Utgiven i Forum nr 2010-07-08

Ta en portion nano till

av Heidi Furu Forum 2010-07-08, sida 47, 26.08.2010

Taggar: Teman: nanoteknik

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2018

Heidi Furu är redaktionschef på Forum för ekonomi och teknik.

Ta en portion nano till

Salt som smakar saltare, fett som inte är så fettbildande och mat som Turar kroppen att känna sig mätt fortare. Låter som tomma löften för ytterligare en mirakelkur. Men när nanotekniken landar på våra tallrikar kan det här bli verklighet.

Precis som all annan nanoteknik handlar nanomat om att små partiklar har andra egenskaper än större partiklar. Att förändra nanostrukturer i mat är i sig inget nytt. Nanoteknik har i många år använts för att ge glassen bättre konsistens med emulgeringsmedel. Men hittills har forskare inte kunnat ”se” vad som händer, utan testat sig fram genom försök och misstag. Det nya är att forskare med dagens avbildningsmetoder i detalj kan observera nanostrukturerna.

Livsmedelsindustrin har mycket att vinna om nanomaten slår igenom. Mat som har bättre näringsvärden, längre hållbarhet och dessutom smakar gott låter inte svårsålt. Vi får säga hej då till gummiaktiga ostar och blåskiftande mjölk, och i stället sleva i oss krämig och fyllig majonnäs där nanodroppar av vatten gömts in i oljedropparna för att sänka fetthalten.

Låter hälsosamt. Men hur hälsosamt är det egentligen med nano på tallriken? Problemet med de pyttesmå partiklarna är att man inte vet vad de ställer tillmedikroppen. Vissa forskare varnar för att nanopartiklarna kan skada DNA i tarmcellerna, medan andra menar att nanopartiklar förekommer naturligt itarmen och att immunförsvaret kan hantera dem.

I Europa tar man det säkra för det osäkra. Europaparlamentet röstade i juli för ett tillfällig “Det sker ofta i Sinaiköken att man mitt under diskrutinstöken får be några manna gå till Nålen med spannar för brunnar kan sina i öknen.

SVAR: EN GÄNG, SENBLIRDET 247 stopp för försäljning av nanolivsmedel tills forskning har kunnat visa att maten inte är farlig.

Chokladsmakande nanoshake, I USA däremot kan man redan köpa nanomat. Eller mat och mat, men måltidsersättning i alla fall. Föga förvånande är det ett chokladsmakande bantningspreparat som är först ute. Exakt hur produkten som kallas Slim Shake är tillverkad avslöjas inte, men grunden till receptet är att nanopartiklar av kiselsyra täcks med choklad och kakao. Eftersom de små partiklarna har en förhållandevis stor yta känns smaken starkare på tungan. Därför kan man minska mängden fett och socker.

Vilka planer livsmedelsindustrin har för nanomaten är svårt att veta. New Scientist försökte i en artikeli maj få kommentarer av Unilever, Kraft och Nestlé, men de tre livsmedelsjättarna gav inga kommentarer alls om sin forskning på området. En orsak tilltystnaden antas vara en rädsla för att nanoteknik ska möta samma motstånd som genmodifiering.

Det blir intressant att se hur folk reagerar då nanomaten finns på butikshyllorna. Hur passar nano in då allt fler efterlyser äkta vara efter att hemlige kocken Mats-Eric Nilsson uppmärksammat matfusket? Blir nano en lyckad reklamslogan, eller något lika bannlyst som E-nummer i innehållsförteckningen?

Det fina är att valet mellan nano och eko är ditt. Välj själv om du sitter vid ett självrenande köksfönster iklädd ett par smutsavstötande byxor och äter nanomat tillredd i en hållbar diamantbelagd stekpanna, eller om du sitter vid trädgårdstäppan med mylla på knäna och knaprar på egenodlade morötter. m

Utgiven i Forum nr 2010-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."