Utgiven i Forum nr 1976-07

Systemteknik och miljövård

Forum 1976-07, sida 31, 28.04.1976

Taggar: Teman: miljövård

FORUM 7 - 7 3

SYSTEMTEKNIK OCH MILJÖVÅRD

Vad gör systemteoretikern?

Matematiska modeller, optimal reglering, simulering, identifiering, hierarkiska system, koordineringsteori…

här har vi några av de arbetsfält inom vilka systemteoretikern är verksam i sitt dagliga arbete. Därutöver ägnar han sig i dag i många fall också — kanske något överraskande — åt naturvård, bioteknik, pappersindustri, administrativ och ekonomisk planering, energihushållning och mycket annat, dvs åt frågor vilka i allmänhet skötes av experter inom ifrågavarande områden, såsom kemister, mikrobiologer, pappersingenjörer, ekonomer osv.

Systemteorin — en generell metodolog ye Förklaringen till detta mångsyssleri är enkel. Systemteorin är en tilllämpad vetenskap som strävar efter att skapa en enhetlig metodologi för behandling av problem rörande komplicerade. system!) En rationell metodologi kan emellertid skapas endast om man jämsides med utvecklingsarbetet ”testar” de uppnådda resultaten på lämpligt sätt. De ovan nämnda tillämpningarna erbjuder utmärkta möjligheter för sådan testning — samtidigt uppnås ur praktisk synpunkt nyttiga konkreta resultat.

Systemteknik = systemteori + implementering

En framarbetad principiell lösning av ett givet problem blir till praktisk nytta först då den implementerats, dvs då den förverkligats med tillhjälp av lämpliga tekniska hjälpmedel. ”Systemteknik” får här stå som en sammanfattande benämning för dels den abstrakta systemteorir, dels den teknik som behövs för att omsätta systemteorins abstrakta lösningar i fungerande system.

  1. Med ”system” förstår vi här generellt en räcka inbördes sammanhängande beroenderelationer; ett system kan vanligen utifrån åverkas via lämpliga styraktioner, vilka Destämmer systemets uppförande,

Praktiska tillämpningar . . .

Dagens samhälle erbjuder rikliga och tacksamma möjligheter att utnyttja systemtekniken såväl för att lösa nya uppdykande problem som för att effektivera och förbättra redan existerande lösningar och fungerande anläggningar.

Inom tekniken, samhällsvetenskaperna, miljövården

Som några få exempel på problem inom olika områden som lösts, eller som man som bäst försöker lösa med systemteknikens hjälp, kan nämnas: Styrning av rymdfarkoster för uppnående av optimal drivmedelsförbrukning, konstruktion av simuleringsmodeller för simulering av kärnkraftverk (en sådan modell har i Finland konstruerats av kärnkraftverket i Lovisa), dimensionering av mellancisterner i träförädlingsfabriker, konstruktion av ”världsmodeller” (skapare: Forrester, Meadows, Mesarovic och Pestel)y, modeller äv människans andningsförlopp, av vattenreningsanläggningar, av barrskogslandskapets ekologi…

Här är det dock skäl att varna för en överdriven tilltro till de resultat som modeller, speciellt ”världsmodellerna” ger. Optimering bygger ju alltid bla på ett ”godhets”-kriterium, vars formulering speciellt i samband med samhällsvetenskapliga problem erbjuder stora svårigheter. Det är också nästan omöjligt att i modellerna beakta alla de subjektiva faktorer som påverkar samhällets utveckling. På vilket sätt kan man tex programmera teknikens framsteg såsom framtida uppfinningar och innovationer?

ASA

En god översikt av vad man i dag sysslar med inom systemtekniken kan man erhålla genom att studera en broschyr kallad IASA, Background Information, International Institute for Applied Systems Analysis (Schloss Laxenburg, Austria). Broschyren beskriver verksamheten i ett nyligen grundat internationellt forskningsinstitut på systemteknikens område. Man finner där följande rubriker: Methodology Project, Management of Urban Systems, Ecology and Environment Project, Energy Systems, Water Resources Project, Scientific Services.

Systemteknikens komponenter

Ovan nämndes redan att systemtekniken schematiskt kan uppdelas i en teoretisk del, systemteorin, och i en praktisk del, implementeringen. Den teoretiska delen omfattar en allmän teori för matematiska modeller av sammanhängande beroenderelationer, en teori för identifiering av modellparametrar genom €xperiment, samt metoder för syntes av optimala (med avseende på något bestämt kriterium) = styrningsalgoritmer. Systemteorin utnyttjar flitigt avancerade matematiska hjälpmedel. Systemteknikens praktiska del omfattar förutom de rent tekniska implementeringarna även planering och organisation av gruppsamarbete. Stora tvärvetenskapliga projekt?) kräver ju en insats av ett stort antal specialister från olika områden, vilka måste fås att samarbeta och kommunicera sinsemellan. I detta sammanhang har det visat sig att Forresters sk schemateknik är till utomordentligt hjälp.

Vänd 2) Ett exempel på ett projekt, där de tvär vetenskapliga aspekterna och bla de svårigheter som uppstår i fråga om terminologi, då forskare från olika områden samarbetar, beaktats från första början, utgör det stora svenska projektet ”Barrskogslandskapets ekologi.”

Det sjuåriga projektet startade år 1972 på initiativ av Statens naturvetenskapliga forskningsråd, NFR. Projektet sysselsätter fn ett 60-tal forskare från 17 institutioner representerande Sveriges alla universitet, Lantbrukshögskolan, Skogshögskolan, några tekniska högskolor och andra forskningsinstitut.

Utgiven i Forum nr 1976-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."