Utgiven i Forum nr 2007-06

Turismen tilltar i Thailand

av Lars Backström Forum 2007-06, sida 36, 18.06.2007

Taggar: Orter: Thailand Teman: turism

EHN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2087

Lars Backström är Finlands ambassadör i Thailand.

Turismen tilltar i Thailand

Thailand är ett av de populäraste resmålen i Asien, Tsunamin börjar nu vara ett minne blott och varken militärkuppen den 19 september 2006 eller bomberna i Bangkok på nyårsnatten tycks ha påverkat turismen i någon nämnvärd utsträckning, med undantag av japanerna. I fjol besökte hel 650 000 nordbor Thailand och av dem kom 110 000 från Finland. I år räknar Thailand med att turismen ökar markant och att man kommer att ta emot 14,8 miljoner besökare från runt om i världen.

Under högsäsongen mellan december och april har Finnair flugit två gånger per dag reguljärt mellan Helsingfors och Bangkok. Utöver dessa fjorton veckoturer har det funnits tolv charterturer mellan Finland och Thailand; totalt alltså 26 flygplan per vecka. Vad beträffar charter så är Thailand nu det fjärde största turistmålet för finländska resenärer efter Spanien, Grekland och Bulgarien.

Thailand ligger väl till i kampen on turisterna. Landet bjuder på tropisk värme året runt, fina sandstränder, förmånliga priser, bra service, vänliga mänskor, intressant kultur med mera. Phuket, Hua Hin, Koh Samui och Pattaya är turistorter som många redan känner till. Phuket hade i fjol hela 4,5 miljoner besökare, Hur många turister kan ön klara av vad beträffar till exempel vattenförsörjning och avloppsrening? Jag ställde den frågan till chefen för Thailands turistbefrämjande guvernör Phornsiri Manoharn, när jag träffade henne i slutet av maj. Hon sa sig vara övertygad om att Phuket klarar av utmaningarna. Ön är till ytan lika stor som SingaPore, som tar emot tre gånger så många turister per år, påpekade hon.

Att resa utomlands är förstås aldrig helt riskfritt. Som turist bör man definitivt hålla ögonen och öronen öppna även i Thailand, så att man är medveten om de risker som finns. Tsunamin skördade 179 finländares liv och det var den största katastrofen som Finland upplevt i freds Thailand har nu byggt upp et dag det behövs. Det kräver dock ett gott underhåll, tillräckligt med resurser och framför allt att både invånare och turister vet hur man ska ta sig i säkerhet. För att det ska lyckas, måste turisterna få tillräckligt med information när de kommer till Thailands västkust. Phornsiri Manoharn lovade diskutera saken med myndigheterna i Phuket och Khao Lak.

Risken för att man skadar sig eller dör under semestern utomlands är ofta störst i trafiken, I Thailand dör fem gånger så många människor per 100 000 bilar jämfört med i Finland. Att åka skotertaxi (Tuk Tuk) har sin charm, men om någonting går snett kan man vara illa ute. Motorcykelturer i tropiken är också lockande, men glöm inte hjälmen och reseförsäkringen. Flera landsmän har också drunknat eller gått bort till följd av dåliga levnadsvanor. Den topiska hettan kan leda till problem, om man får i sig någonting opassligt eller glömmer att dricka tillräckligt med vätska. Terrordåd har tyvärr inte skonat Bangkok, där läget dock är helt lugnt när jag skriver detta inlägg, men nya dåd kan snabbt ändra på situationen. Politiska oroligheter kan också blossa upp. De väpnade konflikterna i provinserna Yala, Pattani och Narathiwat i sydligaste Thailand har krävt över 2 000 dödsoffer sedan början av år 2004. Dit bör man naturligtvis helt undvika att resa.

Ser man på utvecklingen ur global synvinkel reser vi nu längre och oftare än någonsin förr. Prognoserna är svindlande. I fjol var antalet flygresenärer redan 4,5 miljarder och den siffran väntas fördubblas till år 2025! I Kina räknar man med att antalet flygpassagerare kommer att öka från dagens 220 miljoner per år till 950 miljoner passagerare år 2020. Diskussionen är livlig om flygtrafikens inverkan på miljön. Det ska dock hända något mycket dramatiskt för att flygtrafikens tillväxt ska begränsas. Inte heller eventuella miljöavgifter och andra skatter lär ändra p tid. Thailand har nu byggt upp ett tsunamivarnings- resebeteendet. tsunamivarningssystem för att syst em för att man - Flyget och turismen är här man inte ska bli överrumplad en . . för att stanna, så länge världens gång till. Allt fungerar dock inte inte ska bli oljeresurser räcker, Turismens som smort, Det har diverse övning- + del av världsekonomin är redan ar visat. Vi får hoppas att varnings- ove rrump lad en nu nästan lika stor som jordbru gång till.

systemet fungerar som det ska de kets! m

Utgiven i Forum nr 2007-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."