Svårt att hålla sig från skatt
av Johan Svenlin Forum 2012-06, sida 39, 14.06.2012
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2012
Johan Svenlin är frilansjournalist.
Svårt att hålla sig från skatt
Hur tänker du fira Skattefridagen? I år infaller den årliga händelsen på fredagen 15 juni i Finland, men här i landet brukar Skattefridagen inte högtidlighållas med något stort kalas. Det är inte den sortens dag som manifesteras med tårta och skumpa, snarare drar man på sig någon halvsliten kavaj för att uttrycka sitt missnöje mot skattebjörnens girighet.
Begreppet Skattefridagen, eller Tax Freedom Day som den heter på engelska, myntades av amerikanske affärsmannen Dallas Hosltetler på 1940-talet som ett sätt att illustrera det skattetryck som invånare i olikaländerlever under. Genomsnittsmedborgarens totala skatter räknas ihop, inklusive inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, moms och punktskatter. Procent satsen av snittmedborgarens skattebörda läggs sedan ut på årets 365 dagar. I Finland måste vi alltså dra in skatter till staten långt in på försommaren, jämfört med esten, amerikanen och australiensaren som börjar håva hem sina förtjänster redan i april. En orsak till att Skattefridagen går så obemärkt förbi i Finland kan vara att missnöjet mot högt skattetryck kommer på skam i en nordisk jämförelse. I Sverige uppvaktas finansministern av knorrande ekonomiska liberaler först kring 20 juli, när Medelsvenssons kronor börjar rulla under skattebjörnens nos. Norrmännen får slita för kronan till 29 juli.
Det äär alltid svårt att ta upp ämnet skatter utan att
Lättare sagt: “En hjort!” än att fälla en.
det blir politiskt inflammerat. Det ligger långa politiska dragkamper bakom varje beslut om vilka saker och aktiviteter som ska beskattas. Minst lika mycket grälar politikerna om vilka aktiviteter som ska tilldelas skattemedlen. Populisternas favorit är att oja sig över att obegriplig kultur bekostas med skattemedel, medan åldringarna svälter. Beskattning är samtidigt ett nygammalt sätt att kontrollera medborgarna uppifrån. Gamla fysiska bestraffande styrmedel som skampåle, piskrapp och tukthus anses förödmjuka den fria medborgaren, så i stället kontrolleras våra ickeönskvärda beteenden med straffskatter. Godis är dåligt för dig, så därför måste du betala en del till staten så att du ska förstå att du gör något dåligt. Fy på dig! Men tack för ditt bidrag! Och lycka till med din värdighet!
Deideologiska och politiska lägren har varit ganska förutsebara i sina åsikter om skatter. Vänstern vill ta in mycket och fördela mycket, medan högern av tradition velat låta medborgarna själva bestämma om hur de använder sina egna pengar. Nu håller högern på att lockas in i honungsfällan, både vad gäller att styra medborgarna och att hitta nya aktiviteter att beskatta. Bottennnappet hittills var när en känd, ganska bokaktuell självutnämnd liberalist med åsiktsinkontinens, tyckte att fritid skulle beskattas så att staten får flitiga arbetsfokuserade medborgare i stället för familjekära livsnjutare. Så mycket för individens frihet. m