, som att styra tvättmaskinen eller reglera trafikljusen. En ‘killer app’ är en riktigt häftig applikation, ett riktigt bombnedslag.

Vår debatt gällde appar som kan laddas ner till en smart mobiltelefon. En sådan har en avancerad processor, ett utvecklat operativsystem och tillräcklig minneskapacitet. Smarta mobiler som nämndes i debatten var Apples Iphone, Androidbaserade mobiler av HTC med flera, samt Nokias Symbianbaserade N-serie. De flesta appar funkade antingen på Iphone eller på Android, ibland på båda. Sämre var det med appar för Nokias Symbian, vars ekosystem uppenbart håller på att tvina bort.

Inom vilka kategorier förekom de flesta apparna? Tättrion bestod av dokumenthantering (11 appar), spel (10) och navigation (9). Därefter följde film, radio & TV (9 appar), foto & bildhantering (6), mat & dryck (5 appar), sociala media (4) och sökmotorer (4). Ströröster fick även nyheter, väder, sport, natur, musik, ringtjänster, finans och kalkylering.

Kontoret på fickan? Är du ett kontrollfreak som vill bära med dig hela kontoret i telefonen? Skaffa då Ever Note eller Dropbox. Båda har sina fördelar, det är som att ha både snowboard och pulka, tyckte en debattant. Ever Note funkar som ett sökbart anteckningsblock. Här kan du lägga in listor på musik eller böcker att köpa, julklappstips, receptet på världens bästa fisksoppa, och så vidare. Du kan också fästa bilder i anteckningsblocket. Älskar du att skriva to do-listor? Då är Wunderlist appen för dig. Dropbox är en mapp dit du kan slänga alla världens olika filer inklusive anteckningar och bilder, i stil med My Documents i Windows. Dropboxen klarar av komplicerade filer såsom Office-dokument, och gemensamma dokument: du kan be alla som var med på senas te skidresan att sätta sina foton ien gemensam Dropbox.

Behöver du spara dina anteckningar från blädderblock eller vita tavlan? Ta då ett foto med telefonen, och Jot Not städar upp resultatet.

Navigering till lands och havs. För de som brukar missa bussen rekommenderas Reitti GPS, som listar ut den optimala rutten med kollektivtrafiken i Storhelsingfors. För bilisten som vill undvika trafikstockningar och kontroller anbefalls Trapster. Alternativt kan man använda Waze, där ett antal bilister delar information för att hitta den för stunden snabbaste rutten genom Ring I och Ring III.

För kanotister och andra båtsportare med viktbegränsning passar navigationsprogrammet Navionics, med tillval av sjökort för Finland, Baltikum och Europa. Det rekommenderas av fyra nöjda användare, som redan börjat skruva bort sina Tom Tom navigatorer som obehövliga. På kommande är Tasku Loisto med exaktare sjökort, “varje sten på sin plats”.

Spel för gammal och ung, Bland mobilspele fick megahiten Angry Birds inte oväntat flest omnämnanden.

Den som tröttnat på fåglarna kan prova på Andoku (sudoku för Android), Alchemy, Backgammon, Construct och Doodle Jump. Barnen i baksätet kan sysselsättas med Lego Creationary och Pre School Memory.

Smörgåsbord. Till sist ett smakprov på tio originella applikationer ur de övriga kategorierna.1Password håller reda på dina lösenord.

Cam Scanner förvandlar din mobil till en skanner. E-additives håller reda på tillsatsämnen i din mat. Finn Birds assisterar fågelbongaren med ljud och bild. Helsinki Testbed ger dig en väderprognos. Run Keeper håller reda på ditt motionerande. Slide IT hjälper dig att skriva snabbare. Tweet Deck kopplar dig direkt till Twitter.

Vox Trot förenar din mobil med en annan via Skype. Med Wolfram Alpha söker du vetenskaplig information. Intressant? Läs mera på Linkedin. m

Forum - det finlandssvenska affärsnätverket: www.forum-fet.fi/afforsnatverket

Enlänk till sidan finns också på www.forum.ft.

OLOHAHIOLSI

Utgiven i Forum nr 2011-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."