Snäva cirklar
av I. J. Forum 1975-10, sida 07, 28.05.1975
FORUM 10 - 7 legaren
Snäva cirkla ÅRETS SKÖRD av årsberättelser passerar revy. Balansoch resultaträkningarna är uppgjorda enligt den nya bokföringslagen. I informationen ut till aktieägarna har detta inneburit både plus och minus. Men en information som kommer bara en gång om året och fortfarande brister i öppenhet är inte tillräcklig för tex de aktieägare som mera kontinuerligt vill följa med ”sina” företags utveckling. En sådan inflation som vi haft de senaste åren borde också beaktas i rapporterna på något sätt.
Premiär för lagerreserveringar intagna i själva bokslutet var det dock i år. Rosenlew införde det som första börsnoterade företag i Finland. På bolagsstämmorna gavs också Ii allmänhet upplysningar härom på begäran, sas utanför protokollet. Men, som vi tidigare har konstaterat, procentuellt mycket-få” aktieägare går på bolagsstämmorna, delvis kanske på grund av de myckna formaliteterna runt dem, med registrering av aktieinnehav, avhämtning av röstsedlar och annat sabelskrammel.
BÖRSEN HAR i flera år haft tävlingar om de bästa årsberättelserna. Det har alltid funnits någon som varit värd priset. Men när det gällt att utbeka syndabockar, och att av de börsnoterade bolagens svarta får — sådana finns också — direkt kräva bot och bättring och betydligt mera information än vad lagens bokstav i allmänhet förutsätter, har börsen inte lagt två ‘strån i kors. Med det nuvarande systemet kan börsen inte helt två sina händer då det insinueras om inside spekulation.
Börsen kunde mycket väl ställa högre krav för börsnotering om den ville. Men vill den?
I våra små snäva cirklar är börsen ofta offside. Stora affärer görs upp, som inte bara ställer småaktionärerna helt utanför, utan som också sker utanför börsen, för att inte röra upp någon storm i vattenglaset. Börskommittén består av personer som i hög grad är insyltade i näringslivet på andra sätt, och de har därför mänskligt att döma mycket små möjligheter att stampa med foten. Ett intrikat arbetsgivar/arbetstagar/finansiär/förhållande mellan personer inom företag, banker och börsen gör inte saken lättare.
DET GAMLA VÄLKÄNDA ekorrhjulet rullar också fortfarande: företagen kan inte ge ut mera information … för då dyker politikerna (uttytt vänstern) på dem … just för att företagen inte ger tillräcklig information … och det vågar de inte göra eftersom ingen begriper sig på näringslivets trängda läge och svåra verksamhetsförutsättningar. Och så vidare. Om det är ”vilja men inte kunna” eller tvärtom är alltid lika svårt att reda ut.
Det argsinta bligandet på avskrivningar och lagerreserveringar från politikerhåll har pågått i flera år. Debatten påminner om den diskussion om ”övervinster” som fördes i Sverige för något år sedan. Men den kom av sig, när företagsekonomerna redogjorde för vilket spratt inflationen spelade i sammanhanget. Det var en information som fungerade.
. Med rädsla och överdriven försiktighet vinner man ing segrar. Hur vore det om EVA engagerade sig i frågan? IJ CC