Tekniker & arbetsledare
Forum 1969-03, sida 25, 13.02.1969Taggar: Personer: Kurt Åke Berg Teman: tekniker- och arbetsledareförbundet
Tekniker & arbetsledar 1200 medlemmar fördelade på 11 medlemsföreningar runtom i svenska Finland, det är Svenska tekniker- och arbetsledareförbundet i Finland i dag. Förbundet har 45 år på nacken, det grundades år 1924 av läraren vid dåvarande Industriskolan, professor Jonatan Reuter. Hans idé var närmast att skapa en ideell förening, för att samla eleverna också efter skolan för att dryfta gemensamma problem. Redan då insåg professorn be hovet av fortbildning.
I dag är förbundet en liten men stabil fackorganisation, som trots vissa ekonomiska problem effektivt tillvaratar sina medlemmars intressen, och intar en nyckelställning i FTFC (Finlands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund). Verksamheten är så gott som helt baserad på frivilligt arbete, berättar förbundets ordförande Kurt Åke Berg. Som alla mindre sammanslutningar är våra resurser begränsade, men plikterna frågar inte efter resurser. I jämförelse med vår finskspråkiga motsvarighet med sina 17 000 medlemmar, sköter vi samma arbete med 1/17 av deras medel.
— Det blir stora uppoffringar för de aktiva inom föreningarna. Och denna frivilliga verksamhet begränsar sig ingalunda enbart till fackliga frågor. De flesta föreningar ordnar med jämna mellanrum föredrag, exkursioner m.m. Som exempel kan nämnas Vasa livaktiga förening (tillsammans med Helsingfors den största, båda har c. 300 medlemmar) som anordnat exkursioner bl.a. till Göteborg.
I den stora yrkesutbildningskonferensen som nyligen anordnades i Helsingfors, deltog Tekniker- och arbetsledareförbundet med fem representanter. Vidare anordnar förbundets föreningar årligen prepareringskurser för de sökande till de tekniska skolorna.
Föreningarna på de orter där tekniska skolor finns, Helsingfors och Vasa, upprätthåller regelbundna kontakter med skolorna. På Åland saknas förening men kontakt upprätthålls ändå med tekniska skolan i Mariehamn. Varje avgångsklass kontaktas, och eleverna upplyses om avtalen inom branschen, anställningsförmåner, socialskydd osv.
En svag punkt inom förbundet är informationen. Föreningarna har egentligen bara en möjlighet att hålla medlemmarna informerade om vad som sker inom branschen, och det är på mötena. Men det är lite illa ställt med medlemmarnas lust att gå på dem. Det är en brist, men det är svårt att råda bot på den, bekänner ordf. Berg.
I Helsingfors får medlemmarna en viss information tillsammans med kallelsebreven till möten, i Åbo ger den lokala föreningen ut en liten tidning (utkommer några gånger i året) men på övriga orter är mötena det enda.
Att träffa kolleger är alltid viktigt och möjligheten att kunna påverka föreningens verksamhet i önskad riktning är en orsa så god som någon att delta. Det är aldrig hälsosamt om en liten aktiv klick fortgående för en passiv grupps talan. I synnerhet nuförtiden, när kampen mellan intressegrupperna hårdnar år för år, är det viktigt att alla medlemmar aktivt tar del i föreningens arbete.
FORUM inleder med vidstående artikel en ny serie. Vi skall bekanta läsarna med de olika föreningarna som står bakom vår tidning. För att bli du med varandra. Först i turen står Svenska tekniker- och arbetsledareförbundet. Red.
KURT ÅKE BERG, förbunderts ordförande: »Jag är nöjd med medlemsantalet men större aktivitet vore önskvärd»:
Medlemsantalet är hr Berg i stort sett nöjd med. Visst kunde det kanske pressas upp, det finns många svenska tekniker och arbetsledare på orter där förbundet inte är representerat. Men så länge vår ekonomi är som den är, har vi inte möjlighet till större satsningar, och inriktar oss i stället på att bibehålla vårt nuvarande medlemsantal.
Svenska tekniker- och arbetsledareförbundet deltar också flitigt i det nordiska samarbetet. Vid nordiska arbetsledarunionens kongress i år i Oslo representeras Finland av en elvamansgrupp, varav fyra kommer från vårt förbund, berättar ordförande Berg. Od
Forum 3/69 25