Vad som hänt under tio år
av Nicholas Anderson Forum 2010-01, sida 16, 28.01.2010
EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2018
ANDERSON
Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Finland och chef för SEK:s rådgivningsenhet.
Banker, försäkringsbolag och pensionsbolag har blivit färre och större. Konkurrensen har därför inte ökat.
Vad som hänt under tio år
Jag har nu skrivit i Forumi tio år! Några av kolumnerna har varit intressanta, men jag har en känsla av att ha fört ett enmanskrig mot de växande giganterna inom finansindustrin. De har blivit färre till antalet och större till dimensionerna under de senaste tio åren. Vilket ger mig stora darren …
Konsolidering har lett till högre kostnader för försäkringar, pensioner, placeringar och bolån. Alla dessa extrakostnader har drabbat mannen på gatan, till förmån för banker, försäkringsbolag och pensionsbolag. Konkurrensen har inte ökat. Faktiskt har det gått i motsatt riktning.
Mindre aktörer och nykomlingar på marknaden har dragit fördel av denna höga kostnadsnivå och har föga intresse av att sänka priserna för att attrahera nya kunder. Varför skulle de vara de första att trigga priskrig då deras företags intäkter ger dem trevliga bonusar? Självklart vill de stora bli större och ta över allt större marknadsandelar. Detta dämpar ytterligare konkurrensvilligheten.
Det är också intessant att se hur regeringarna har axlat bördan att hjälpa bankerna att återhämta sig från sina lättsinnigheter — eller från andras lätt sinnigheter, Oavsett vem som felat måste man vara rätt im invecklade nätet av finansiella regelverk. Resultate kommer att skapa ännu högre barriärer för konkur rensen — och höja kostnaderna.
Det verkligt besynnerliga är att samma ban ker i Sverige och Finland verkar vara schizofrena!
Låt oss ta två exempel: Jag kan i dag i Helsingfors f ett trettio års bolån till en ränta som ligger cirka 0, procentenheter över euriborräntan, men i Sveri ge är samma banks marginalränta tre gånger högre.
Och för en pension är de administrativa kostnader na mycket högre i Sverige än i Finland.
Sverige är en större marknad än Finland, oc man kunde faktiskt vänta sig att Sverige där för skulle vara billigare för bankkunderna. Jag ka inte förklara orsakerna till detta, men jag har min misstankar. Nämligen » Bankerna är mindre i Finland och står närmar sina kunder. De har magrare marknadsföringsbud getar och är därför mindre benägna att utveckla all de onödiga produkter jag här ser erbjudas till omiss tänksamma kunder. Man kan se bevis på detta ex empelvis i Nordeas “framgångsrika” Mermaid-pla ceringar. Stora marknadsföringsbudgetar inrikta vanligen på att tankeförlama kunderna. Jag är ingen hängiven MacDonald’s-fan heller … » Vi har kooperativa banker och fle ponerad av att bankerna, sär- Bankerna är mindre ra sparbanker i Finland. Dessa är skilt de stora bankerna, lyck- i Finlan d Oo ch står gammalmodiga välstyrda banker as dra enorm fördel av of- ua . som sköter sina basuppgifter korfentligt stöd medan de sam- NATrmMare Sina rekt. De har en bredbasigt organitidigt kammar hem högre kun d er. D e h. ar serad administration och personal vinster tack vare den starkt reducerade konkurrensen magrare marknads be nuvarande dank" föringsbudgetar och bestämmelserna är kom- - LS plexa, Det är i dag både dyrt åT därför mindre och tidskrävande att ska- z paen ny bank, varhelst det än benägna att utveckla må vara. alla de onödiga
Nya bestämmelser pla- pr Oo dukt er j ag h är neras nu av regeringarna för . ) att minska risken för fram- = SeT erbjudas till tida finanskriser. Dessa be- omi sst änks amma stämmelser kommer ytterligare att komplicera det redan kunde T.
Det exempel de statuerar på god solid bankverksamhet och stabil vinstutveckling dämpar andra bankers excesser.
» Jag tror finländarna är försiktigare med sina privata finanser än svenskarna tack vare bättre utbildning. Efter att ha bott i England, USA, Frankrike, Singapore, Sverige och Finland hyser jag inga tvivel om detta — och efter tio år med månatliga kolumner, varför skulle jag inte försöka ta åt mig en del av äran för detta? m