Utgiven i Forum nr 1997-04

Sveriges finansmarknad inför stora förändringar: En finne igen!

av Kaj Hedvall Forum 1997-04, sida 20, 24.04.1997

Taggar: Teman: ekonomi

QQ PLACERING

Sveriges finansmarknad inför stora förändringar:

En finne igen!

Kaj Hedvall är ekonomie doktor och äldre forskare i finansiell ekonomi vid Svenska handelshögskolan, Helsingfors an har ju redan vant sig vid att

Bisse, Lasse och Esa-Pekka kallas in för att rädda Sveriges kulturliv me fu tycks fenomenet spritt sig til len svenska finansvärlden Vår ma i väst, vice riksbankschefen Stefan Ingves, me ursprung i Österbotten, har i sin rapport Sy bunkter på den svenska finanssektorns in frastruktur målat upp stora förändringar fö den svenska finansmarknaden. Hans klartecke för bl.a. sammanslagningen av Fondbörsen och

OM (Optionsmarknaden) har väckt såväl bestörtning som entusiasm.

I slutet av december 1996 gav Finansdepartementet Stefan Ingves i uppdrag att undersöka hur en effektiv och konkurrenskraftig framtida infrastruktur på svenska finansmarknaden lämpligen kunde se ut. Såväl hans rapport som inläggen i dagspressen efter dess publicering vittnar om fräscha tag och fördomsfrihet som i mångt och mycket saknas här hos oss.

Utgående från att de europeiska aktiemarknaderna kommer att konsolideras i framtiden drar Ingves slutsatsen att en samgång mellan Fondbörsen och OM inte bara är möjig utan högst rekommendabel för att kunna bevara Sverige som marknadsplats. Trots ett motstånd från banklägret vad gäller ägarstrukturen i det framtida ‘Finansplats Stockholm", tycks mottagandet varit positivt och sammanslagningen verkar ha goda möjligheter att förverkligas. Man kan blott häpna inför denna öppenhet för förändringar när man tänker på de födslovåndor som fanns när vi i Finland kämpade för att skapa vår gemensamma Värdepapperscentral. Ingves drar sig inte heller för att föra om i myrstacken genom att föreslå direkt uppkoppling till börsen för stora investerare såsom försäkringsbolag och pensionsfonder. Ett mycket intressant men vågat utspel med tanke på att det direkt gör intrång på värdepappersförmedlarnas område. Ett skrå känt för att in i det sista försvara sitt revir.

Trots att Ingves strikt håller sig till den svenska marknaden har hans rapport klara kopplingar till omstruktureringen av de nordiska finansmarknaderna. Kommentatorerna har däremot inte dragit sig för att rakt ut säga att det gäller Stockholm som den framtida nordiska finansmarknaden. Såsom journalisten Jonas Engwall så charmant uttrycker sig om Finansplats Stockholm i FinansTidningen ”FINANSPLATS STOCKHOLM” VERKAR BLI AV. MEN TAR H:FORSBÖRSEN AVSTÅND FRÅN DEN NORDISKA SAMARBETSMODELLEN? BLIR VÅR BÖRS UPPKÖPT ELLER UTSLAGEN ”Oslo och Helsingfors får anluta sig senare, bli uppköpta eller utslagna”. Ett beslut i detta spel var Helsingfors Fondbörs val av nytt handelssystem. Svenskarna har klart uttryckt sitt ogillande då Helsingfors valde ett datasystem från Australien istället för att gå med i utvecklingen av ett nytt svenskt. Budskapet är enligt svenskarna tydligt. Finland tar avstånd från den nordiska samarbetsmodellen.

Fondbörsen har försvarat sitt beslut med att det svenska systemet är under utveckling och att inga garantier för pris och tidtabell fanns. Även utan dessa praktiska argument är det förståeligt att Helsingfors inte valde svenskt. Problemet i det framtida Europa är inte att handelssystemen är olika utan att de flesta lokala marknader börjar bli allt mer lika till sin handelsstruktur Identiska lokala marknadsplatser leder otvivelaktigt till konsolidering av orderflödet till några centra. Att välja samma system som Stockholm skulle vara bortkastade resurser. I längden finns det ingen idé att upprätthålla identiska handelsplatser på bägge sidor om Ålands hav. En naturligare lösning skulle då vara att Helsingfors kopplar upp sig till Stockholm (något som flertalet i Sverige ser att so wie so kommer att ske, förr eller senare). Huruvida valet av ett australiensiskt system också kommer att vara bortkastade resurser återstår att se, men det är helt klart att en börsmarknad inte kan förväntas frivilligt och på eget initiativ ta livet av sin egen organisation. Svenskarnas yttranden om att vi borde ha insett vårt eget bästa kan, trots deras eventuella sanningshalt, avfärdas som hyckleri.

Som forskare har man insett hur mycket enklare det är att vara pessimist och därför kan det vara bra att avstå från att komma med profetior om Helsingfors framtid som aktiemarknad. De verkligt stora förändringarna för vår finanssektor kommer ju dessutom att inträffa på valuta- och räntemarknaden. Om och när euron införs försvinner förutsättningarna för såväl den lokala treasurymarknaden som för en stor del av den lokala derivativmarknaden. Den stora bataljen mellan den europeiska ränteoch derivativmarknaderna är i full gång. Men därom mer nästa gång. &

FORUM NR 4

Utgiven i Forum nr 1997-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."