Svensk offshore visas i Göteborg
av Odd de Presno Forum 1983-03, sida 12-14, 16.02.1983
Taggar: Teman: offshore-industri
FÖRUNCL 2 38 F RU | MÅ 1 p ju tl "
S
SVERIGE SATSAR PÅ OLJAN
BH Götaverken Arendal levererar riggarna ”Treasure Scout” och ”Treasure Saga” till Wilh. Wilhemsen i Oslo.
E WwWilh. Wilhemsen hyr en rigg av Consafe Offshore.
EH Stena Offshore ingår kontrakt med Götaverken Arendal om fyra supply-fartyg till ett värde av 1,4 miljarder SEK.
BH Cötaverken Arendal köper det brittiska företaget Sea & Land Pipe Lines Ltd (SLP).
EB Consafe-riggen ”Safe Concordia” arbetar på Ekofisk-fältet på kontrakt för lång tid.
EH Mobil/Statoil hyr en plattform av Consafe Offshore AB.
IH Rolf Lindquist, projektledare för årets ”Offshore Göteborg 83”, har en lång lista på vad svensk industri gör i Nordsjön. Men så är han också en ambassadör för svensk offshoreindustri i all dess mångfald. För svenskbyggda riggar och fartyg, entreprenörstjänster, svetsteknik, dykarutrustning, kameror, bilar, kullager och mycket annat.
Och för mässtaden. Ca 700000 invånare finns det i stora Göteborg, Sveriges största hamn- och industristad. Hemstaden för företag som Consafe, Stena, Volvo, SKF och Götaverken Arendal.
Stora möjligheter i Nordsjö - Svenskt näringsliv ser på Nordsjön som ett helt fantastiskt område att arbeta med, menar Rolf Lindquist. Kanske det mest spännande område - Vi har mycket know-how som kan kanaliseras till Nordsjön. Och vi är i högsta grad konkurrenskraftiga, menar Rolf Lindqvist,
Svenska Mässan.
i hela världen. Detta för att det är så enormt krävande, med så många möjligheter.
Robert Almström, biträdande direktör i Consafe Offshore AB ser också stora möjligheter i offshoremarknaden framöver.
- På norsk sockel kommer det att bli stora uppgifter i anknytning till Sölvblocken, Gullfaks, Ula och Oseberg, omtalar han. Beträffande Statpipe-projektet har emellertid de flesta av kontrakten redan ingåtts.
I England lider man av nedgången, men det finns möjligheter också där, bara politikerna blir lite mindre protektionistiska. De talar tex allvarligt om 70 procent från Storbritannien. Consafe satsar därför också i andra delar av världen. Såsom i Mexiko, Brasilien, Mellanöstern och Fjärran Östern.
- En annan möjlighet är kanske den föreslagna rörledningen genom Sverige, Rolf Lindquist - Jag är rädd för att det hela kan bli stoppat, därför att man i Norge tycker att vi uppför oss som om saken redan var avgjord.
Men blir det något av projektet kan det självfallet innebära stora möjligheter för svensk industri. Det rör sig trots allt om en rörledning på 2 000 km och en investering av storleksordning 100 miljarder SEK.
Sverige på offensiven
I januari inbjöd svensk industri till mässa i Oslo. Men i mars hoppas Lindquist, att norrmännen reser till Sverige. Till en mässa som ä speciellt uppgjord för offshore-industrin och dess underleveranser.
Sverige börjar emellertid redan dagen före. Då möts alla som ”PDetyder nånting” till en brinstorming och en koordinering av resurserna under banneret ”Offshore Offensive”.
Den internationella konferensen kommer att invigas av HM Kung Carl XVI Gustaf, följd av statsminister Olof Palme och Per Gyllenhammar. Till slut talar Fred Atkinson från Lloyds Register, därför att han kan se Sverige utifrån, från sin ställning i ett klassificeringsföretag. En god utgångspunkt när det gäller att värdera Sveriges ställning.
Hela Sverige ställer upp i en gigantisk försäljningsframstöt, med Hans Majestät Konungen i spetsen och en spänd regering i kulisserna.
- Vad kommer då oljefolket att få se?
Det svenska utbude - Jag tror inte att de kommer att få se några sensationellt nya metoder för offshore-industrin, menar Lindquist. Det är ju inte fråga om någon ny bransch, De kommer i första hand att få se en hel rad produkter med förbättrade egenskaper.
Nordsjön har en mängd stålkonstruktioner och system som kräver underhåll. Rostproblemen kan inte ignoreras. Vi har stabilitets- och säkerhetsfrågor och miljöproblem. Allt detta kommer att få sin naturliga plats på mässan.
Den som arbetar med borrnin - Det är klart, att om oljepriserna sjunker, så kommer konkurrensen på offshore-marknaden att hårdna, säger Robert Alm ström, biträdande direktör i Consafe Offshore AB.
13
Safe Jasminia and Safe Karlnia are tirs uu ou O—— — skall kunna inrikta sig på tex inredning av riggar, system, kontroll, elektronik, isolering, värme, telefoni, verktyg, dykarutrustning, svetsning och annat som behövs i det dagliga arbetet. Andra kan koncentrera sig på utbudet inom sina egna områden.
- Har svensk industri brist på ordrar - Byggnadsverksamheten i Sverige har avtagit betydligt. Vi bygger inte längre 100 000 lägenheter om året. Vi är nere vid 40 000.
—- Det är slut med de stora företagsinvesteringarna. Vi bygger inte nya atomkraftverk. Vi har planer på ett tjugotal kolkraftverk i stället, något som kräver åtskilligt mindre insats. Kolkraftverken kräver tex inte lika enorma <säkerhetsutrustningar och specialinsatser som kärnkraftverk.
- Vi har därför mycket know-how, som nu kan kanaliseras till Nordsjön. Och vi är i hög grad konkurrenskraftiga.
Götaverken Arendal
En av dem som har varit med en stund är de statliga Götaverken Arendal. Från 1963 till 1977 satsade de på sjöfart. Men så kom sjöfartskrisen och en omstrukturering blev nödvändig.
-
Idag kan vi konstatera att omläggningen till offshore-varv har lyckats väl, uppger varvets VD Rolf Bergstrand. Är 1982 hade vi en omsättning på 2,1 miljarder SEK och ett resultat på ca 200 miljoner SEK. Dessutom har vi arbetsuppgifter långt in på år 1984.
-
Kan ni ta på er mer - Om priserna är de rätta. 1983 är i princip fullbelagt. För år 1984 närmar vi oss redan en beläggning på 30-40 procent.
1 - Beläggning med vad? Med produktion av supply-fartyg, riggar, moduler och licenser. Dessutom har Götaverken Arendal samproduktion med ett varv i Storbritannien i anknytning till ett stort projekt. Allt vi gör är inriktat på offshore.
-
Men hur kan ni konkurrera på offshore-marknaden - I första hand tack vare ett konkurrenskraftigt semi-koncept. Vi satsar inte på en grundmodell. Det är som med bilar. Man kan inte köra kabriolet när det är vinter. Då måste man ha en täckt bil med uppvärmning. Vi har utvecklat ett semi-koncept som kan användas till olika ändamål.
-
Utgående från detta koncept har vi byggt t ex några GVA 2000 riggar. Vi har utvecklat en GVA 3000 rigg, som först och främst är en borrversion anpassad till latinamerikanska och kinesiska farvatten. Den kommer att byggas på licens i Hong Kong och i Folkrepubliken Kina.
Därefter har vi GVA 4000 för operationer i Nordsjön och GVA 5000 för arktiska farvatten. GVA 5000 lämpar sig för all offshore-produktion norrom 62 breddgraden.
Consafe
Ett annat framgångsrikt svensk offshore-företag är Consafe-gruppen, som från en rivstart år 1971 har blivit en världsomspännande verksamhet med huvudvikt på offshore. Omsättningen år 1982 var ca 650 miljoner SEK. Resultat ca 375 miljoner SEK.
Consafes verksamhet baserar sig i första hand på att hyra ut specialkonstruerade flytande hotell/arbetsplattformer. Plattformerna är till hälften nedsänkbara och kan förflyttas som vilket skepp som helst. De är utrustade för att kunna assistera vid specialuppgifter, tex dykning och konstruktionsuppgifter under vattenytan i alla väderlekar.
-
Har ni ledig kapacitet år 1983, direktör Almström —- Vi har marginellt lediga resurser när det gäller samtliga tjänster. I stort sett är emellertid orderstocken för år 1983 tilfredsställande. Ca 60-70 procent av flottan är bokad med långa och medellånga kontrakt. Vi har en god bas att stå på.
-
Vår flotta består av sju flytande hotell (floatels). Nummer åtta levereras av Götaverken Arendal i december. Vi har två sk coastels i drift. Ett tredje coastel levereras till oss i mars. Vi har samtidigt en jacket i drift
F RUN 3/8 och en som levereras i februari. Och i maj får vi vårt första halft nedsänkbara stödfartyg för dyk- och konstruktionsuppgifter.
Satsar de rätt?
Det är inte fråga om småsummor som satsas. Consafe har redan aktiva tillgångar till ett värde över två miljarder SEK, som investerats i offshore-inriktad verksamhet. Men håller inte oljeprisen på att sjunka ute i världen? Hur ser framtiden egentligen ut - Det är klart att om oljepriserna sjunker och oljebolagen blir mindre sugna på att investera kommer konkurrensen att bli hårdare, anser Almström. Om det skulle ske måste vi på nytt tänka igenom vad vi skall göra. Kortsiktigt ser utsikterna emellertid bra ut.
-
Vi följer noga med utvecklingen på såväl norsk, engelsk, dansk, rysk som holländsk sockel och ser Nordsjön som en mycket viktig marknad för Consafe också år 1983.
-
När det gäller 1984-85 är vissa beslut redan fattade om fältutvecklingen i Nordsjön. Möjligheterna på Haltenbanken och Tromsöflaket är under denna period mer osäkra. Detsamma gäller Oseberg och Gullfaks och fält som finns på engelsk sockel, menar Almström.
Offshore är en riskabel marknad att satsa på. Men samma sak gäller de flesta andra marknader. Dessutom är det klart att svenska företag har know-how och teknologi somm gott kan hävda sig på världsmarknaden.
Emellertid kan svenskarna inte vänta sig att bli särbehandlade bara för att de är grannar med Norge. De är hänvisade till att konkurrera på lika villkor tillsammans med Bechtel, the Japan Offshore Industry Association och Chun Doo Hwan i Syd-Korea.
Det verkar som om svenskarna skulle acceptera detta. Följaktligen kommer de att arrangera en ny offshoremässa redan i mars 1985.
-
Och då, säger Lindquist, kommer vi att gå vidare med Sverige som ett stort underleverantörsland med ett sofistikerat utbud. Ett land som inte bara levererar skruvar och muttrar, utan också hela system och välgenomtänkta arbetande enheter. Enheter som kräver en lång planeringstid.
-
På detta sätt skall vi garantera svensk industri en framtid i Nordsjön.