Utgiven i Forum nr 2010-12

Tillräckligt smal för att bli bäst

av Johan Svenlin Forum 2010-12, sida 43, 21.12.2010

SVAR: HELA TIDEN. HÖGST OSANNOLIKT ATT

PLANET SKULLE VARA HORISONTELLT.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2618

Johan Svenlin är frilansjournalist.

Tillräckligt smal för att bli bäst

Det känns länge sedan Finland var världsledande i någon gren inom industri eller idrott, åtminstone om man räknar grenar som också andra länder utövar.

På senare år har internationella framgångar i traditionellt starka finländska idrottsgrenar som spjutkastning, backhoppning, formel 1 och ishockey uteblivit. Visst, det kommer också rapporter om att Finland tagit sig upp på medaljplats i grenar som kärringkånk, träskfotboll och pidro, men den internationella konkurrensen är ju inte mördande i dessa kvasigrenar. I kärringkånk vinner det estniska paret som ställer upp, och arrangörslandet Finland får nöja sig med VM-silver. En seger i bastu-VM är inget som får omvärlden att lyfta på hatten - i synnerhet inte efter vansinnesfinalen med dödlig utgång i somras.

Lagtävlingen i tomtekunskaper som ordnades i slutet av november hölls lyckligtvis inom landets gränser, men enligt tidningsrapporter fanns två tyska tv-team på plats för att dokumentera när tomtarna kastade lasso, skidade ikapp och vrålade julsånger i decibelmätaren. Finlandsbilden skulle bekräftas.

Konfliktlösning som paradgren. Inom näringslivet är det samma mönster —- den internationella konkurrensen från tillväxtländer och nyskapande företag har lett till en diger fabriksdöd inom skogsindustrin och på mobilmarknaden talar alla om nästa Applegrej. När den senaste karibienkryssaren

Rudolfs ledljus var på sin tid en avancerad teknisk innovation. Numer 7 : EJ si i 13 i ML finns ledlampor för alla behov.

kastade loss från Åbovarvet i höstas kraxade olyckskorparna att det också var den sista i denna finländska paradgren.

Landets konfliktlösningsprofil som presenterades i den färska brandingutredningen känns inte så värst djupt förankrad i nationalkaraktären. Martti Ahtisaari i all ära, men när man delar ut ett par tiolappar och en båtbiljett för att slippa se tiggare frysa liknar det mer undermattansopning än konfliktlösning.

Finland lite smågalet. Vad ska man då göra när man inte längre hoppar längst, bygger störst och säljer mest? Hur ska vi hävda oss mot den ökande globala konkurrensen? Ska vi försöka hitta nya grenar som ingen annan utövar och fortsätta odla myten om Finland som lite smågalet?

Inom näringslivet ger nischtänkande rimliga möjligheter att bli världsledande inom sin grej, trots att man kommer från små förhållanden. Affärsverksamhet bedrivs inte i första hand för att mäta sig med övriga utan för att tjäna pengar. Då kan många smala världsledande positioner vara mycket mera lukrativa än en jätte som dagligen utmanas av lågkostnadsalternativ från alla håll. Dessutom stimulerar en dominans inom en smal bransh andra småföretag som följer framgången från närhåll och nya kluster kan skapas.

När det gäller sport är det ingen idé att vara världsbäst i stångtennis. Satsa i stället på att bli riktigt bra på riktig tennis. lext: Icmas tider

Utgiven i Forum nr 2010-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."