Sverige vill få fart på exporten
av Henric Borgström Forum 2013-01, sida 30-31, 31.01.2013
Taggar: Orter: Sverige Teman: handel
HI FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
NR 1 2013
Sverige vill få fart på exporten
IH Handel. Den svenska regeringen har gjort upp ett ambitiöst program för att öka exporten, bland annat genom att riva handelshinder mellan de nordiska länderna. Ett mål är också att få svenska storbolag att göra en större del av investeringarna i Sverige.
HENRIC BORGSTRÖM ÖRESUND
X Sveriges handelsminister EVA BJÖRLINGS vision från 2010 om att dubbla den svenska exporten fram till 2015 har kraschats av den internationella lågkonjunkturen, särskilt den svaga utvecklingen inom EU dit 70 procent av exporten går.
Men värre för handelsministern är den kritik som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv framfört om att grundfelet ligger på hemmaplan: låg innovationstakt, svag produktivitetsökning, större ökning av arbetskostnaden än hos konkurrentländerna, kraftig beskattning av kapitalinkomster (30 procent), hög marginalskatt och oflexibel arbetsmarknad.
Det är organisationens ekonom BJÖRN LINDGREN som i rapporten ”Exporttruismen” förra året visade att svensk export i förhållande till BNP ligger på en blygsam 17:e plats i Europa och 59:e plats globalt. EU-ländernas genomsnitt låg 2011 på 64 procent, Sveriges på 50 procent.
Exporten av högteknologi har utvecklats bättre i nästan samtliga EU-länder än i Sverige sedan 1995. Men det är inte de svenska internationellt inriktade exportföretagen som misslyckats. De fortsätter att investera, men gör det i andra länder där förutsättningarna är bättre än i Sverige. I bästa fall kommer vinsterna till Sverige, men det skapar få jobb hemma i moderlandet, menar Björn Lindgren.
Till detta kan läggas den succesiva för stärkningen av svenska kronan mot euron i nästa fyra års tid. Våren 2009 kostade en euro som mest i över 11,50 kronor, nu noteras den runt 8,50. Dock ska sägas den några år tidigare under 2000-talet länge noterades omkring 9 kronor.
Handelsminister Eva Björlings (moderata samlingspartiet) vision om fördubblad export skulle stöttas med ett program från regeringen på 40 punkter. I detta påpekas att en betydande del av handeln mellan de nordiska länderna är gränshandel där det finns alltför många hinder. Svenska regeringen vill nu säkerställa att Nordiska rådet tar fram en handlingsplan för hur dessa ska försvinna.
Vidare omfattar programmet att avtal om offentlig upphandling skrivs under av Kina med flera länder, att få inte minst Brasilien, Indien och Kina att gå med i avtalet om ITtjänster, stärka investeringsskyddet, se till att fler använder WTO:s system för tvist lösning, svenska ambassader ska samla information om handelshinder och snabbförhandla ett “grönt frihandelsavtal” för miljövänliga varor och tjänster.
Regeringen varnar också för att EU:s regler mot antidumping kan missbrukas och användas för protektionism, förbättring ska ske av handelsstatistiken, att EU inriktar sig mer på områden med frihandelsavtal vilket gynnar svenska företag, att driva på att EU skapar ett nordatlantiskt frihandelsområde mellan
EU, USA och Kanada, slutför förhandlingar med Indien, Malaysia och Singapore samt Mercosur och Andinska pakten.
Vidare ska svenska företags handel med BRIC-länderna stärkas, särskild bearbetning ska ske av de sex afrikanska länder som tillhör de tio i världen med störst tillväxt, internationell marknadsföring av gruvnäringen och civil säkerhet genomförs samt extra resurser till Exportrådet för satsning i Irak.
Uppenbarligen är svenska regeringen inte nöjd med EU:s inre marknad eftersom den vil att den öppnas mot omvärlden och att EU kraven på produkter blir mer enhetliga och enkla, särskilt gällande tjänster.
Dessutom ska Sverigebilden utomlands främjas särskilt inom kreativa näringar som dataspel, design, film, kommunikation och mode. Mindre företag ska kunna delta i delegationsresor, Exportrådet slås samman med Invest in Sweden och en hel del annat. Projektet Kosmopolit med utlandsfödda företagare verksamma i Sverige ska medverka till ökade kontakter med deras hemländer.
=
Det svenska exportöverskottet gentemot Finland ökade under första halvåret från 4,5 till 9,3 miljarder svenska kronor. Men av förbättringen svarade hela 3 miljarder för handeln med oljeprodukter, den svenska exporten av dessa ökade med 2 miljarder och importen från Finland minskade med cirka en miljard.
Denna förändring av oljehandeln säger
Godistillverkaren Cloetta ar export ti dock knappast någonting om ländernas konkurrenskraft eftersom den ingår i ett system där produkterna fortlöpande skickas mellan depåer och raffinaderier beroende på tillfälliga behov.
Viktigare är Sveriges export med kvalificerade verkstadsprodukter (engineering products) som minskade med cirka 5 procent. Det svenska exportöverskottet mot Finland för dessa varor sjönk samtidigt från 7,5 till nästan 7 miljarder kronor.
Istort sett tappade både länderna försäljning till varandra av flertalet produkter. Dock lyckades svenska läkemedelsföretag öka försäljningen i Finland med 12 procent första halvåret 2012, möbelindustrin 8 procent, livsmedelsindustrin med 7 procent.
Sveriges Exportråd med kontor på Södra Esplanaden i Helsingfors har nu en kampanj för att få livsmedelsföretag intresserade av export av ekologiska livsmedel till Finland. Sär skilt inriktar man sig mot S-gruppen som har nästan halva dagligvarumarknaden och som tagit in nära 500 olika ekologiska produkter från Finland och olika andra länder och har meddelat att man har utrymme för fler.
Totala exporten från Sverige under första elva månaderna 2012 uppgick till 1 089 miljarder svenska kronor, importen till 1 019 miljarder. Överskottet på cirka 70 miljarder är 5 miljarder högre än samma period 2010, beroende på att importen minskade med 3 procent medan exporten minskade med 2 procent.
Men Sveriges handel med övriga 26 EUländer visade ett underskott på hela 70 miljarder, exporten var 620 miljarder, importen 690 miljarder. Överskottet till länder utanför EU var därmed 140 miljarder svenska kronor och det är exporten till dessa som regeringen hoppas i första hand ska öka. Men visionen om fördubblad export till 2015 framstår idag som helt orealistisk.
AKTUELLT I FÖRENINGARN tft
Tekniska Föreningen Driftingenjörsförbundet i Finland iFinland Banvaktsgatan 2 A, Banvaktsgatan 2 A 00520 Helsingfor tfn: (09) 476 778, e-post: kanslitfif.f 00520 Helsingfor tfn:(09) 476 7717, e-post: kansliadiff.A
To 31.1: Bioekonomi- för en hållbar framtid. Otnäs.
Ti 5.2: Hur söka jobb? Vas ‘Ons 6.2: Det energismarta bostadshuset. Helsingfors ‘Ons 6.2: TFiF:s sommarjobbskväll för teknologer. Otnäs Ti 12,2: Besök till Gallen-Kallela museet. Esb ‘Ons 13.2: Föredrag om att skapa ljudmiljöer. Vasa
Ti 19.2: TFiF extra föreningsmöte. Helsingfor ‘Ons 20.2; DIFF extra förbundsmöte. Helsingfors
Lö 2.3: TFiF och DIFF Åbo årsfest. Åbo
Lö 2.3: TFiF Visionärernas workshop. Otnäs
To 7.3: DIFF Gulis - Garmylkväll. Helsingfors
Lö g.3: Barnens Teknikdag. Åbo
Ti 12,3: Energilösningar för stuga och småhus. Helsingfors Lö 16.3: TFiF:s och DIFF:s traditionella barnfest. Hfrs ‘Ons 20.3; Teater: Kungen. Helsingfors
Lö 6.4: Examensfest. Helsingfors
To 18.4: Teater: Metsäperkele. Helsingfors
Fre 26.4 - mån 29.4: Resa till Litauen
To 26.9 - to 3.10: Albanien och Makedonien - Balkans kultur och historia.
Se även www.tekniska fi.
NIORD
Ekonomföreningen Niord rf. Banvaktsgatan 2, 00520 Helsingfors Cati Lilja, o201 299 275
Läs om programmen i Niordbladet och på www.niord.fi.
4.2 Tahko/Himos sommarbokning öppna 11.2 Rundvandring i Riksdagshuse 28.2 Hur tolkar man resultat- och balansräkningen? Del 3.4 Teater: Kungen
Kontaktperson:
Anders Nordlund —EKELn Ekonormiskandkistförsningan ct.
tfn 0400-1949 49 e-post: arnordlundÖgmailcom
Baraviföreningen rf Kontaktperson: Torvald Lindberg, tfn: 040-902 2946 e-post: torvald.lindberg&vink.fi