Sökmotor som hittar låten du nynnar
av Heidi Backas Forum 2008-01, sida 34, 31.01.2008
Taggar: Bolag: Shazam Personer: Kjell Lemström Teman: teknologi
HEIDI BACKAS
VETENSKAP
HEIDI BACKAS TEXT
Gnola en bit av refrängen och mp3-spelaren börjar spela den önskade sången. Eller klappa takten och musikaffären på webben hittar låten du vill köpa. Vilken lyx för den som lätt glömmer låttitlar och artistnamn.
“Det här fungerar inte ännu, men om tio år kan det finnas produkter för detta”, säger doCent KJELL LEMSTRÖM på institutionen för datavetenskap vid Helsingfors universitet. Han leder gruppen C-BRAHMS som forskar i hur man söker musik baserat på innehåll i stället för sökord.
“Många har tusentals musikfiler i sina mp3spelare och telefoner, och det är svårt att välja sökord som exakt beskriver musiken. Dessutom krävs att någon skriver in sökord för varje låt”
Forskarna utvecklar en sökmotor som hittar rätt låt i en stor databas då man spelar upp en snutt eller nynnar melodin. Lemström tror att sökmaskinerna främst kommer att användas för personligt bruk i mp3-spelare och speciellt imobiltelefoner som färdigt har en mikrofon.
FORUM FÖR EKOMÖMI OCH TEKNIK NR 1 2008
PP Muse 5 3w: “Untitled Scar
Enn (bild i förkortninge hat You Hum
Lemström gjorde sin doktorsavhandling om musiksökning baserat på teckensträngalgoritmer. Strängarna fungerade bra för tonhöjd och längd, men polyfon musik är svår att modellera eftersom det sker flera saker samtidigt i de olika stämmorna. Nu använder forskarna i stället geometrisk modellering.
“Utmaningen är att skapa algoritmer för hur musiken ska hittas. Vi har fått bra resultat med de algoritmer vi hittills skapat. Vi utvecklar dem vidare så att sökmotorn känner igen låten också då man nynnar i fel tonart och i fel rytm. Teoretiskt är det här en stor utmaning”
Innan sökmaskinen kan bli en användarvänlig kommersiell produkt återstår också en del musikvetenskaplig forskning.
“Vi behöver veta hur folk nynnar, hur nära rätt ton och vilka delar av sången. Man nynnar kanske lite av basen, lite av melodin och sedan lite av gitarren. Då vi vet det kan vi välja ut den mest relevanta informationen för sökmotorn låten du nynnar
En kommersiell musiksökservice som redan fungerar är sHAzAm. Då man ringer upp med mobiltelefon och håller mobilen nära radions eller mp3-spelarens högtalare skickar Shazam ett textmeddelande med låtnamn och artist.
“Begränsningen är att Shazam bara känner igen exakt de låtar som finns i databasen, alltså inte covers eller om man gnolar själv”
För att sökmotorn ska kunna identifiera två versioner av samma låt krävs att musiken är konverterad till symbolisk form, såsom noter.
I digitala databaser är musikfilerna vanligen i MIDI-format. Oklart är ännu hur kunden får tillgång till MIDI-informationen.
“En möjlighet är ett skivindustrin börjar ge ut MIDI-information för all musik. Ett alternativ är att det utvecklas en nätgemenskap där folk delar med sig av den symboliska informationen för musikstycken. Det kunde vara en motsvarighet till MUSICBRAIN där man delar med sig av låtnamn och artister, men inte själva låtarna?