Utgiven i Forum nr 1997-12

TekNatur 97: Skrot och bråk

av Fredrik Nars Forum 1997-12, sida 33, 15.12.1997

: Mårten Lönnqvis ‘Bråka med plump’spelet kombinerar nylta med nöje: lår dig räkna bråk samtidigt som du bar roligt.

innarna i årets TekNatur-tävling - tävlingen för naturvetenskapligt intresserade högstadie- och gymnasieelever behandlade vitt skilda områden. Eller vad sägs om ett spel för att lära sig räkna bråk, ett multimediaprogram som förklarar hydrodynamik och en lufttryckpress som skrotar använda burkar.

18 projekt från 13 svenskspråkiga skolor i Finland presenterades på Institutionen för teknik vid Nylands yrkeshögskola Arcada i Esbo där varje del tagare hade ett eget stånd. Eleverna deltar ensamma eller i grupp i tre ämnesgrupper: matematik & datorer, fysik, kemi & teknik samt biologi & miljökunskap. Projekten kan utgöra ett litet forskningsprojekt, illustrera en vetenskaplig princip, dokumentera en teknisk konstruktion, o.s.v. Meningen är att väcka intresset för naturvetenskap och teknik.

Vinnaren i serien för gymnasier och yrkeshögskolor är projektet ‘Skrota Tool’ av fyra pojkar från Västra Nylands yrkesskola. Projektet är en lufttryckpress som pressar ihop använda burkar så att de tar sju gånger mindre utrymme. Dessutom pressas kvarblivet innehåll, t.ex. spillolja, ut för återanvändning. ”Vi såg en hög med tomma burkar på skolan. Då kom vi på idén att de borde packas ihop”, säger André Schön, 18 år och på tredje klass på linjen maskin och metall vid Västra Nylands yrkesskola. Efter TekNaturtävlingen skall SkrotaTool användas i skolans kök och på billinjen där oljefilter skall skrotas. På andra plats kom ett projekt titulerat ”Temperaturens

FORUM NR 12/97

TekNatur 97:

SKROT OCH BRÅ ÅRETS FÖRSTAPRIS I TEKNATUR-TÄVLINGEN GICK TILL VÄSTRA NYLAND OCH ÅLAND. PÅ VÅREN BLIR TEKNATUR ÄVEN TV-FRÅGESPORT.

inverkan på möglets tillväxt av Camilla Othman från Mattlidens gymnasium.

Att addera och subtrahera bråk är inte det lättaste - speciellt inte om nämnaren är olika. Men övning ger färdighet, vilket är exakt vad man får genom att spela “Bråka med plump”. Det är ett tärningsspel för max fyra där deltagarna kastar två tärningar med bråk i stället för vanliga siffror, som skall adderas. ”Bråka med plump’ finns itre svårighetsgrader Det är hela matematikgruppen på 8:e klass från Godby högstadieskola på Åland som utvecklat spelet. ”Vi skall försöka fixa copyright på spelet och kanske sälja det”, säger

Foto: Mårten Lönnqvist

Vinnarna i gymnasie- och yrkesskoleklassen: Skrota Tool från Västra Nylands Yrkesskola.

De deltog i TekNatur:

Högstadier

Godby högstadieskola [1:a pris) Borgaregatans skola

Högstadiet Svenska Normallyceum Mattlidens högstadium

Svenska samskolan i Tammerfors Sökövikens högstadiu Övernäs högstadieskola (1:a pris) Oxhams skol Åshöjdens grundskola

Gymnasier och yrkeshögskolor Ålands lyceum

Yrkesskolan i Jakobstad

Mattlidens gymnasium

Västra Nylands yrkesskola (1:a pris)

H 3 i = [i

Linnea Lindholm, 14 år. Spelet fick sin idé från ett svensk spel som utvecklats till att behandla bråk.

Bråka med plump delar förstapriset med projektet ‘Hydrodynamik - en del av vardagen" av Michael Frantzén och Olof Hägerstrand från Övernäs högstadium på Åland. Projektet är ett datorprogram som med hjälp av text och bild förklarar hydrodynamik. Hur kom de på idén? ”Vi är idrottsintresserade och där är ju hydrodynamik viktigt”, säger Olof Hägerstrand, 15 år.

Under våren har TekNatur kört en frågesport i radio kallad ”Processorn’ med naturvetenskapliga frågor mellan 10 högstadier. Tävlingen vanns av Högstadiet Svenska Normallyceum. Domarrådets ordförande och TekNaturs eldsjäl Björn Wahlström berättar att TekNatur nu ordnar en frågesport i tv som bandas i maj-juni. Anmälningstiden för skolorna går ut i januari och sänds i 16 program på hösten 1998.

Wahlström kommeterar årets TekNatur: ”Vi är nöjda med resultatet. Men visst hade vi gärna sett fler deltagare från gymnasierna”.,

Teknaturtävlingen ordnas av Svenska Tekniska vetenskapsakademien i Finland, Tekniska Föreningen i Finland. Driftingenjörsförbundet i Finland, Fysikersamfundet i Finland och Arcada. Forum för ekonomi och teknik är en av 12 sponsorer. € Fredrik Nars

Projektet ”Snabb förbränning’ från Sökövikens bögstadium. Fr.v Joachim Nordling, Sebastian Silén och Sebastian Ablman.

Utgiven i Forum nr 1997-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."