Utgiven i Forum nr 2010-12

Spara pengar med datorn

av Nicholas Anderson Forum 2010-12, sida 16, 21.12.2010

HE FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2018

ANDERSON

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Finland och chef för SEK:s rådgivningsenhet.

Spara pengar med datorn

Jag har varit datorläskunnig sedan jag skrev mitt första datorprogram 1964 som 16-årig skolpojke. Sedan dess har jag aldrig slutat använda datorer. Detta är lättare numera eftersom datorer och mjukvara är mer användarvänliga, snabbare och ger tillgång till ett oändligt utbud av information.

I dag använder jag datorn för att läsa dagstidningar, göra upp kalkyler och presentationer, skriva rapporter, och —- trodde jag - spara pengar. Men när jag har tänkt efter närmare, har jag upptäckt att jag de facto inte har sparat pengar genom att använda datorn, utan tack vare den!

Jag kom till denna slutsats efter att ha rekonstruerat hur jag använder min tid under en vanlig arbetsvecka. Jag upptäckte att då jag inte skriver eller kalkylerar, använder jag mesta tiden till att läsa nyheter och söka fram råinformation och specialistrapporter. Hemma använder vi datorn till att följa upp våra utgiftsbudgetar i ett kalkylprogram. Vi använder också en hel del tid till att söka fram bra reseerbjudanden, och något mindre tid till att hitta fördelaktiga priser på böcker, möbler och annat till hemmet.

Jag har köpt och sålt tre lägenheter online, och kollar upp mina bankkonton, lagrar fotografier och håller kontakt med vänner och släktingar via skype och e-post. Vi tittar också på tvprogram och lyssnar på utländska radiostationer på bredband. Det är ett ypperligt sätt

Inbesparingar från dessa och

Företag och regeringar har för länge sedan lärt sig att det inte är vad du lägger ut i dag som räknas, utan hur mycket du lägger ut under en hel livstid, och vad du köper eller investerar i. Det är detta vi kallar livscykelkostnaderna för ett projekt, och vad jag kallar smart investering.

Tänk exempelvis på att placera i en investeringsfond med lägsta möjliga årskostnader, respektive att investera direkt i en aktieportfölj. Det är bäst att försöka hitta det paket som erbjuder de lägsta kostnaderna över en lång tidsaxel. Också om du kanske investerar mer i dag, kommer du att betala mindre över åren, och har tillfredsställelsen att ha kvalitetsprodukter omkring dig och på dig. Det finns många exempel tagna ur verkliga livet — en liten kvalitetsbil med låg bränsleförbrukning, skor av högklassigt läder som håller tio år i stället för de billiga som går sönder efter några månader, möbler av hög kvalitet gjorda att hålla i tjugo år eller ett halvsekel.

Inbesparingar från dessa och andra saker, som att köpa böcker och också dyrare varor, kan bli avsevärda om du är beredd att använda tid och krafter på att jämföra olika alternativ på nätet.

De största inbesparingarna kan man emellertid göra genom att spendera sina hårt förvärvade slantar effektivare på semesteroch affärsresor. Det finns en massa online-företag som erbjuder normala flygresor med etablerade flygbolag till priser långt under flygbolagens egna priser. Man kan hitta, prisjämföra oc att lära sig språk. | an dra S aker, som boka hotell, bed & breakfast och se Men inget av detta involve- M ms mesterlägenheter till en bråkdels prirar att spara pengar i dag, för = Att köpa böcker ser jämfört med färdiga paketresor. det kostar en hel del att köpa Oo ch Oo cks å dyr are Men ändå viktigare är att man får datorer, mjukvara och bred- . bättre valuta för pengarna. bandsanslutning. Dessa kost- VATOT, kan bli Den andra stora inbesparingsbiten nader blir ansenliga jämfört avs evär d a om du härrör sig från störtfloderna av ermed för tio eller tjugo år sedan bjudande på internet. Jag njuter fakdå allt vi behövde betala för var AT beredd att tiskt av att inte köpa produkter som dagstidning, vanlig trådtelefon 2 : prånglas ut till ackompanjemang av och färder till biblioteket. Vi använda tid och glädjelösa kommersiella jinglar. Det accepterar dessa höga kostna- kr after på att är utmärkt, eftersom låta bli att köpa der i dag, för vi känner oss av- = 3< ä m es M just nu är ett verkligt bra sätt att spaklädda om vi inte är uppkopp- J föra olika a ra till någonting du på riktigt kan belade. alternativ på nätet. növasenare. m

Utgiven i Forum nr 2010-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."