Utgiven i Forum nr 1987-09

Vetenskap för noviser på Teknorama

av Christer Ekebom Forum 1987-09, sida 26, 21.05.1987

Taggar: Teman: veteskap

Vetenskap för noviser på Teknorama

Fram till den 14 juni ör det möjligt för var oc e att se Teknorama vid HECC i Helsingfors.

Uiställningen ger en försmak av det kornmande Vetenskapscentret | vanda samtidigt som den ska ge arrangörern nyttiga erfarenheter.

eknoramar-utställningen visar tekniTe och de tekniska vetenskaperna grunder på ett sätt som var och en har förutsättningar aft förstå.

Dagens samhälle är mycket tekniskt, men det är trots detta ett faktum, att många till och med högt utbildade människor är fullständiga tekniska analfabeter. Speciellt för dessa människor är Teknorama en både rolig, intressant och nyttig upplevelse.

Ingenjör eller vetenskapsman blir man inte genom ett besök vid utställningen, men det kanske väcks en och annan tanke och aha-upplevelse.

Framtid och nutid

Till en del visar utställningen dagens teknik i förenklad form, men en del av utställningen är också en framtidsvision. Kone ställer till exempel ut en futuristisk hiss. Den för

Djuphavsdammsugen, som i framtiden ska förse världen med malm från oceanernas botten, visas i miniatyrversion på Teknorama på Rauma-Repolas avdelning.

2 besökarna upp till våning nummer 100 i en skyuskrapa i Helsingfors. Alla vet att skyskrapan inte existerar, men genom videoprojektioner kan besökarna se helsingfors från olika höjder ända upp till den 100:de våningen. Hissen är datorstyrd och ger via en talsyntetisator instruktioner åt ”passagerarna”. Hissens maximala hastighet är 15 meter per sekund (trots det står den faktiskt stadigt kvar i utställningshallen). Rauma-Repola ställer ut sin havsdammsug. Långt nere i djupet ute i oceanerna inns sk noduler, potatisliknande malmklumpar med höga koncentrat av olika metaller, såsom bland annat koppar. Problemet är hur man ska få upp dessa noduler till ytan rån ett djup på flera kilometer. RaumaRepola utvecklar som bäst en robot, som ska kunna arbeta nere på dessa djup. Den påminner på något sätt om en dammsug då den vandrar omkring på havsbottnen och suger upp nodulerna framför sig. Enkelt är det inte att konstruera maskiner som klarar jobbet: trycket på dessa djup är ungefär 600 gånger högre än uppe vid havsytan!

Väderrapportens hemligheter

Vädertjänsten visas också upp. Vädret och väderrapporterna intresserar de flesta. På utställningen kan man ta reda på hur väderrapporterna kommer till. Den som tycker det blir stökigt med allt oljud, kan passa på att uppleva den totala tystnaden i ett ekofritt rum. En spännande och något främmande upplevelse för alla stadsbor. Vill man hålla fötterna stadigt på jorden kan man bekanta sig med hur en bil ser ut inuti, hur papper tillverkas eler hur ett radioprogram rent tekniskt kommer till. Känner man på sig att man helst vill gå under jorden, kan man passa på att bekanta sig med gruvindustrin. Biotekniken och gentekniken och all datateknik är till för dem som inte längre vill stå med fötterna på jorden…

Hela det enorma vetenskapliga utbudet blir kanske för mycket på en gång. Då kan man koppla av med att bygga ett riktigt hus. Det är bara att anmäla sig hos den ansvariga byggmästaren och därefter börja stapla Lohjas siporex-block på varandra. Geniknölarna kan man sätta | arbete | samban med olika tävlingar. Försök ta reda på hur den berömda evighetsmaskinen fungerar, eller försök gissa vikten på ett malmblock.

Håll inte fingrarna borta!

Idén med Teknorama är, att besökarna handgripligen ska kunna bekanta sig med vetenskap och teknik. Här är det definitivt inte meningen att man ska hålla fingrarna borta. Tvärtom, Det gäller att prova på allt. Tryck på knappen och se vad som händer.

Då Forum besökte utställningen, en vardagsettermiddag, visade det sig att en hel mängd skolelever hade ”ockuperat” utställ & fr. mål Anmäl dig till Teknoramas ”ansvarige byggmästare” om du vill vara med och bygga ett siporexhus ningen. Det är mycket bra. Skoleleverna är kanske den viktigaste målgruppen. Men om en fullvuxen person vill bekanta sig med utställningen, är det kanske skäl att besöka den efter arbetstid (den är öppen till 20.00), eller under veckoslutet.

Datamaner i farten

Intressant, men samtidigt kanske litet skrämmande, var att notera att skoleleverna samlades i stora klungor runt alla tänkbara rmikrodatorer och terminaler. Dagens skolelever har vuxit upp med datorn, de behärskar den. Om det finns en fungerande dator på plats, finns det också ivriga skolelever på plats för att arbeta med den. Men om det inte finns en dator att arbeta med? Ja, då finns där heller inga elever. Datamanin har spritt sig bland dagens elever som en löpeld. Alla är intresserade. Men det verkar som om intresset bara skulle omfatta datorer. Hur är det med all ”vanlig” teknik? Husbygge, gruvdrift, pappersproduktion, djuphavsteknik? Kanske Teknorama ger arrangörerna en tankeställare i det här fallet: det kanske bör satsas betydligt mera på att väcka intresse för annat än datateknik i det kommande = vetenskapscentret. — Otroligt mycket kan enkelt simuleras eller visas med hjälp av en dator och en dataskärm, men kanske vore det bättre att försöka visa det hela utan hjälp av datorn — i mån av möjlighet? Själva styrdatorn kan så att säga placeras i skymundan. På det sättet kanske skoleleverna skulle få upp ögonen för att det faktiskt också finns annat än datorer i vår värld, hur nyttig och betydelsefull datatekniken än är.

Christer Ekebom 9/1987 FISRUN,

Utgiven i Forum nr 1987-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."