Storebror ser dig – om du så vill eller inte
av Heidi Backas Forum 2007-04, sida 56, 26.04.2007
Taggar: Teman: övervakning
EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 4 2087
SMÅTT & GOTT
HOLvNIa
Storebror ser dig = om du så vill eller inte
HEIDI BACKAS TEXT Vi bevakas allt mer på offentlig plats. Tekniken utvecklas för att säkra individens trygghet och förebygga brottslighet. Men innebär den ökande övervakningen att vi ger avkall på integritetsskyddet? Gör kamerorna intrång i privatlivet?
Det här var frågor som lyftes fram då etikutskottet vid TFiF och DIFF ordnade diskussionen’Storebror ser dig ..: om modern bevakningsteknik och integritetsskydd den 17 april.
“Vi ingenjörer som var med från början ville utveckla tekniken, men tog aldrig ställning till om det blir skadligt för vårt privatliv”, säger etikutskottets ordförande GÖRAN NYMAN. “Ska man ha rätt att vara anonym, ensam och ostörd?”
Modern övervakningsteknik och kommande trender presenterades under diskussionen av SVEN-ERIK NYBERG, Vd för BEwATOR i Finland och affärsområdeschef för byggnadsautomation på SIEMENS. Svenska Bewator, som sedan hösten 2005 ägs av Siemens Building Technologies, utvecklar och säljer produkter för passerkontroll och videoövervakning.
Enligt Nyberg blir det allt vanligare att olika system inom övervakningstekniken integreras. Informationen från passersystem, video övervakning och arbetstidsuppföljning samlas till en helhet.
“Stora koncerner vill ha ett kommandocenter där de kan övervaka allt. På skärmarna kan väktarna se byggnaderna ur fågelperspektiv, och sedan zooma in för att kontrollera vad som syns i övervakningskamerorna, vem som gått genom dörrarna i passersystemet, eller vilken temperatur det är irummet”
Samtidigt utvecklas mjukvara som gör väktarna uppmärksamma då det händer något oväntat.
“Om en person på flygfältet överger sin väska eller om någon går mot en folkström registreras det av programmet. Personen ringas in med rött så att väktarna märker vad som sker?
I supermarketar kan en videokamera installeras bakom personen som sitter i kassan, och programmeras att slå på vid ovanliga kassahändelser. På det sättet kan man följa upp att exempelvis stora kundåterbetalningar faktiskt går åt kunden och inte i kassapersonens egen ficka.
Etik kring videoövervakning,. Sven-Erik Nyberg säger att diskussionen om integritet och etik i övervakningen har väckts speciellt i samban med videoövervakning. Tidigare bevakning med passersystem, elektroniska nycklar och hemalarm födde inte motsvarande frågor.
Videomaterialet lagras vanligen cirka två veckor. I passersystemen sparas informationen ofta över ett år, vilket gör det möjligt att långt i efterhand kontrollera var en person rört sig.
“Överlag kan man säga att för den som håller sig till sanningen och beter sig lagligt innebär övervakningen inga problem”
När man placerar ut kameror gäller det enligt Nyberg att följa regler och sunt bondförnuft. En skylt om att området är bevakat krävs också.
“Vi installerar givetvis inte kameror i provrum eller toaletter, men efter att en kund köpt en av våra kameror kan vi inte kontrollera var de lägger upp den?
Nyberg uppskattar grovt att det finns minst 10 000 övervakningskameror i Helsingfors i dag “Med dagens teknik är det möjligt att koppla ihop alla kameror till ett system, så att man får en kedja där man kan se var en person har gått, trots att kamerorna egentligen hör till olika bevakningssystem. Det tar nog inte så länge innan vi har den formen av system i användning? om ni är medlem DIFF eller TFiF.
.
t f I f Tekniska Föreningen i Finland Banvaktsg. 2, 00520 Helsingfors. tfn: (09) 47677 331, fax: (09) 47677 333 e-post: christina.fredrikssonQtff.f, www.tfif.fi Driftingenjörsförbundet i Finland Banvaktsg. 2, 00520 Helsingfors, tfn: (09) 47677 345/fax: (09) 47677 347 Marianne Blomqvist, e-post: marianne.blomqvistediff.f, vww.diff.fi 8.5 kl. 18: Temakväll om chefsuthyrning och headhunting i Klubb Orfeus, Eriksg. 2, Helsingfors. Anmälningar senast7.5, se ovan 12,5 kl. g: TFiFs och DIFFs traditionella tennisturnering på Grankulla tennisplaner, Stationsvägen 15. Anm. senast 8.5, se ovan 15.5 kl. 18: Introduktion till mentoring i Klubb Orfeus, Eriksg. 2, Helsingfors. Anm. senast g.5, se ovan 31.5 kl.18: Networking after work på ölterrass! Träffa kompisar och nya bekantskaper på en eftermiddagsöl på Mbars terrass vid Glaspalatset i Helsingfors.
Österbotte 26.5: NIORD - Wasagillet anordnar isamarbete med DIFF/TFiF i Österbotten familjedag på PowerPark. Anm. senast 8.5 till Niords kansli tfn 0201 299 275/ 274 eller per e-post: niordQsefe.fi. Kom ihåg att nämna
Mera info om TFiFs och DIFFs program i Gula mellanbladet.
NIOR — ekonomföreningen
Ekonomföreningen Niord r.f. Banvaktsgatan 2, 00520 Helsingfors Organisationssekreterare: Cati Lilja tfn o201 299 275
Läs om programmen i Niordbladet och på www.niord.fi.
27.4 Sista ansökningsdagen för stipendier ur Östensons ekonomfond 8.5 Niordda 9.5 Ikebana: blomserarrangemang 12.5 Bussutfärd i Västra Nylan 21.5 Fågelskådning vid Gammel stadsviken 30.5 Niord Golf Cup mm 1.7 Konsert: George Michael 1.8 Konsert: Rolling Stones Intressant 21,8 SEFEs EkonomChef-utbildning program inleds också hos 5.9 Deadline för Tahko-utlottningen — | grannen? 13.9 Skönheten och odjuret Om du vill 2.10 Mannerheim - Mannen och deltaiproMyten gram som ordnas av en Program i Vasa annan förSe TFiFs och DIFFs programi ening än din Österbotten. egen kan du 26.5 Familjedag i PowerPark kontakta arrangörens Baraviföreningen rf kansli och Kontaktperson: Krister Sundell kolla om du tfn:gsm 040-506 3688 ryms med. e-post: krister.sundellamultifi