Vem tar Nordea?
av Patrik Lindfors Forum 2007-09, sida 07, 27.09.2007
Taggar: Bolag: Nordea Teman: ekonomi
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2087
LEDARE
Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.
Vem som ska ta makten i Nordea är den hetaste frågan i det nordiska näringslivet för tillfället. I väntan på att finanskrisen drar förbi laddar Sampo upp för att köpa svenska statens aktier i Nordea.
Vem tar Nordea?
Att först sälja sin egen helägda bank och sedan använda pengarna för att köpa en mindre del av en stor bank låter kanske inte som en rationell affär. Den egna banken har man full kontroll över, medan en ägarandel på 5-10 procent i en storbank inte räcker till för att koppla ett grepp om de strategiska besluten. Undantaget är om ägarandelen — och den egna meritlistan - räcker till för att lägga beslag på ordförandeposten eller några av platserna i styrelsen. Då är det möjligt att åstadkomma en hävstångseffekt och få ett stort inflytande i storbanken med en relativt liten insats.
Sampo sålde i februari 2007 sin bankrörelse till Danske Bank för cirka 4 miljarder euro. En stor del av de pengarna har Sampo under de senaste månaderna använt för att köpa aktier i Nordea, den överlägset största banken i Norden. Sampo, i dag närmast ett holdingbolag med sakförsäkringsbolaget If som största innehav, fick bra betalt för sin bankrörelse. Men Nordeaaktien är inte heller billig, och Sampos kassa räcker inte till för att få kontroll över hela Nordea. I Sampos fall handlar det alltså om att sälja dyrt, men också att köpa dyrt.
I den finska Kalevalamytologin är Sampoen slags penningkvarn som förstörs i en strid. Dagens börslistade Sampo gör skäl för sitt namn, och är en penningmaskin med miljarder euro i kassan som väntar på att investeras. Sampo har under Björn Wahlroos ledning gått ut många miljoner euro rikare ur de flesta bataljerna, men nu återstår den största striden av dem alla: uppgörelsen om makten i Nordea.
Svenska staten är största ägare i Nordea, och planerar att sälja ut hela eller delar av ägandet på 20 procent. Sampo är i dag den näst största ägaren med över 5 procent av aktierna, och ligger därför bra till som köpare då svenska staten säljer sina aktier.
Den utförsäljning som svenska regeringen utlovat kommer knappast att förverkligas före den pågående internationella finans krisen dragit förbi. Krisen har sänkt värderingarna på så gott som alla bankers aktier. En lägre kurs ger mindre pengar för den som säljer, och därför kommer regeringen Reinfeldt antagligen att vänta tills finansmarknaderna stabiliserat sig innan beslut fat tas gällande Nordea. Det ger Björn Wahlroos möjligheten att fortsätta köpa Nordeaaktier till ett billigare pris, och tid att försöka övertala de svenska beslutsfattarna att sälja statens aktier till Sampo.
Wahlroos betecknade från början investeringen i Nordea som en finansiell placering. Hittills har den placeringen inte varit särskilt lyckad ur ett rent finansiellt perspektiv, eftersom kursen sjunkit rejält sedan Sampo började köpa stora partier Nordeaaktier under våren 2007.
Om det enbart är pengarna som Sampo är ute efter måste det ske någonting avgörande med Nordea som företag. Det har länge spekulerats om att Nordea kommer att fusioneras med eller säljas till någon annan bank. Om en sådan affär blir av kan Sampo upprepa konststycket då bolaget sålde sin egen bankrörelse — fast nu i mycket större skala. Hur lyckat arrangemanget är för Nordeas del är sedan en annan fråga. m
Idetta mumnmer
Spannmål är ett tema som förekommer i fle ra artiklar i detta nummer av Forum. De stigande spannmålspriserna leder till dyrare livsmedel, vilket har konsekvenser både nationellt och globalt (se artikeln på sid 14). En sektor som direkt påverkas av spannmålspriserna är bryggeribranschen. Forums redaktionssekreterare Johan Svenlin har intervjuat två experter på olika stadier av ölproduktion: mälterichefen Katharina Stenholm (sid 30) och produktutvecklingschefen Peter Hartwall (sid 50). www.forum.fi
FORUM
FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi
Adress: Mannerheimvägen 20 A, 00100 Helsingfors
Telefon: (09) 549 555 00, Fax: (09) 549 555 77 Prenumeration: (09) 549 555 11.
Postgiro: 800013-390532. Bank: Nordea (H:fors-Forum) 240438-4485
Redaktion:
Patrik Lindfors, chefredaktö (09)549 555 33, patrik lindforstaforum.fi Johan Svenlin, redaktionssekreterare/reporter (09)549 555 66, johan.svenlineforum.fi Heidi Backas, reporte (09)549 555 55, heidi.backasforum.fi Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Grafisk design: Kristofer Pasanen, kacopperdesign.fi,
Tuukka Rantala, johtajaeminu.fi
Fasta medarbetare:
Leif Bergström (USA)
Henric Borgström (Norden)
Janne Salonen (ekonomi, samhälle) janne.salonenQhut.fi
Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Esko Antola (kolumnist, EU-hörnan) Annonser och prenumerationer:
Sam Björklund: (09) 549 555 22 sambjorklundforum.fi
Maj-Len Lundgren: (09) 549 55511 (fakturering, prenumerationer, kassa) maj-len.lundgrenforum.fi
Delägare:
Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf
Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningenrf
Föreningen Konstsamfundet rf
Utgivare:
Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:
Sam Björklund: (09) 549 55522 Nettoupplaga: 11 409 exemplar (januari-december 2006)
Prenumerationer:
Helårsprenumeration inom Norden: 82 euro Lösnummerpris: 7,90 euro
Tryckeri: tt-urex Borgå 2007
ISSN 0533 070X
Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Novatech gloss 150 g/m2 och Bianca 90 g/m2 Medlem i Tidskrifternas Förbund rf