Speglarna i lustiga huset
av Jan Sten Forum 2016-10, sida 28, 24.11.2016
Affärsnätverket Forum Direktlänk: http://linkd.in/1g40uhU
Skicka dina kommentarer till adressen: feedbackQforum.fi
Speglarna i lustiga huset
JAN STEN
Människor tycker AFFÄRSNÄTVERKET. om olika attraktioner på nöjesfält. Nå gon föredrar karuseller som spinner runt i en hiskelig fart medan andra vill skrämmas halvt till döds i mörka utrymmen. Smaken är individuell men det finns väldigt få som kan hålla sig för skratt när de besöker lustiga huset. Den ena spegeln efter den andra förvränger på än festligare sätt ens egen kroppshydda till både fasa och förtjusning. På basen av diskussionerna inom Affärsnätverket Forum på Linkedin under den senaste månaden verkar det som om det lustiga huset med dess speglar även återfinns inom vår samhällsekonomi.
Spegel, spegel. Det har knappast undgått någon att skattesiffrorna för fjolåret presenterades för en tid sedan. Det roliga med dem är att de ser väldigt olika ut beroende på vilken spegel man står framför. En gör att man blir alldeles lång i ansiktet och inte på något sätt kan förstå att människor kan tjäna så mycket pengar under ett år. En annan återger en själv som väldigt liten, knappt synlig. Den tredje spegeln är den bästa. Via den ser man hur mycket pengar höginkomsttagarna betalar in till våra myndigheter, att de i sista hand är de förmögna som bär ett stort ansvar för att vi har fungerande skolor och hälsovård. Ska tilläggas att alla inte har förmågan att hitta den här spegeln.
Distorsion, Går man längre inidetlustigahuset kommer man till avdelningen för misslyckade offentliga upphandlingar. Här får man verkligen bevis på att olika speglar leder till olika reaktioner. Den första är lite knepig. Ställer man sig på rätt punkt i spegelhuset ser det ut som om det man tittar på bara fortsätter och fortsätter. En enkel handrörelse fort plantar sig snabbt och sprider sig som ringar på vattnet och det går inte att se något slut påräckan av händelser. Det är kanske inte något som man direkt skrattar åt utan man förundras mest över att det går att göra något så komplicerat av något så enkelt. En annan spegel ger en väldigt konstig effekt. Först är man väldigt liten och sedan när man går när 28 FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR10 2018
I I
SPEGEL FÖR SKATTEPENGAR. Skattesiffrorna ser väldigt olika ut beroende på via vilken spegel man väljer att betrakta dem. En spegel gör en lång i ansiktet, en annan gör en själv osynligt liten och en tredje ofta dold - spegel öppnar ens ögon för hur mycket pengar höginkomsttagarna betalar för allas välfärd.
mare spegeln blir man större och större tills man är jättestor och knappt kan röra sig mer. Då försöker man snabbt gå bakåt igen för att bli liten på nytt, men se det går inte.
Stukad vinkel. Det här med offentliga upphandlingar och gruvdrift är lite lustigt. De är som spegelvända stipendieansökningar. För det vet ju alla, att tänker du ansöka om stipendium så gör du upp en ansökningsbudget. Ingen har hört om någon som fått just den summa som den ansökt om så det gäller att tailite när själva ansökan görs för att eventuellt få summan som man egentligen vill ha.
Vid offentliga upphandlingar gäller tydligen det spegelvända. Här ska man försöka pressa ner beloppet så lågt som möjligt, annars har man ingen chans att vinna kontraktet. Det kan ju tyckas som en konstig strategi, men tricket är att om du en gång lyckats vinna en offentlig upphandling så går det nästan alltid att hänvisa till att saker och ting har för ändrats och att kostnaderna nu tyvärr kommer att bli något saftigare än beräknat. Det är somatt säga att de där gråa hårstråna såg vi tyvärr inte första gången vi tittade i spegeln men när vi kollade lite närmare så dök de plötsligt upp. De måste trimmas bort men tyvärr kostar det lite extra, och det tar lite längre än beräknat - men med tanke på slutresultatet är det nog bäst att de avlägsnas genast, eller hur?
Lagom är bäst. Tyvärr betraktas vår samhällsekonomi allt oftare ur ett sorglustigt perspektiv. Det är väldigt få reflektioner som får enatt vilja skratta eller brista ut i hurrarop. Människor jobbar för lite och tjänar för lite, eller ocksåjobbar de för mycket och tjänar för mycket. De flesta jobbar ”fel” och utför improduktivt arbete under ledning av inkompetenta chefer. Både den fysiska och mentala hälsan försämras ideligen. Det är precis som om vi stod framför en spegel men inte såg oss själva. Det är inte särskilt lustigt. m
SOLOHALSOW