Utgiven i Forum nr 2008-04

Snart tar Sverige klubban

av Richard Brander Forum 2008-04, sida 21, 24.04.2008

Taggar: Orter: Sverige Teman: EU

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 2888 Richard Brander är t.f. forskare vid Nätverket B R A N D E R för Europaforskning vid Helsingfors universitet och tjänstledig journalist på Hufvudstadsbladet.

Snart tar Sverige klubban

Europeiska unionen — vad är det egentligen? EU kan definieras som ”Ööverlappande processer för europeisk integration styrda av tidtabeller”. En viktig process som pågår just nu är ratificeringen - alltså riksdagarnas godkännande —- av Lissabonfördraget; den samling krångliga regler som införs i stället för det ganska rediga förslag till grundlag som fransmännen och holländarna tyvärr röstade nej till.

De nya bestämmelserna som gäller institutioner och beslutsfattande är tänkta att träda i kraft vid årsskiftet. Sedan är det upp till Tjeckien och Sverige som EU-ordförandeländer 2009 att se till att det hela fungerar. Det blir en stor utmaning i synnerhet för Sverige vars period i ledningen sammanfaller med att både EU-parlamentet och kommissionen förnyas.

Trots att dryga året återstår tills det blir Sveriges tur att svinga ordförandeklubban pågår i dag ett intensivt förberedelsearbete. Förklaringen är att Frankrike, Tjeckien och Sverige tillsammans utgör en trojka, som ska samarbeta om ett gemensamt program för perioden 1 juli 2008 - 31 december 2009. Idén med det relativt färska systemet med en ledningstrio är att förbättra kontinuiteten och koordineringen av ordförandeskapen.

Redan i juni är det meningen att adertonmånadersprogrammet presenteras inför EU-parlamentet av stats- eller regeringscheferna från de berörda länderna: president Nicolas Sarkozy, premiärminister Mirek Topolänek och statsminister Fredrik Reinfeldt. Den so ra delar av välden ska ställa sig bakom en postKyoto-överenskommelse. Andra honnörsord är jobb, tillväxt och konkurrenskraft; ett tryggare och öppnare Europa; Östersjön och relationerna med EU:s närområden samt EU som global aktör och fortsatt utvidgning av unionen.

Att Sverige inte längre har en sosseregering framgår av att uttrycket ”den nordiska välfärds modellen” lyser med sin frånvaro då Malmström talar. I stället heter det att det ska bli lönsammare att arbeta och att EU måste satsa mera på forskning, infrastruktur och entreprenörskap.

Det nya fördraget innebär att EU 2009 ska få en hög representant för utrikespolitiken (det jobb som Javier Solana nu sköter) och den personen ska samtidigt vara viceordförande i EU-kommissionen. Enligt många bedömare har Sverige en kandidat som är som klippt och skuren för det ansvarsfulla uppdraget: utrikesminister Carl Bildt. Han vore onekligen kompetent men vanligen brukar de stora länderna lägga beslag på de intressantaste posterna inom unionen.

Om Carl Bildt fortsätter som ”bara” svensk utrikesminister innebär det nya fördraget faktiskt att hans arbetsuppgifter minskar då Sverige är ordförandeland. Det beror på att ‘den höga representanten” övertar ordförandeposten då utrikesministrarna från medlemsländerna sammanträder.

Minst lika mycket påverkar de nya institutionella lösningarna statsminister Fredrik Reinfeldt. Det är nämligen inte längre ordförandelandets regeringschef som leder EU:s toppmöten, utan det gö förutspår att den hyperakti- Att Sverige inte den person som väljs till unionens vor stälsnoenier Jängreharen. seed och a upper Sverige har förstås också SoOSsseregering da att Reinfeldt på toppmötena bara egna prioriteringar som EU- am 2 är en regeringschef iledet - trots ministern Cecilia Malmström fr Bar av att att Sverige är ordförande, Råddigt (folkpartiet) presenterade då hon besökte Helsingfors tidigare i våras. Malmström lyft nordisk uttrycket”de eller hur? Sveriges mål är att ”lyfta Europa”, och Cecilia Malmströms per ol fe ” fram klimat, miljö och energi välfär dsmo dellen sonliga förhoppning är att ”svensksom ett tyngdpunktsområde. : arna ska känna sig stolta över SveriMålsättningen för den lyser med sim ge och vårt ordförandeskap” Det låsvenska regeringen är att sto- frånvar OO. ter lite som önsketänkande, m

Utgiven i Forum nr 2008-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."