Utgiven i Forum nr 1978-12

TEODOR - ett samnordiskt projekt

Forum 1978-12, sida 21, 30.08.1978

Taggar: Teman: telekommunikation

TEODOR - ett samnordiskt projekt

Den informationsteknologiska utvecklingen har i rätt ring grad berört de mindre och me och utveckling.

delstora företagens rutiner

Behovet av resursstöd och resurskomplettering inom bl a ekonomiadministration, teknik och marknadsföring har ” aktualiserats, och problemen har kartlagts genom talrika undersökningar i hela Norden.

I höst kör man igång med projektet TEODOR, en nordisk samarbetsdrive för telekommunikation och datorstödd resurskomplettering i småföretag.

ww” Bristerna inom denna företagskategori gäller ofta de mest grundläggande funktionerna i verksamheten. Administrativt utvecklingsarbete omfattande bla förändringar av besluts-, styr- och informationssystem har hittills bedrivits endast i blygsam omfattning. Den snabba utvecklingen inom datorbranschen och nya analys- och beslutsmetoder har inte heller i kännbar grad inverkat på små och medelstora företags arbetssätt.

Umeå-projektet

Genom utvecklingen av datanät, terminalbaserade system, realtidsoch interaktiva systemlösningar kan datoranvändningen nu decentraliseras, vilket gör det möjligt också för små och medelstora företag att i större utsträckning än hittills få tillgång till kvalificerade system för exempelvis kontors- och styrrutintillämpningar.

Vid Umeå universitet inleddes efter flera års förberedande arbete senaste år det sk Umeå-projektet med syfte alt utveckla och analysera nya ormer för resursstöd och -komplettering inom små och medelstora företag. Inom ramen för projektet, som inansieras av Styrelsen för teknis utveckling, har man byggt upp en experimentorganisation, som består av ett antal små och medelstora företag, företagarföreningar, service- och konsultföretag samt andra organisationer av intresse för de företag som deltar i projektet.

TEODOR, till tjänst

På uppdrag av NORDFORSK (service- och samarbetsorgan för de fem nordiska länderna) har ett nordiskt samarbetsprojekt på området uppskisserats. Projektet har fått namnet TEODOR — telekommunikation och datorstödd resurskomplettering i småföretag. Målsättningen är att utveckla nya former för resursstöd och -komplettering i denna företagskategori.

TEODOR inkluderar tre delprojekt: ett för relevanta problemavgränsningar, ett för studier kring huvudproblemen, och ett för analys och evaluering av utförda studier. Umeå-projektet kommer att tjäna som modell för experimentorganisationer i de övriga nordiska länderna.

TEODOR kör igång denna höst. En projektkommitté med representanter för de olika länderna ansvarar

PERFEKT ORIENTERING I KONSUMTIONSVARORNAS VÄRL — till kompanjonskap inom handel och nya affärskontakter — till att erhålla informationer om tillgång och efterfrågan på internationellt plan — till att utveckla utrikeshandeln med SEV-ländern vägen

Denhär fullständiga informationen erbjuder Er

INTERNATIONELLA KONSUMTIONSVARUMÄSSAN den 20—27 april 197 som hålls i BRENO — TJECKOSLOVAKIEN

Anmälningstiden utgår den 30 november 1978

Närmare uppgifter genom:

BVV, Trade Fairs end Exhibitions BRNO, 1 Vystavist&, 602 00 Brno, Czechoslovakia Tel. 314 Telex: 062294, 062295, 062239, 062371 = PRESSE Telegramadress: FAIRBRN eller

Tjeckoslovakiska Socialistiska Republikens Ambassad, Handelsavdelningen,

Annegatan 25, 00100 Helsingfors 10, tel. 640 10 för förverkligandet och nordisk projektledare är docent Mats Glader, Umeå universitet. TEODORs samarbetskostnader finansieras av NORDFORSK, medan de nationella projekten finansieras av nationella forskningsråd, ministerier och organisationer.

Österbotten blir ”laboratorium”

Vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors har professor Sven E Kock gjort upp planerna för ett projekt av samma typ som Umeå-projektet. Övriga intressenter är handels- och industriministeriet, som också delvis finansierar projektet; Utvecklingsområdesfonden; från Finska Handelshögskolan i Helsingfors deltar professorerna Jouko Lehtovuori och Markku Sääksjärvi; från Tekniska Höskolan tf professor Markku Syrjänen; vidare Statens tekniska forskningscentral, Industrins Centralförbund, = centralförbundet = för hantverk och småinslustri, samt Finlands Akademi, från vilken man för andra gången anhållit om finansiellt stöd — första gången glev det blankt nej… Är företagande ett fult ord i de kretsarna?

Counterpart på fältet är Österbottens Företagarförening. TEODORs finländska delprojekt skall nämligen förverkligas med österbottniska små och medelstora företag som försökskaniner. Föreningens verksamhetsledare Alf Neuman berättar, att man i augusti sänt ut information om projektet till presumptiva deltagare.

Ännu är det inte definitivt fastslaget vilka företag som blir med. De finns hopp om att Åland kan bli et andra försöksfält — underhandlingar om detta skall föras i september. Man hoppas komma igång med finländska TEODOR redan i oktober.

FORUM 12/7 21

Utgiven i Forum nr 1978-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."