Utgiven i Forum nr 1995-16

SOHO på väg med ERNE och SWAN

av Ragnhild Artimo Forum 1995-16, sida 21, 14.12.1995

Taggar: Teman: rymden

SOHO (1.v.) är på väg mot sin utkiksplats i rymden med finskt instrumentkunnande ombord: ERNÉ (i mitten) och solvindsmätaren SWAN (till höger).

SOHO på väg med ERNE och SWAN

Ragnhild Artimo

Finska färger i rymden! Då ESA-solobservatoriet SOHO äntligen kom iväg den 2 december oc kort efter uppskjutningen lydigt vecklade ut sin so panel, får finsk rymdteknik visa lejonklon. De om ordvarande instrumenten ERNE och SWAN skal ge yikrig merkunskap om högenergipartiklar, sol vind o ara trettio sekunder skiljd uppskjutningen av bärra keten Atlas IAS från att missa “fönstret” morgonnatten den 2 december i Kennedy Space Center (den i texten infällda bilden). Då var man 34 minuter försenad från tidtabellen. (Det första uppskjutningsförsöket 23 november avbröts då nedräkningen redan börjat på grund av ett tekniskt fel.)

Det som gjorde denna uppskjutning intressant ur finländsk synvinkel är att Atlas’ mission var att slunga iväg SOHO, Solar and Heliospheric Observatory, med två finskutvecklade forskningsinstrument ombord: ERNE, Energetic and Relativistic Nuclei and Electron Experiment och SWAN, Solar Wind Anisotropies. Solobservatoriet SOHO är nu på väg mot sin utkiksplats mellan Solen och Jorden, den sk.lagranges punkt där Solens och Jordens gravitation “tar ut” varandra.

ERNE-data denna vecka?

SOHO rusar nu iväg mot sin parkeringspunkt som den lilla (ca 4 mlänga och 1,6 ton tunga) satelliten når i början av april. Men redan två veckor efter starten skall ERNE skriva hem första gången — alltså samma vecka detta nummer utkommer.

Vad ERNE [som beskrevs i Forum nr 5/95) har att förtälja göller högenergipartiklar. Det är VIT och rymdforskningslaboratoriet vid Åbo universitet som svarat för utvecklandet av instru Forum nr 16/9 magnetiska stormar under minst två år.

mentet, och projektet har finansierats av bl.a. TEKES, YTT och Finlands Akademi. ERNE skall uppsamla och förmedla data om högenergipartiklar som utslungas från Solen. Det famnstora instrumentet på ca 10 kg skall ge merkunskap om Solens gashölje och heliosfär genom att med LED och HED, hög- och lågenergidetektorenheterna, registrera elektroner, protoner och isotoper av grundämnen, från väte til järn.

ERNE är det första rymdforskningsprojektet som Finland har huvudansvaret för, från utvecklandet av instrumentet till mätkommandon under rymdfärden och analys av mätresultaten. I projektet har även VTT Elektronik samt företagen Finnyards, Mariachi, Collab, Smartech och Tumo varit engagerade.

Finsk-fransk SWAN

Det andra instrumentet på SOHO med finskt kunnande i bagaget är solvindsmonitorn SWÄÅN som utvecklats av VTT, Meteorologiska institutet och franska Service d’Aéronomie du CNRS. SWAN skall genom att mäta styrkan och spridningen av den sk. Lyman-alfastrålningen från Solen ge information om solvinden, om Solens och Jordens gashöljen och indikationer om nya kometer. Registrerandet av solvinden [partikelströmmarna från Solen) skall klarlägga hur dennas hastighet ökar nära Solen; solvindens accelerationsprocess är en forskarutmaning.

Det är franska CNRS samt Meteorologiska institutets avdelning för geofysik som haft det vetenskapliga och tekniska huvudansvaret för instrumenterin en, medan VTT svarat för oordineringen av periskopmekanismen som utvecklats i Finland.

SWAN, som väger drygt 13 kg, består av två sensorer och en elektronikenhet. Sensorerna är placerade på mot satta sidor av SOHO och periskopmeka nismen med speglar och dubbelaxlar möjliggör monitoring av en halvsfär, d.v.s. hela rymden står “under uppsikt”. Instrumentet är den första Lyman-alfafotometern som kart lägger hela himlavalvets Lymanalfostrålning. Periskopet kan inriktas med en noggrannhet av + 0,05?

Härhemma är det Melteorogiska institutet, VTT Automation, VTT Elektronik, Finnyards, Space Systems Finland, Mariachi och Valmet Avicom som varit engagerade i planerings- och konstruktionsarbetet.

Solspion vill veta mera

SOHO-projektet — där alltså ERNE och SWAN är två av totalt tolv mätinstrument ombord — är ett samprojekt mellan europe iska ESA och amerikanska NASÅ och utgör en del av ett omfattande internationellt solforskningsprogram, International Solar-Terrestrial Physics, ISTP. SOHO har byggts I Europa av ett industriteam lett av franska Matra. ESA har helhetsansvaret för SOHO-projektet medan NASA svarar för uppskjutningen samt — mottagande och behandling av de data satelliten sänder vid JPL (Jet Propulsion Laboratory).

SOHO kommer att ha en oslagbar utkiksplats då den når Lagranges punkt, och dess mätinstruments räckvidd täcker mer än hela vårt solsystem och sträcker sig förbi de yttersta planeterna. Man räknar med att SOHO skall ge nya insikter. om Solens energiprocesser och de explosionsartade partikeleruptionerna på dess yta genom att fotografera processerna och mäta de parti kelströmmar som därvid utslungas i rymden.

Totalbudgeten för SOHO-projektet går på ca 4 mrd mark och den finländska biten av kostnaderna är runt 70 Mmk. &

SWAN skall mäta solvinden, partikelströmmarna från Solen, och kartlägga Lyman-alftastrålningen på hela himlavalvet.

21

Utgiven i Forum nr 1995-16

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."