Utgiven i Forum nr 2007-12

Sverige investerar stort i vindkraft

av Henric Borgström Forum 2007-12, sida 20-21, 18.12.2007

Taggar: Bolag: Vattenfall Orter: Sverige Teman: energi

JÄTTEVINGAR.

Vattenfall fraktade de första turbinernattill vindkraftsparken söder o Öresund verige investerar stort I vindkratt

H Energi. En gigantisk utbyggnad av vindkraften planeras i Sverige. Trots det kommer vindmöllorna att stå för endast en bråkdel av den totala elproduktionen.

HENRIC BORGSTRÖM IH ÖRESUND

X Sveriges största vindkraftpark är under inkörning inom synhåll från Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn. Det är statliga energibolaget VATTENFALL som låtit byggade 48 vindmöllorna vid Lillgrund söder om bron. De förväntas producera 0,33 terawatttimmar årligen, alltså mindre än en tiondel av ett av de två stängda kärnkraftsaggregaten i Barsebäck norr om Malmö.

Investeringen är på knappt 200 miljoner euro. Men vindkraftsparken är bara första steget i en storsatsning på vindkraft. Vattenfall, som producerar ungefär hälften av Sveriges elkraft, planerar att gå vidare med 128 vindsnurror till havs vid grundet Krieger flak utanför Trelleborg. De väntas stå färdiga år 2015.

Problemet är det vanliga med vindkraft; alla överklaganden som fördröjer och fördyrar. Ofta är det sommarstugeägare som överklagar. Vid planeringen av Kriegers flak arrangerades en lokal folkomröstning i Skurups kommun där ja och nej fick ungefär hälften vardera av rösterna. Nej-sidan vanni kustområdet varifrån man knappt kan skönja vindkrafttornen ute till halvs, ja vann inne ilandet omkring centralorten.

I det just färdigställda Lillgrund i Öresund överklagade både privatpersoner och Vellinge kommun Vattenfalls önskan att höja torne från 105 till 115 meter över vattenytan. Vellinge kommun framhåller annars gärna att den enligt de senaste årens rankinglistor är Sveriges mest företagsvänliga kommun. Men Vattenfall fick tillstånd, de extra tio metrarna beräknas ge cirka 10 procent högre elproduktion.

Ytterligare ett par stora vindkraftsparker planeras utanför den södra delen av svenska kusten, främst projeket Taggen i Hanöbukten söder om Blekinge samt TrollebodaiKalmarsund mellan Småland och Öland.

Projekten har dock legat på is något år, främst avlönsamhetsskäl. Men också oväntat stora tekniska problem har uppstått, till ex augusti 2007.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 208 ”Problemet är det vanliga med vindkraft; alla överklaganden som fördröjer och fördyrar. Ofta är det sommarstugeägare som överklagar. empel söndriga växellådor och stark förslit ning avlager, mycket beroende på den snabbt växlande vindstyrkan ute till havs.

Ny vingteknik. I Danmarks Tekniska Universitets laboratorium på Rise utanför Roskilde pågår utveckling av nya vingar som bättre ska kunna parera vindkasten. Enligt tidningen ny TEKNIK ska bakdelen av vingarna göras flexibla liknande dem som flygplan har.

Kanten på vingen ska kunna röras upp och ned beroende på vindstyrkan så att trycket på vingarna och tornet blir mer konstant. Det ska ta bara någon hundradels sekund att ändra formen på vingarna. Inom två till tre år ska den nya konstruktionen kunna tillämpas i full skala.

Men vindkraftsparker planeras också i skogsområden. Även här håller sig Vattenfall framme i ett samarbete med likaledes statliga SVEASKOG.

Ett av Sveriges största skogsföretag scA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) har slagit sig samman med norska STATKRAFT för att bygga 400 stora vindkraftverk i sju olika parker i Jämtland och Västernorrland, högst 150 meter höga med placering nära de stora elkraftledningarna där det finns utrymme och blåser kraftigt.

Statkraft investerar cirka 1,5 miljarder euro medan SCA upplåter skogsmark. Pro duktionen beräknas till närmare 3 TWh från år 2011. Samtidigt tecknas ett tioårigt leveransavtal mellan parterna för SCA:s pappersproduktion. SCA planerar också att bygga ut vattenkraften med 0,6 TWh.

Skogsägarkooperationens företag SÖDRA planerar ett tiotal vindkraftparker i skogarna i Halland, Småland, Blekinge och norra Skåne.

Andra bolag med stora planer är rederikoncernen STENAS bolag RENEWABLE ENERGY samt ARISE WINDPOWER, totalt över trehundra vindsnurror i södra Sverige. HS KRAFT i Malmö vill bygga 116 vindmöllor i Skåne, VINDKOMPANIET i Mörbylånga ett tiotal, EOLUS VIND sju snurror.

Förseningar att vänta. Det är alltså en gigantisk utbyggnad som planeras. Men vindkraften har fram tills nu haft en undanskymd roll även om den fått stor medial uppmärksamhet i samband med bråk och överklaganden av placering av verken.

Av en total elproduktion förra året på 140 TWh svarade tio kärnkraftsaggregat för 65 TWh, vattenkraften för 61 TWh och vindkraften för endast en TWh från närmare 800 vindsnurror.

Den totala produktionen väntas öka till 153,5 TWh år 2009 och då svarar vindkraften för drygt 2 TWh.

Den politiskt spikade målsättningen är 10 TWh från vindkraften år 2015. För att nå målet krävs alltså en betydligt snabbare utbyggnadstakt än den som gäller fram till 2009. Med alla nämnda investeringsplaner kan möjligen målet nås.

Men som regel blir det förseningar i den byråkratiska processen även om Sveriges miljöminister ANDREAS CARLGREN, centerpartiet, har utlovat att det ska bli en snabbare tillståndsprocess. Dessutom krävs att elpriset ligger på en tillräckligt hög nivå för att motivera investeringarna på flera miljarder euro.

Att vindkraftsindustrin tror på Sverige visas av att världens största tillverkare av vindkraftverk, danska börsnoterade vVESTAS med närmare en tredjedel av världsproduktionen, nu lägger det nordeuropeiska försäljnings- och servicekontoret i Malmö intill första tågstationen efter Öresundsbron med tio minuters tågresa från Kastrups flygplats. Detta kontor med mellan 100 och 150 anställda ska betjäna också Finland.

Vestas söker nu i tidningsannonser ett antal kvalificerade medarbetare. Men tillverkningen stannar på Vestas anläggningar på Jylland. I Malmö tillverkas för övrigt vindkrafttornen för den tyska konkurrenten ENERCON på KOCKUMS gamla varvsindustriområde.

Annons Hbl

Utgiven i Forum nr 2007-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."