Utgiven i Forum nr 2011-01

Varje dag är en bakelsedag

av Heidi Furu Forum 2011-01, sida 39, 27.01.2011

SVAR: VISST SKALL DE DET! VID BÅDE KRONA-KLAVE OCHKLAVE-KRON “VINNER"EKO NOMEN RÄKNINGEN ..

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2011

Heidi Furu är redaktionschef på Forum för ekonomi och teknik.

Varje dag är en bakelsedag

När smakar Runebergstårtan som bäst? Är det i början av året då man hittar de första tårtorna i butiken bredvid hyllan med rabatterad julkonfekt? Eller är det på själva Runebergsdagen en dryg månad senare? Svaret är sannolikt att den första är den bästa. Den som har Runebergspremiär när nyårslyckorna knappt hunnit stelna tycker den femte februari att tårtan smakar lika dammigt som pepparkakshuset på tjugondag Knut. Den som däremot njuter av sin första tårta den “rätta? dagen får finna sig i att om det skulle smaka med en till några dagar senare blir det att baka själv — i bageriet finns bara fastlagsbullar och struvor. För bagaren spelar det absolut ingen roll när vi tycker att tårtan är godast — han eller hon är glad så länge vi äter dem. Och det är klart att bagaren gärna klickar ut hallonsylt och spritsar glasyr redan vid årsskiftet eftersom en längre säsong innebär bättre försäljning. Extra välkommet dessutom i början av året då hurtiga nyårslöftesgivare hoppar över bullen till kaffet och tar en morot i stället. Vilken söt dröm att då kunna fresta med ett bakverk som anspelar på historien i vårt land och vår egen nationalskald.

Ju förr desto bättre. Men vad beror det egentligen på att alla säsonger förskjuts? Vi dricker glögg i oktober, smuttar mjöd i mars och äter nypotatis på valborgsmässoafton. En förklaring kan ligga i förväntningssamhället vileveri.

Det nästa är det bästa, säger Micael Dahlén, som är professor på Handels i Stockholm. I boken Nextopia som utkom för några år sedan skriver han

Pilkfiskaren gjorde hål i ise med sin abborrmaskin.

att drivkraften i samhället är vår uppfattning om att det alltid finns något roligare och bättre framöver.

I januari är vi övertygade om att Runebergstårtorna kommer att vara godare än pepparkakorna och i februari inbillar vi oss att fastlagsbullarna kommer att vara ännu godare.

Framtiden är den tidsålder vilever i just nu, säger fysikern och författaren Bodil Jönsson, som är känd för sina tankar om tid. Hon har myntat begreppet prenässansen - en tid när framtiden har krupit in i nuet. Tidsluckan mellan “nu” och sedan” har nästan helt försvunnit — vi vill ha allt, genast. Att ta ut glädjen i förskott är den säkraste glädjen, säger hon.

Förväntningssamhället bygger på att vi förväntar oss saker. Nackdelen är att vi inte lär oss vänta på saker, eftersom vi uppfyller våra förväntningar genast. Och alla barn som väntat på julgubben vet att väntan i sig är en karaktärsdanande sysselsättning.

Vad göra i väntan på en tidsålder när tålamod igen är en dygd och man kan äta en Runebergstårta på Runebergsdagen utan att vara utled på smaken?

Ett förslag är att jobba för att få in flera bakelsedagar i kalendern, jämnt utspridda över året. I Sverige har kanelbullens dag fått plats i almanackan den 4 oktober. Temadagen infördes av Hembakningsrådet, en organisation för de stora jäst-, mjöl-, socker- och margarinfabrikanterna. Det lär inte vara helt lätt att få in en ny temadag i kalendern -men om dagen är tillräckligt känd bland folket verkar det lyckas. Så välj din favoritbakelse, utse en lämplig dag och smöra in dig hos alla andra. Bäst att genast starta en Facebook-grupp.

Utgiven i Forum nr 2011-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."