Social familjerobot ska göra oss glada
av Hanna Sistek Forum 2015-10, sida 28-29, 26.11.2015
Med den sociala roboten Pepper ska de tänkande och lärande maskinerna äntra våra familjehem och äldreboenden. Japan visar vägen.
[caption id=“attachment_7451” align=“alignright” width=“220”] Kan läsa känslor. Pepper är den första sociala robot som är skapad för att interagera med människor.[/caption]
”Du ser trevlig ut. Har du några kändisvänner?”, frågar den vita, seriefigursliknande roboten Pepper. Han blinkar lite och fortsätter:
”Det har du nu, för jag är en kändis.”
Pepper har humor, går på tre hjul och är en kommunikationsrobot. Den 120 centimeter långa plastfiguren är utrustad med kameror och sensorer som registrerar ansiktsuttryck och mikrofoner som tar människors tonläge. Pepper försöker tolka hur vi mår innan han talar och han lär sig hela tiden att finjustera sin kommunikation. Han är nämligen världens första cloud-robot: designad för cybermolnet, där erfarenheter från samtliga Pepper-robotar på marknaden kommer att lagras.
Detta hoppas det japanska telekombolaget Softbank (finska Supercells huvudägare, red.anm.) som ligger bakom roboten ska leda till en snabb utveckling av dess intelligens, så att den blir allt bättre på att läsa känslor och muntra upp oss.
Självständighet. Robotik har blivit ett allt hetare forskningsområde och den senaste inriktningen rör autonomi och kognition, berättar Gunnar Bolmsjö, professor i robotik på Högskolan Väst i Trollhättan, Sverige. Till detta kan man lägga artificiell intelligens, AI – smarta lärande algoritmer. Tanken är att robotar ska utbildas genom interaktion snarare än genom programmering. Med tanke på Peppers ringa säljvärde så tror Bolmsjö att robotens användningsområde kommer att bli begränsat, men Softbank avslöjar att priset hålls artificiellt lågt för att skapa en marknad.
”Om den blir för dyr så kommer ingen att köpa den och vi vill att industrin ska växa. Vi tror nämligen att robotar har potential att ändra människors liv”, säger Softbanks talesperson Yusuke Abe.
Han förklarar att syftet med Pepper är att muntra upp oss.
”Vi vill att han ska kommunicera och förstå känslor för att göra folk glada, för att få dem att le.”
Komplement, inte surrogat. Pepper har börjat testas på åldringar och hade kunnat vara behjälplig vid första tecknen på demens, när kommunikation kan fördröja sjukdomsprocessen, förklarar Softbanks Abe.
Det låter kanske lätt tragiskt att gamla farmor får ha robotsällskap till fikat, men Søraa ser det snarare som ett komplement än en ersättning för mänsklig kontakt.
Robotprofessor Bolmsjö skriver i ett mejl att ”robotar inom hälsovården löser relevanta utmaningar. Inte bara för Japan, utan för alla andra utvecklade länder. Funkar detta kommer det att kopieras. Sedan kommer vissa delar successivt. På en del håll testas robotar för transporter i sjukhus. På andra håll för operationer. Eller att ha hemma som kommunikation till läkare på vårdcentral”.
Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!
Hanna Sistek Text
Christina Sjögren Foto