Upp och investera!
Forum 1985-01, sida 03, 23.01.1985Upp och investera!
DE EKONOMISKA PROGNOSERNA som panelen i detta nummer av Forum gjort upp för utvecklingen i Finland under 1985 är överlag relativt ljusa. Prognoser uppgjorda på andra håll stöder också panelens kalkyler. Eftersom panelens synpunkter presenteras grundligt på artikelsidorna skall vi inte här på nytt upprepa dem, utan gå direkt in på saken,
Den internationella utvecklingen förutspås i de internationella konjunkturbedömningarna försvagas, vilket betyder att vi inte kan räkna med att exporten skall dra den ekonomiska tillväxten. Även om man måste instämma med uppfattningen att vi inte bör räkna med någon exportboorn, så är det ändå skäl att påminna om att osäkerheten i de internationella bedömningarna också är avsevärd, och att ljuspunkter inte saknas.
Utvecklingen i USA var under det sista kvartalet i fjol betydligt bättre än väntat, och indikatorerna där tyder på att det ökade tempot i ekonomin inte enbart var säsongbetonat. Obalansen i statsfinanserna och utrikeshandeln i USA ropar visserligen på en kraftig åtstramning, som kännbart kan bromsa upp ekonomin. De politiska realiteterna i USA förefaller dock fortfarande att bromsa försöken att få finanserna i balans, varför det är fullt möjligt att ad ministrationen där fortsätter att tuta och köra, I så fall kan högkonjunkturen fortsätta, med de positiva effekter det har på världsekonomin.
Också i Väst-Europa var utvecklingen under slutet av året bättre än väntat. Av de stora ekonomierna befinner sig visserligen både Frankrike och Storbritannien i olika grader av svårigheter, men den västtyska ekonomin har hämtat sig efter strejkerna befinner sig i balans. Enligt vissa uppgifter är det därför troligt att Västtyskland i år försöker agera ”lokomotiv” i Europa.
Även om som sagt ingen exportboom är att vänta, är det fullt möjligt att exPorten ger mer fart åt ekonomin än väntat, speciellt som östhandeln igen utvecklas positivt.
Trots detta är alla bedömare eniga om att det är investeringarna som skall hålla tillväxten uppe under detta år Förutsättningar för detta finns, men investeringarna behöver stimulans, Den främsta stimulansen kan komma från lägre räntor. Dagens höga räntenivå har både gjort lånen, som hos oss är nödvändiga för investeringar, dyra, och gjort alternativa placeringar attraktiva. Fortsätter den strama politiken är det sannolikt att företagen väntar med investeringarna tills lågkonjunkturen och sämre efterfrågeutsikter sätter stopp för dem. Räntenivån i Finland ä hög inte bara med tanke på tidigare förhållanden, utan även internationellt sett.
Inflationen har bromsat upp såpass kraftigt, och inflationsförväntningarna med den, att höga räntor inte längre är nödvändiga för inflationsbekämpningen. Snarare kunde lägre räntor ha en positiv effekt mot inflationen. Den återstånde faktor som försvårar en snabb sänkning är penninginflödet från utlandet, som i huvudsak neutraliserats av Finlands Banks åtgärder.
Ett annat instrument i den ekonomisk-politiska arsenalen som kunde utnyttjas är investeringsreserveringarna. Om tillstånd att utnyttja dessa ges skulle företagen både reellt och psykologiskt stimuleras till investeringar.
Förväntningarna inom den sektor av ekonomin där investeringarna borde ske, industrin, är enligt Industriförbundets senaste konjunktur barometer överraskande dystra. Barometern har under åren visat sig förvånansvärt exakt, men man kan fråga sig om inte svaren i enkäten denna gång påverkats av att den faktiska utecklingen i fjol låg klart under prognoserna och förväntningarna, Enligt barometern är bedömningarna för det andra kvartalet i år dessutom litet ljusare,