Vad gör dom på egen tid?
av Ragnhild Artimo Forum 1994-09, sida 10-12, 09.06.1994
Vad gör
PÅ EGEN TID?
Ragnhild Artim 1 3
Offentliga liv och privata liv. För toppexekutive är skillnaden i praktiken hårfin, oavsett årstid: helt privat är man aldrig. Men tidsanvändningen kan vara privat — och är det “volymmässigt” mest på sommaren, i semestersammanhang. Hur ser den pri vata, egna tiden ut? Forum frågad fyra företagsledare om semesteragendan.
Tillbak till naturen
Jan-Martin Börman, VD för Volvo i Finland, vänder civilisationen ryggen när tillfälle ges. Om civilisationen är lika med el," vattenledningar och hela programmet mekaniska hjälpredor i hemmet. På semestern lever familjen Börman nära naturen, enkelt och okonstlat. Alldeles frivilligt. Det ger perspektiv på saker och ting.
Och inte nog med att den yttre ramen är strippad på vad som av många ses som elementära bekvämligheter (ma an leva utan mikrovågsugn!): Börmans störtar inte rastlöst från Sommarevenemang till Sommarevenemang, utan är bäst tillreds med att stanna upp och leva sitt alldeles eget liv ett tag, åtminstone fyra sommarveckor.
— Vår stuga i Västanfjärd i Kimito är “lågutrustad” medvetet, vi har inte ens solpaneler, säger Jan-Martin Börman med avväpnande ironi. — Vi finner det vilsamt att leva ett enkelt liv med alla de praktiska sysslor det innebär. Det är en nyttig motvikt till det snabbare, mer automatiserade livet under arbetsåret, och gör att man inte förlorar kontakten me et mycket vardagliga och livsnära.
Det är den semesterformen som gäckar verbaliseringar. “Vad gjorde ni?” “Ingenting.” Och ändå så mycket.
Det är varken dramatiskt eller glamoröstatt stiga upp en sommarmorgon, simma, ta upp näten, röka några Tlundror, iaktta fågellivet, måla en Brygga, spika fast några brädor i skjulet som lossnat, åka uti segeljollen, bada bastu. Men det är sådana saker som bygger ett solit andligt kapital att lita till när de låser.
— Tidigare ansåg jag att det måste hända saker på semestern, man mäste bege sig nånstans, göra någonting. Men min hustrus attityd — att man inte behöver packa agendan full av yttre skeenden — har påverkat också mig, och 2 har kommit att uppskatta rofylldheten, att låta semestern bli ett avbrott, en period för uppladdning.
örman med yng sonen Max på sommarstugan i Västanfjärd, Kimito.
Barne”, sex, åtta och elva år, är också nöjda med konceptet. Särskilt som pappa ställer upp i transport pppdrag då elvaåringen skall sköta sin fotbollsträning eller skall iväg till läger.
Jan-Martin Börman har s.a.s. sin egen fotbollsträning att sköta: han av ryter semestern ibland för att i ett par dagars skift tackla Volvo-trågor som behöver åtgärdas. Det fungerar bra, och garanterar stuafrid för resten av semesterdagarna. Och viktiga tilldragelser på landet medan han varit på Volvo kan han läsa in sig på: fru Börman för “loggbok” över vad som händer, kring stugan, i naturen. En tidskapsel som bevarar de viktiga, korta sommarveckorna.
— De är oerhört värdefulla. Och med barn som växer och förändras blir man extra medveten om att tiden går, och att det är angeläget att använda den. 9
Fara bort — och kunn komma tillbaka
Göran Grönroos, VD för Sparbanken Aktia, har många optioner för en minnesvärd semester. Semestern är nästan automatiskt i juli “för då är bankaktiviteten mattast”.
Klassisk musik är Göran Grönroos stora intresse, och det betyder att han vanligen försökt hinna med någotav de stora musikevenemangen under sommaren.
— Jag är nog inställd på att också i år uppleva antingen Nyslott eller den förskare festivalen i St. Michel. Jag har åkt upp till kammarmusikdagarna i Kuhmois en enda gång; det känns litet besvärligt med avståndet dit.
Med klassisk musik avser Grönroos hela skalan från opera till symfonier, men helst komponerad “före 40-alet”; nyare konsertmusik mår bäst av att få litet fler årtionden på nacken, men blir säger Grönroos generöst, naturligtvis med tiden klassisk för framtida Tyssnare…
Själv är han inte (längre) aktiv musikutövare, men har ett förtutet i akademiska körer.
Men till nuet, och den oskrivna sommaren — Jag har en viss nyfikenhet på våra “nyöppnade” sydliga grannländer. Jag har naturligtvis besökt Tallinn, men skulle gärna se mig grundligare omkring i Baltikum, kanske busslades; då får man bra grepp om landskapet. Det är på sätt och vis en utmaning med så okända länder så tätt inpål
Annars är Grönroos inte mycket för utlandsresor på sommaren då det egna landet är som bäst. Andra årstider sticker hän gärna iväg på ett längre veckoslut med hustrun till någon stad i Europa — mycket urbant. På sommaren är det naturliga högkvarteret sedan tjugo år sommarstugan i Pargas.
— Det utgör en naturlig motvikt till den dagliga arbetsmiljön och bankvärlden. Jag är inte någon passionerad snickare eller hantverkare a priori, men finner det trivsamt att pyssla med de praktiska jobb som normalt är en del av livet på sommarvillan. I sommar tror jag vi skall talkomåla den äldre generationens villa där, den börjar vara i behov av det. Men annars går dagarna utan väldigt ambitiösa projekt…
Göran Örönrocs säger att han i allmänhet får ut mycket av semestern, men tror alt denna parentes kan kännas extra givande nu då den svåraste recessionsperioden är passerad och man också i bankvärlden börjar skönja ljuset i ändan av tunneln — Det känns meningsfullt och stimulerande att hålla ledigt, då man har ett intressant och ibland också besvärligt jobb att komma tillbaka till efter semestern. Och man blir också påmind om att det i dagens läge är ett privilegium att ha ett jobb att återvända till. &
Topprestationer dominera också fritiden
Carl-Olaf Homén är inriktad på toppprestationer också på fritiden. Delvis andras. Industriförsäkrings VD har ett lyckligt förhållande med” sitt förflutna som aktiv idrottsman bland annat genom sin sits som ordförande för europeiska friidrottsförbundet EAA, European Athletic Association, vilket i cugusti innebär värdskapet för EM i friidrott i Helsingfors.
Idrotten har en stående kvot på hälf ten av Homéns semester, ungefär. [För han har alltid varit angelägen att inte använda företagets tid till sina idrottsuppdrag. — På grund av mitt idrottsintresse har jag varje år brukat avdela halva semestertiden för idrottsledaruppdrag. I praktiken har det betytt antingen OSeller VM-engagemang, eller involvering i andra stortävlingar i den kategorin, Och i år är det alltså europamästerskapstävlingarna här 7—14.8.
Carl-Olaf Homén är rustad för detta värdskap genom “träning” bland annat som ordförande för ”organisationskommittén då historiens första VM i friidrott gick av stapeln i Helsingfors 1983.
Men varje idrottsstorevenemang är nytt och unikt, och förväntningarna och entusiasmen nya och annorlunda. Det går inte att ta fel på Homéns glada stolthet. då han berättar att evenemanget seglar i medvind: redan i maj hade 140" 000 EM-biljetter av totalkvoten 240 000 sålts. Och att sponsoruppbackningen de tuffa tiderna till trots klart överskridit förväntningarna, och för de finländska sponsorföretagens del faktiskt toppat alla tidigare rekord.
— De s.k. nationella huvudsponsor vänd
Aktias YD Göran Grönroas lämnar semesteragendan öppen för olika optioner — men musik är en viktig dimension. Bilden är från Punkaharju och operafestivalbesöket i fjol.
1 erna är Hartwall, Iltalehti, KOP, Sam o, Tele, Veikkaus och Valio, meda okia profilerar sig som enda finländska s.k. internationella sponsor. Ut över egentliga sponsorer har vi sedan ett tjugotal s.k. nationella suppliers, och host broadcaster är givetvis Yleisradio. Hur som helst är tävlingarnas ekonomi tryggad redan nu!
Europa ser inte längre ut som under VM 1983, filosoferar Homén. Eller ens som 1990 då EM arrangerades i Split — i vad som ännu då var Jugoslavien.
— Då hade europeiska friidrottsförbundet 35 medlemsländer. Idag är vi uppe i 48 medlemsländer. Det betyder att EM i augusti är en premiär för många av länderna i det forna Sovjetunionen. Det ger säkerligen sin speciella stämning åt spelen att så många länder som nyligen vunnit sin gjälvständighet nu är med under egen fana. Hur betydelsefullt kändes det inte då Finland under 20-talet deltog i de första internationella idrottsevenemangen som självständi stat! EM i august! markerar en historis vändpunkt på många sätt.
en sommaren är alltså inte bara EM för Homén, utan också stugliv i Hitis skärgård åtminstone ett par veckor, medTamiljen. Avspänt, projektlöst, höggradigt privat. utan prestationsutmaning; “Inget fiske, och absolut ingen golf!”
Det betyder inte nollåtkomst, professionellt. Hans medarbetare får ringa då saker kräver hans beslut eller utvärdering.
— Jag känner mig inte störd av att vara tillgänglig för telefonsamtal. Faktiskt känns det mera stressande om man för någon period verkligen inte kan nås för kontakt. Och ofta åtgår det mindre fid om man åtgärdar ärenden omedelbart, än om man låter dem vänta. i
LJ LJ Vind i seglen Stig Stendahl har vind i seglen på marknadsplatsen, på Fiskars VD-pall, men ännu mer bokstavligt på egen tid. Han är på havet när han är på landet. Han lärde sig hantera en båt förrän ha unde läsa.
— Jag fick min första båt — eller åtminstone var den min att använda — som sexåring, en liten öppen motorbåt, som jag åkte omkring med nära föräldravillan och också åkte efter mjölken med. Och hela mitt liv har havet och båtar varit en del av fritiden. Så det är naturligt att det fortfarande är ett andningshål för mig att vara på havet.
Länge var “mediet” motorbåtar, men för tjugo år sedan blev det segling — och den vägen är det. “Det enda rätta sättet att röra sig på sjön! — Barnen var små då, och vi började iliten skala, med en sexmeters båt, som nog var packad med en fem personer amilj — men nånstans måste man ju börja. Och seglandet blev raskt hela familjens gemensamma hobby, ett intresse som fortfarande förenar oss starkt.
Stig Stendahl har formell sjöduglighet genom avlagd kustskepparexamen, men det mesta har erfarenheten lärt genom åren.
Den första segelbåten har sedan följts av andra, och Stendahl seglar sedan tio år en svensk Omega 42 på närmare 13 m. Känns den inte litet jobbig för den nuvarande ordinarie besättningen på bara två?
Industriförsäkrings VD Corl-Olaf Homén i idrottsrallen, hans “andra identitet” — här medaljerad i Vasa senaste år för sina insatser för stafettkarnevalen, I sommar är det EM i friidrott som gäller.
Fiskars VD Stig Stendahl är till havs då han är “på landet” — här med ett av barnbarnen, tvåårige Fredrik Breitenstein. Segling är nödvändigt! konstaterar Stendahl, som hanterat båt sedan han var sex år.
— Nej då! Det går utmärkt och min hustru sköter som regel seglen. Mestadels är hon kock också, men jag är inte alldeles hjälplös i grillsammanhang…
— Inte sällan är vi dessutom ganska många ombord, då barn och barnbarn är med, berättar Stig Stendahl. — Och det är uttryckligen skärgårdssegling vi inriktat oss på, inte havssegling I någon egentlig omfattning.
Båten heter Tillikum för det hette den när familjen köpte den som använd, och man ska inte byta namn på en båt, det är ett dåligt omen. Tillikum är förresten siouxindianska och betyder “min vän”, och vad kunde vara mer passande?
Att det är en massa hantverksjobb på en sommarvilla vet alla som har en, men inte heller en flytande villa låter sin ägare bara lata sig. Stig Stendahl och hans familj har genom åren pysslat en del med den egna båtens inredning, och så är det ju en del underhåll och småjobb med beslag och repsplitsning och sånt.
Och så har familjen Stendahl också en fastlandsbas, fattas bara annat; villan som Stig Stendahls far byggde i tiden i Pargas, och som är bas och nemhamn för den nu seglande generationen och deras familjer.
Marknadsplatsen kan nå VD Stendahl också semestertider telefonledes, och telefonen blir ingen stressfaktor “för man kan stänga av den emellanåt”. Rutinen är att Stendahl varje dag är anträffbar på telefon mellan åtta och tio — andra tider får man lämna meddelande på firman. Det fungerar fint. €