Utgiven i Forum nr 2010-11

Tvist om ingrepp i ekonomin

av Leif Bergström Forum 2010-11, sida 21, 25.11.2010

Taggar: Teman: ekonomi

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

VARLDEN:

NE 11 2810

USA

Tvist om ingrepp i ekonomin

LEIF BERGSTRÖM II NEW YORK

För att slutligen f fart på den ame KOMMENTAR | rikanska ekono min och tackla en arbetslöshet som envist klamrat sig fast vid 9,6 procent köper den amerikanska centralbanken finansdepartementets obligationer för 600 miljarder dollar fram till juni nästa år. Men det är en åtgärd som redan väckt kritiska frågor från såväl ekonomer som politiker.

Centralbanken Feds ordförande Ben Bernanke förklarade att pengar måste göras tillgängliga till låg ränta för att stimulera ekonomin, få företag att investera och nyanställa. Inflationen, nu vid1 procent, anses för låg för att nå optimal tillväxt. Och åtgärden kommer enligt Bernanke inte att orsaka hyperinflation.

Feds åtgärder har under de senaste årtiondena närmast undgått debatt. Ordförandens företrädare Paul Volcker, som bekämpade inflation med räntor på 20 procent vilka ledde till lågkonjunktur 1981, och Alan Greenspan, som hölli klubban under go-talets expansionsår, är närmast helgonförklarade.

Men Bernankes senaste åtgärd mötte omedelbar kritik. Beslutet kom bara en dag efter det amerikanska kongressvalet som blev en seger för konservativa politiker som kritiserat budgetunderskott och Vita husets stimulanspaket.

Olika tolkning av Friedman, Fed förmodas vara opolitiskt, men kritiker som Fed-historikern Allan Meltzer hävdade i en debattartikel att Bernanke trotsat lärdomarna från Milton Friedman, Nobelpristagare i ekonomi 1976. Friedman gjorde rent hus med John Maynard Keynes, som hade lanserat teorin att den offentliga sektorn i en lågkonjunktur kan få fart på de ekonomiska hjulen genom att kortsiktigt öka skuldbör dan och satsa på stora arbetskrävande projekt.

President Franklin D Roosevelt anammade en keynesiansk politik i sin New Deal. Men Friedman hävdade istället att Fed helt kunde ha undvikit Den stora depressionen med en korrekt monetär politik.

Bernanke tog så illa vid sig av Meltzers kritik att han såg sig nödsakad att försvara sig och förklara att han va redo axla Friedmans mantel. Han po- ”D e ängterade åter att inflationen var ex- tremt låg och arbetslösheten hög. förmodat “Jag tror att vi har gjort precis vad opolitiska

Milton Friedman skulle ha velat att vi F d gjorde” sade Bernanke. e (astas Vem som har rätt är omöjligt att nu mitt in veta. Friedman avled 2006. den hätska Bernanke förklarade balansgången oc

Fedstår inför: politiska ivillinte ha en för hög inflation, debatten men vi vill inte heller ha en för låg inflation”

Risk för stagflation? Flera ekonomer har av och till de senaste åren varnat för risken av stagflation - en situation med både hög inflation och ekonomisk stagnation. Det ses som det värsta möjliga. Men kritiker som Meltzer tror nu att Feds ny obligationsköp kan leda till en ny era av hyperinflation.

Meltzer, som är professor vid Carnegie Mellon University, har varit ekonomisk rådgivare åt republikanska kongressledare.

Och så kastas det förmodat opolitiska Fed nu mitt in i den hätska politiska debatten. Detta långt innan vi vet om dess senaste beslut gör mer för att få fart på ekonomin än tidigare obligationsköp, eller Vita husets stora stimulanspaket.

g [=] S = hej ä S = [=]

Utgiven i Forum nr 2010-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."