Stenius ny Hanken-rektor: Forskaren blir administratör

av Ragnhild Artimo Forum 1993-03, sida 21, 11.03.1993

Taggar: Personer: Marianne Stenius

— Hanken har samma sits som hela högskolevärlden, säger Mdrianne Stenius: åtstram ning! Vilka effekter det har blir en kämpig fråga.

;

SS a

FRV

ARA | . I i i S SA FÅ

Stenius ny Hanken-rektor:

FORSKAREN BLIR ADMINISTRATÖR

Ragnhild Artimo

Marianne Stenius blir i augusti Hankens första kvinnliga rektor. Med litet långa tänder — för egentligen vill hon helst jobba med forskning. Men den nya utmaningen är “naturligtvis stimulerande” fattas bara annat.

et har varit en hektisk vecka för Marianne Stenius, professor i finansiering och investering vid Svenska handelshögskolan. Efter utnämningen till Hankens (första kvinnliga) rektor I8 februari — i första röstningen med 28 av 36 röster — fick hon ta emot den våg av intervjuare som detta adelskap ofrånkomligen förpliktar till.

Så flyttade hon arbetsrum på högskolan, en jobbig historia som alla vet, och sen bar det av till Stockholm där hon är enda finländska expertmedlem i svenska — finansdepartementets bankkriskommitté. Då var man inne i sportlovsveckan och Marianne Stenius fyra barn gruffade med rätta över att mamma aldrig hinner hålla sportlov…

Inte antingen-eller utan både-och

Den som ger sig tid att läsa igenom Marianne Stenius digra curriculum vitae måste stilla undra över hur hon fått tid både för en mördande akademisk karriär och familj med fyra barn yngsta dottern nu 4 år. Men själv ser hon inte konstellationen som ett antingen-eller — Den professionella och privata biten har kompletterat varandra, och det har aldrig fallit mig in att man inte skulle välja både-och!

Några high-lites ur hennes CV: pol.lic. från Helsingfors universitet 1979, pol.dr. 1986. Och inkastat 1980 studier vid London School of Economics. Akademisk verksamhet vid SHH: t.f. professor i nationalekonomi 1978—79, assistent vid forskningsinstitutet 1979—80, t.f. bitr. professor i finansiering och investering 1980, t.f. professor I nationalekonomi 1978— 79, assistent vid forskningsinstitutet 1979—80, t.f. bitr. professor i finansiering och investering 1980, t.f. professor 1 nationalekonomi 1983—384, docent i nationalekonomi från 1988. Utnämnd till professor i finansiering och investering från våren 1990.

Det var Hanken. Så annan akademisk verksamhet: assistent i nationalekonomi vid Helsingfors universite 1973—78 och t.f. professor, dito, 1984—89, docent i nationalekonomi vid Åbo Akademi från 1989 och samtidigt dito vid Helsingfors universitet. Kompetentförklarad för professur i nationalekonomi vid uni i december 1991.

— I det sammanhanget gjorde jag ett viktigt personligt val och tackade nej till en universitetsprofessur för att stanna kvar vid Hanken.

Resten är historia.

Men data måste nog ännu kompletteras med uppgifterna att hon också verkat som forskare vid Näringslivets Forskningsinstitut ETLA 1980—83 och har innehaft, och innehar, en lång rad akademiska förtroendeuppdrag och uppgifter i lärda samfund. En del av dem blir det nödvändigt att av tidsskäl nu gallra bort — men inte alla, Bland annat fortsätter Marianne Stenius att vara huvudredaktör för Ekonomiska Samfundets tidskrift — och medlem i svenska bankkriskommittén. Och tar troligen emot ordförandeskapet för Taloustieteellinen seura för i år.

Lottovinst eller scoutgärning?

Rektorsvalet vid Hanken företer av tradition ingen glamorös eller dramatisk valkampanj med Mediahändelser. Som dagstidningarna sobert konstaterade: ”Åtta professorer var valbara”.

Icke alla var aktivt intresserade. Men möjligheten att tacka nej om man blir vald är teoretiska: det är en ära och en fosterländsk plikt, till de praktisk-ekonomiska konsekvenserna dessvärre inte jämförbart med att bli VD för ett bussigt börsbolag. Tvärtom: rektorsuppdraget — som en av de Valbara konstaterade — innebär att de extracurriculära aktiviteter med vilka professorsinkomsterna kan anrikas får lämnas därhän. Och en god bit av den egna forskningen. Ergo är uppdraget inte odelat eftertraktat.

Hufvudstadsbladet spekulerade i två andra kandidater någon vecka före valet, men visade sig tippa fel. Forum har också låtit sig berättas att Marianne Stenius, om än inte ”nominerad” av studentkåren, avgjort har dennas stöd, vilket säkert är till hjälp i uppgiften, då hon i augusti efterträder nuvarande rektorn Alf-Erik Lerviks som vill återgå till sin egen forskning (se!).

Mandatperioden är på tre år. ”Både kort och långt”, menar Stenius.

— Tre år är ett minimum med tanke på resultat. Första året går till att sätta sig in i uppgiftens olika dimensioner och operationsmöjligheterna, andra året känner man apparaten oc fortsättning på sid 2 21

Utgiven i Forum nr 1993-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."